allergen/składnik: Bez soji

Zupa cukiniowa

Zupa cukiniowa

Ta zupa krem z cukinii jest delikatna w smaku. Doskonała na letni obiad, a przy tym bardzo prosta i szybka w wykonaniu. mehr …

Sałatka wakacyjna

Sałatka wakacyjna

Idealna jako dodatek do dań z grilla lub jako lekki, szybki letni obiad. To proste danie zrobisz w kilkanaście minut, a smakuje wyśmienicie! mehr …

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana to jedno z najłatwiejszych ciast. Wystarczy wymieszać sypkie składniki, zetrzeć jabłka oraz masło i już szarlotka prawie gotowa. mehr …

Wegański majonez

Wegański majonez

Majonez bez jajek, niemożliwe? A jednak! Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, surówek, kanapek i burgerów. mehr …

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Jeden z najsłynniejszych wegańskich deserów – mus czekoladowy na aquafabie, czyli deser w duchu zero waste, wykorzystujący wodę po ciecierzycy. mehr …

Kokosanki

Kokosanki

Popularne ciasteczka w wegańskim wydaniu. Szybkie i tanie w przygotowaniu, a dodatkowo bardzo smaczne. mehr …

Idealne brownie

Idealne brownie

Mocno czekoladowe, bardzo słodkie, chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku. Po prostu brownie idealne! mehr …

Dressing Curry Orzechowy

Dressing Curry Orzechowy

Wegański dressing curry z orzeszkami ziemnymi, który szczególnie dobrze smakuje w sałatkach z grzybami, orzechami nerkowca i kukurydzą. mehr …

Ocet malinowy

Ocet malinowy

Ten ocet malinowy jest szybki w przygotowaniu i nadaje każdej sałatce świeżą, owocową nutę. mehr …

Shot imbirowy

Shot imbirowy

Ten imbirowy shot ze dodatkiem świeżej pomarańczy i kurkumy wzmacnia system odpornościowy i dodaje energii. mehr …

Zupa z pora i batata

Zupa z pora i batata

Zupa ze słodkich ziemniaków i porów zachwyca aromatem, ma piękny pomarańczowy kolor i pełna jest zdrowych składników. mehr …

Karmelowy popcorn

Karmelowy popcorn

Domowy popcorn to idealna przekąska do chrupania podczas wieczorów filmowych. Popcorn karmelowy natomiast, jest pyszną alternatywą dla klasycznej, słonej wersji. mehr …

American cookies

American cookies

Wegańskie ciasteczka z dodatkiem jabłka i krówek, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku – idealna przekąska na każdą porę dnia. mehr …

Szarlotka do picia

Szarlotka do picia

Szarlotka do picia łączy w sobie smak szarlotki ze świeżością smoothie i jest idealna na śniadanie lub przekąskę. mehr …

Surówka z marchewki i jabłka

Surówka z marchewki i jabłka

Ta świeża i lekka surówka z marchewki i jabłka zawiera wiele wartościowych składników i nadaje się zarówno na przystawkę, jak i na małą przekąskę. mehr …

Salsa z papryczek chilli

Salsa z papryczek chilli

Ten ognisty dip z chilli i papryki świetnie komponuje się z krakersami i warzywnymi słupkami. Sprawdzi się też idealnie jako dodatek do dań z grilla. mehr …

Kolorowa sałatka z makaronem warzywnym

Kolorowa sałatka z makaronem warzywnym

Sałatka warzywna w zupełnie innej odsłonie: warzywny makaron z dressingiem ze świeżych cytryn i suszonych pomidorów dostarcza dodatkowej dawki witamin i stanowi doskonały dodatek do letnich dań! mehr …

Sałatka izraelska

Sałatka izraelska

Ta izraelska sałatka sprawdzi się doskonale zarówno jako danie główne, jak i dodatek do innych potraw. Połączeniu różnych ziół i przypraw sprawia, że jest niezwykle smaczna i aromatyczna. mehr …

Chlebek jabłkowy

Chlebek jabłkowy

Ten wilgotny wegański chlebek jabłkowy jest podobny do popularnego chlebka bananowego. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i dodatkowo pełen orzechów laskowych i rodzynek. mehr …

Chrupki czekoladowo-kokosowe

Chrupki czekoladowo-kokosowe

Dzięki temu przepisowi na chrupki czekoladowo-kokosowe możesz przygotować pyszną przekąskę bez większego wysiłku i przy użyciu zaledwie kilku składników. mehr …

Wegańska zupa weselna

Wegańska zupa weselna

Ta weselna zupa to prawdziwy klasyk kuchni niemieckiej. Smakuje wyśmienicie z wegańskimi pulpecikami i kluseczkami z kaszy manny. mehr …

Marcepan

Marcepan

Przepis na domowy marcepan inspirowany wyrobem z Lubeki, zwanej stolicy marcepanu. mehr …

Tamales

Tamales

To danie jest jedzone w całej Ameryce Południowej. Śmiało eksperymentuj z nadzieniem! mehr …

Zupa kurkowa

Zupa kurkowa

Poznaj naszą propozycję klasycznej i niezwykle aromatycznej zupy kurkowej w wersji wegańskiej. mehr …

Koktajl „Lawa”

Koktajl „Lawa”

Wszystkie wyspy hawajskie są pochodzenia wulkanicznego. Świecąca lawa w tym klasycznym hawajskim koktajlu na szczęście składa się tylko z pysznych truskawek. mehr …

Szparagi z wegańskim sosem holenderskim

Szparagi z wegańskim sosem holenderskim

Ta pyszna wegańska przekąska może stanowić także danie główne lub jego element. Idealna na każdą okazję. Szczególnie polecamy delektować się nią w sezonie na szparagi, od połowy kwietnia do połowy lipca. mehr …

Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

Najlepszy i najprostszy sposób na ciasto do pizzy, który zawsze się sprawdza. Ciasto wyrasta delikatne i chrupiące, a dodatek odpowiednich składników nadaje mu indywidualności. mehr …

Sznycle z bakłażana

Sznycle z bakłażana

Sznycle z bakłażana to szybki i prosty przepis na przygotowanie tego warzywa. Smaczny i chrupiący sznycel z bakłażana nadaje się idealnie na obiad. mehr …

Wegańskie faworki

Wegańskie faworki

Faworki w wersji wegańskiej to świetna propozycja na Tłusty Czwartek. Proste w przygotowaniu, kruche i delikatne zasmakują łasuchom. mehr …

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Tosty francuskie w wersji wegańskiej to super pomysł na słodkie weekendowe śniadanie dla dwojga. Ich smak podkreślą świeże owoce i posypka z cukru pudru. mehr …

Domowa przyprawa piernikowa

Domowa przyprawa piernikowa

Kupne przyprawy piernikowe często pełne są wypełniaczy, takich jak mąka czy cukier. Domowa przyprawa piernikowa nadaje się jako dodatek do: budyni jaglanych, ciasteczek, ciast, kremów i koktajli czekoladowych. mehr …

Marmolada dyniowo- pomarańczowa z imbirem

Marmolada dyniowo- pomarańczowa z imbirem

Marmolada dyniowo- pomarańczowa z imbirem to jesienna delicja na deszczowe i zimne poranki. Słodki smak dyni wzbogacony o soczystą pomarańczę i ostry imbir dopełniają smaku tej przepysznej marmoladzie. mehr …

Jesienna nalewka

Jesienna nalewka

Jesienna nalewka na bazie jabłek, gruszek, śliwek i winogron z posmakiem cynamonowo- goździkowym to smakowita propozycja na chłodne, jesienne wieczory w miłym towarzystwie. mehr …

Dżem z mirabelek

Dżem z mirabelek

Mirabelki są zdecydowanie niedocenione w kuchni. Z tych „podwórkowych” owoców można przygotować przepyszny i słodko-kwaśny dżem na śniadanie, jako dodatek do gofrów i naleśników. mehr …

Pikle angielskie

Pikle angielskie

Pikle angielskie chociaż z nazwy nawiązują do brytyjskich przekąsek obecne są w kuchniach wielu państw. Spróbuj naszego przepisu z miksem warzyw: ogórków, kalafiora, marchewek, papryki zanurzonych w esencjonalnej marynacie. Idealne na imprezę jako zakąska przed daniem głównym. mehr …

Grzybki marynowane

Grzybki marynowane

Marynowane grzybki to tradycyjna polska potrawa popularna na imprezach i podczas świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia. Świetna przekąska z ostrym, octowym posmakiem. mehr …

Ajwar

Ajwar

Ajwar to pasta z grillowanych papryk i bakłażana pochodząca z Bałkan, popularna rownież na Węgrzech. Stanowi świetny dodatek do grilla, frytek, wegańskiego kotleta, a nawet do nachosów. mehr …

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

Pyszne, słodkie, rozpływające się w ustach powidła śliwkowe to wspaniała propozycja na leniwe, weekendowe śniadanie. Pasuje do chałki, bułeczek, gofrów, naleśników i pancakes. mehr …

Keczup domowy

Keczup domowy

Keczup domowej roboty to zdrowsza opcja tego tradycyjnego, kupnego, ale wzbogaconego o smak polskich jabłek. Dodawaj go do swoich ulubionych burgerów, frytek i dań z grilla. mehr …

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone to klasyk polskiej kuchni. Ich kwaśny smak wzbogacony o nutę czonsku i ziół idealnie komponuje się w sałatkach z dodatkiem majonezu, jako warzywo do obiadu oraz na kanapki. mehr …

Hummus

Hummus

Hummus to wyjątkowa pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku i tahini. Pochodzi z kuchni Bliskiego Wschodu – idealny jako zdrowa, pożywna i szybka przekąska. Doskonały do chleba lub jako dip do świeżych warzyw. mehr …

Leczo

Leczo

Ten przepis na wegańskie leczo to węgierski klasyk. Połączenie smaków cukinii, papryki, pomidorów i bakłażana to prawdziwa uczta dla podniebienia. Urozmaicaj tę potrawę dowolnie dodając np. pieczarki lub wędzone tofu. mehr …

Słodki sos chili

Słodki sos chili

Pyszny, domowy słodki sos chili. Świetnie sprawdza się jako składnik sosów sałatkowych, sosów do maczania sajgonek czy spring rolls, pasuje do pizzy i zapiekanek, wytrawnych gofrów, do kanapek czy ziemniaków. mehr …

Sos pomidorowy do pizzy i makaronu

Sos pomidorowy do pizzy i makaronu

Sos pomidorowy do klasyk w każej kuchni. Nasza receptura łączy w sobie smaki Italii, a więc idealnie sprawdza się jako sos do pizzy, lazanii, wszelkiego rodzaju makaronów, a nawet jako baza do leczo. mehr …

Espresso shake z białą czekoladą

Espresso shake z białą czekoladą

Ten Espresso shake z białą czekoladą jest aksamitnie kremowe i przyjemnie słodkie oraz zapewnia wyjątkowe orzeźwienie. Co więcej, pasuje doskonale zarówno do normalnej kawy, jak i zbożowej czy łubinowej. mehr …

Napój „Letnia bryza”

Napój „Letnia bryza”

Taki napój to dokładnie to, czego potrzebujesz w upalny dzień – maksymalnie orzeźwiający Napój „letnia bryza” z porzeczką, kokosem i acai. mehr …

Brzoskwiniowy-Earl Grey-Shrub

Brzoskwiniowy-Earl Grey-Shrub

Ten herbaciano-owocowy shrub nadaje się doskonale do przygotowania wielu orzeźwiających napojów. Pod nazwą shrub kryje się koktajl na bazie octu, który wbrew pozorom odpowiednio użyty znakomicie gasi pragnienie. mehr …

Steki z pieczarek Portobello

Steki z pieczarek Portobello

Ten przepis na steki z pieczarek Portobello to genialna propozycja na grilla. Można je jeść zamiast kotletów, ale również w postaci burgerów w bułce.

Orzechowe lody z orzechowymi chrupkami

Orzechowe lody z orzechowymi chrupkami

Te proste wegańskie lody zrobisz bez potrzeby użycia maszynki do lodów. Ich sekret tkwi w tłustym mleku kokosowym i maśle orzechowym, a całości dopełniają słodko-słone fistaszkowe chrupki – po prostu pycha! mehr …

Pasta z rzodkiewki i słonecznika

Pasta z rzodkiewki i słonecznika

Ta ciekawie wyglądająca, różowa Pasta z rzodkiewek i słonecznika jest nie tylko zdrowa ale i smaczna. Idealna jako smarowanie na chleb – wystarczy dodać parę plasterków świeżej rzodkiewki oraz szczypiorek lub kiełki lub roszponkę. mehr …

Cytrynowe muffinki z ciecierzycy

Cytrynowe muffinki z ciecierzycy

Proste i smaczne ciasto, które możesz upiec jako babeczki w foremkach na muffiny albo w dużej formie jako normalne ciasto. Z wierzchu delikatnie chrupiąca, miejscami popękana skórka, a pod nią wilgotne ciasto przywodzące na myśl babciną babkę cytrynową, koniecznie posypane cukrem pudrem. Co więcej, ciecierzyca absolutnie niewyczuwalna w smaku, a dzięki niej ciasto wychodzi, jakby było z jajkami. mehr …

Mleko z orzechów nerkowca

Mleko z orzechów nerkowca

Tym razem przepis na Mleko z orzechów nerkowca – naturalnie słodkie i kremowe, po prostu pyszne. Co więcej, robi się je całkiem łatwo i szybko – spróbuj i Ty tej zdrowej i smacznej alternatywy dla mleka krowiego. mehr …

Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie

Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie

Wyobraź sobie dobrze upieczonego selera, pachnącego ziołami, czosnkiem, który posiada słodkość gruszki… niezły pomysł, prawda? Bez obaw, przepis jest bardzo prosty i tani, chociaż wymaga odrobinę cierpliwości, ale dla pieczonego selera w gruszkowej marynacie, chyba można się trochę poświęcić. Inaczej mówiąc: zdrowa i smaczna alternatywa dla typowego polskiego obiadu. mehr …

Caffè Mocca

Caffè Mocca

Ta czekoladowo-kremowa, wegańska Mocca Latte to doskonały wybór na chłodne dni i wieczory – przyjemnie rozgrzewa i dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatowi poprawia nastrój. mehr …

Meksykańskie klopsiki

Meksykańskie klopsiki

Czas na meksykańską nutę w kuchni. Intensywne kolory i smaki, kilka minut przygotowania i smażenia i meksykańskie klopsiki na bazie kaszy jaglanej gotowe. Zawiń je w tortille, dodaj ulubione warzywa i sosy – poprostu pycha! mehr …

Dyniowy chleb

Dyniowy chleb

Jest to przepis dla osób szczególnie dbających o zdrowie. Poza tym, że chleb ten jest bezglutenowy, charakteryzuje się on małą zawartością tłuszczu, jest bogaty w witaminy i minerały oraz wybornie smakuje. mehr …

Ulubiona owsianka

Ulubiona owsianka

Jeśli do tej pory owsianka kojarzyła Ci się z nudną i mdłą papką to spróbuj tego przepisu – owsianka w tej wersji jest kremowa, a zarazem puszysta, owocowo słodka i bardzo pożywna. To doskonała recepta na dobry początek nowego dnia. mehr …

Jaglanka z owocami

Jaglanka z owocami

Taka jaglanka to jedno z prostszych śniadań. Poza tym jest zdrowa i przepyszna, a zawarta w niej kasza jaglana ma lekko słodki smak co doskonale komponuje się z owocami. Możesz dodać do niej dowolne świeże owoce lub suszone owoce i orzechy, w zależności od sezonu. mehr …

Surówka z pora

Surówka z pora

Wiosna i lato to doskonały czas na surówki i tym razem Surówka z pora – smaczna i szybka w przygotowaniu. Co więcej bardzo zdrowa, ponieważ por tak jak i cebula ma liczne właściwości prozdrowotne oraz jest bogaty w witaminy i minerały. mehr …

Zupa fasolowa z młodych warzyw

Zupa fasolowa z młodych warzyw

Polecamy tę smaczną i lekką zupę szczególnie w czasie późnowiosennym, gdy sezon na młodą fasolkę szparagową i inne warzywa w pełni. Prosta w przygotowaniu, a do tego doskonałe źródło witamin i pełnowartościowego białka. mehr …

Spring rolls

Spring rolls

Delikatne wstążki makaronowe, świeże warzywa, aromatyczne grzyby, nadzwyczaj odżywcze glony i zdecydowany smak mięty, a to wszystko zawinięte w papier ryżowy. Spring rolls – bo o nich mowa – łączą w sobie lekkość i delikatność z niezwykłym bogactwem smaków. Słodko-ostry sos nadaje im dodatkowego charakteru i sprawia, że trudno się im oprzeć. mehr …

Sałatka Fattoush z zaatarem

Sałatka Fattoush z zaatarem

Zapraszamy na libańską ucztę – pochodząca z tego kraju warzywno-chlebowa sałatka Fattoush, której znakiem rozpoznawczym jest dominująca kwaskowatość w towarzystwie mieszanki przyprawowej Za’atar. Głównym składnikiem Za’ataru jest charakteryzujący się właściwościami leczniczymi sumak. mehr …

Syrop daktylowy

Syrop daktylowy

Syrop daktylowy lub jak kto woli »miód« daktylowy – zdrowy syrop do słodzenia zamiast cukru. Jest niedrogi i bardzo łatwy w przygotowaniu. Znakomity na naleśniki, do owsianki, jaglanki, do deserów i ciast. mehr …

Wegańska zupa serowa z warzywami

Wegańska zupa serowa z warzywami

Ta zupa to prawdziwy hit – przyjemnie kremowa, dobrze doprawiona i o prawdziwie serowym smaku pomimo, że całkowicie roślinna. Co więcej, z warzywami – dla dodatkowej porcji witamin. mehr …

Anmelden

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa