Idealna jako dodatek do dań z grilla lub jako lekki, szybki letni obiad. To proste danie zrobisz w kilkanaście minut, a smakuje wyśmienicie! mehr …
Idealna jako dodatek do dań z grilla lub jako lekki, szybki letni obiad. To proste danie zrobisz w kilkanaście minut, a smakuje wyśmienicie! mehr …
Pyszny, sycący, a zarazem zdrowy barszcz ukraiński jest świetnym pomysłem na obiad, zwłaszcza w chłodniejsze dni. mehr …
Idealne na szybki obiad, pyszne, chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, a przy tym banalnie proste w przygotowaniu. mehr …
Pyszna, zdrowa i kolorowa sałatka, która znika z miski w błyskawicznym tempie. Najlepiej od razu zrobić podwójną porcję. mehr …
Ta pyszna sałatka z makaronem soba i sosem orzechowym sprawdzi się idealnie zarówno jako lekkie danie główne jak smaczna przystawka. mehr …
Ta sałatka z awokado z dressingiem jogurtowym pasuje do każdej pory dnia. Doskonale smakuje jako przekąska między posiłkami lub po prostu jako dodatek do dania głównego. mehr …
Ten cudowny dressing jest szybki w przygotowaniu, a przy tym ma kremową konsystencję i świetnie nadaje się do sałatek lub jako dip do warzyw. mehr …
Wegańska boliwijska sałatka z quinoa z czarną fasolą nabiera wyjątkowego smaku dzięki świeżej, owocowej salsie brzoskwiniowej. mehr …
Ta sałatka ze świeżych fig z dressingiem z granatów jest szybka w przygotowaniu i zachwyca cudownie owocową nutą. mehr …
Wegański deser do złudzenia przypominający w smaku znane nam wszystkim Monte. Koniecznie musisz go spróbować. mehr …
Ten imbirowy shot ze dodatkiem świeżej pomarańczy i kurkumy wzmacnia system odpornościowy i dodaje energii. mehr …
Makaron ze słodkich ziemniaków z sosem z awokado to szybkie i smaczne danie, zawierające mnóstwo prozdrowotnych składników odżywczych. Doskonała alternatywa dla klasycznego makaronu! mehr …
Ta sałatka sprawdzi się świetnie na lekki lunch lub kolację. Dodatek słodko-pikantnych orzechów włoskich dodaje temu daniu niepowtarzalnego smaku. Znakomicie smakuje z cieplutkimi grzankami. mehr …
Pyszne, puszyste, sycące i bezglutenowe pancakes, które kryją w sobie sporą porcję białka. mehr …
Ta świeża i lekka surówka z marchewki i jabłka zawiera wiele wartościowych składników i nadaje się zarówno na przystawkę, jak i na małą przekąskę. mehr …
Ten makaron z cukinii z sosem z nerkowców to świetny pomysł na szybki, ale zdrowe danie w ciągu dnia.
mehr …
Sałatka warzywna w zupełnie innej odsłonie: warzywny makaron z dressingiem ze świeżych cytryn i suszonych pomidorów dostarcza dodatkowej dawki witamin i stanowi doskonały dodatek do letnich dań! mehr …
Niezwykle prosty przepis na pyszną i sycącą zupę do przygotowania w kilka chwil. mehr …
Popularna zwłaszcza w RPA potrawa, która tradycyjnie jest spożywana w wydrążonym białym chlebie. mehr …
Ta pyszna sałatka z kaszy jaglanej smakuje również na zimno i jest idealną przekąską do pracy lub szkoły. mehr …
Połączenie kremowego sosu i wędzonego tofu sprawia, że ten włoski klasyk posmakuje każdemu. mehr …
Wypróbuj nasz szybki i zdrowy przepis na pyszny wegański kebab w chlebku pita. mehr …
Poznaj naszą propozycję klasycznej i niezwykle aromatycznej zupy kurkowej w wersji wegańskiej. mehr …
Smoothies nie muszą być tylko do picia: ta miska smoothie z acai i świeżymi owocami doskonale nadaje się do jedzenia łyżką! mehr …
Wszystkie wyspy hawajskie są pochodzenia wulkanicznego. Świecąca lawa w tym klasycznym hawajskim koktajlu na szczęście składa się tylko z pysznych truskawek. mehr …
Ta wyjątkowa zupa ma niesamowicie głęboki smak, świdrujący zapach oraz słodki, dymny aromat, który długo pozostaje na języku. Robi się sama – potrzeba jedynie godziny cierpliwości. mehr …
Ta pyszna wegańska przekąska może stanowić także danie główne lub jego element. Idealna na każdą okazję. Szczególnie polecamy delektować się nią w sezonie na szparagi, od połowy kwietnia do połowy lipca. mehr …
Prosty przepis na wegański i zdrowy chlebek bananowy, bardzo szybki w przygotowaniu. mehr …
Wypróbuj ten pyszny przepis! mehr …
Wegańska wersja znanego nam dobrze Rafaello rozpływająca się w ustach. Idealna przekąska na Walentynki i spotkanie we dwoje. mehr …
Barszcz czerwony to podstawa na wigilijnym stole. Nasza propozycja to świąteczny barszcz z dodatkiem suszonych śliwek i czerwonego wina. mehr …
Ogórki kiszone to klasyk polskiej kuchni. Ich kwaśny smak wzbogacony o nutę czonsku i ziół idealnie komponuje się w sałatkach z dodatkiem majonezu, jako warzywo do obiadu oraz na kanapki. mehr …
Hummus to wyjątkowa pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku i tahini. Pochodzi z kuchni Bliskiego Wschodu – idealny jako zdrowa, pożywna i szybka przekąska. Doskonały do chleba lub jako dip do świeżych warzyw. mehr …
Ten przepis na wegańskie leczo to węgierski klasyk. Połączenie smaków cukinii, papryki, pomidorów i bakłażana to prawdziwa uczta dla podniebienia. Urozmaicaj tę potrawę dowolnie dodając np. pieczarki lub wędzone tofu. mehr …
Taki napój to dokładnie to, czego potrzebujesz w upalny dzień – maksymalnie orzeźwiający Napój „letnia bryza” z porzeczką, kokosem i acai. mehr …
Ten lekki, kremowy i owocowy balsam-ocet doskonale pasuje do sałatek, deserów oraz jako aperitif. mehr …
Ten herbaciano-owocowy shrub nadaje się doskonale do przygotowania wielu orzeźwiających napojów. Pod nazwą shrub kryje się koktajl na bazie octu, który wbrew pozorom odpowiednio użyty znakomicie gasi pragnienie. mehr …
Dzięki zawartości świeżo-wyciśniętego soku cytrynowego lub limonkowego, napój ten doskonale gasi pragnienie, działa pobudzająco i orzeźwia. mehr …
Ta ciekawie wyglądająca, różowa Pasta z rzodkiewek i słonecznika jest nie tylko zdrowa ale i smaczna. Idealna jako smarowanie na chleb – wystarczy dodać parę plasterków świeżej rzodkiewki oraz szczypiorek lub kiełki lub roszponkę. mehr …
Tym razem przepis na Mleko z orzechów nerkowca – naturalnie słodkie i kremowe, po prostu pyszne. Co więcej, robi się je całkiem łatwo i szybko – spróbuj i Ty tej zdrowej i smacznej alternatywy dla mleka krowiego. mehr …
Wyobraź sobie dobrze upieczonego selera, pachnącego ziołami, czosnkiem, który posiada słodkość gruszki… niezły pomysł, prawda? Bez obaw, przepis jest bardzo prosty i tani, chociaż wymaga odrobinę cierpliwości, ale dla pieczonego selera w gruszkowej marynacie, chyba można się trochę poświęcić. Inaczej mówiąc: zdrowa i smaczna alternatywa dla typowego polskiego obiadu. mehr …
Jest to przepis dla osób szczególnie dbających o zdrowie. Poza tym, że chleb ten jest bezglutenowy, charakteryzuje się on małą zawartością tłuszczu, jest bogaty w witaminy i minerały oraz wybornie smakuje. mehr …
Jeśli do tej pory owsianka kojarzyła Ci się z nudną i mdłą papką to spróbuj tego przepisu – owsianka w tej wersji jest kremowa, a zarazem puszysta, owocowo słodka i bardzo pożywna. To doskonała recepta na dobry początek nowego dnia. mehr …
Taka jaglanka to jedno z prostszych śniadań. Poza tym jest zdrowa i przepyszna, a zawarta w niej kasza jaglana ma lekko słodki smak co doskonale komponuje się z owocami. Możesz dodać do niej dowolne świeże owoce lub suszone owoce i orzechy, w zależności od sezonu. mehr …
Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym tahini jest bardzo prosta w przygotowaniu, gdyż potrzebujesz niewielu składników. Jej sekret tkwi w gotowanym brokule i bazyliowym tofu, następnie całość polana domowym sosem czosnkowym na bazie pasty sezamowej – inaczej mówiąc: pyszna, zdrowa i pożywna sałatka. mehr …
Oto sałatka w sam raz na powitanie wiosny. Jej główny składnik czyli rzodkiewka to zdecydowanie królowa wśród nowalijek. Wiosenna sałatka doskonała jako zdrowa przekąska lub dodatek do głównego dania. mehr …
Wiosna i lato to doskonały czas na surówki i tym razem Surówka z pora – smaczna i szybka w przygotowaniu. Co więcej bardzo zdrowa, ponieważ por tak jak i cebula ma liczne właściwości prozdrowotne oraz jest bogaty w witaminy i minerały. mehr …
Polecamy tę smaczną i lekką zupę szczególnie w czasie późnowiosennym, gdy sezon na młodą fasolkę szparagową i inne warzywa w pełni. Prosta w przygotowaniu, a do tego doskonałe źródło witamin i pełnowartościowego białka. mehr …
Oto doskonała propozycja na łatwe i pożywne danie. Dostarczy wielu witamin i minerałów, doskonałe jako samodzielna potrawa lub z dodatkiem brązowego ryżu. mehr …
Jest to prosty i szybki przepis stanowiący świetną bazę do eksperymentów – możesz z powodzeniem go urozmaicać o nowe składniki. A samo danie – smaczne, zdrowe i pożywne. mehr …
Oto kolejny genialny przepis pochodzący z kuchni orientalnej – pieczone połówki batatów faszerowane kaszą quinoa, jarmużem i rodzynkami, po czym polane lekkim sosem śmietanowo-limonkowym. mehr …
Delikatne wstążki makaronowe, świeże warzywa, aromatyczne grzyby, nadzwyczaj odżywcze glony i zdecydowany smak mięty, a to wszystko zawinięte w papier ryżowy. Spring rolls – bo o nich mowa – łączą w sobie lekkość i delikatność z niezwykłym bogactwem smaków. Słodko-ostry sos nadaje im dodatkowego charakteru i sprawia, że trudno się im oprzeć. mehr …
Zapraszamy na libańską ucztę – pochodząca z tego kraju warzywno-chlebowa sałatka Fattoush, której znakiem rozpoznawczym jest dominująca kwaskowatość w towarzystwie mieszanki przyprawowej Za’atar. Głównym składnikiem Za’ataru jest charakteryzujący się właściwościami leczniczymi sumak. mehr …
Syrop daktylowy lub jak kto woli »miód« daktylowy – zdrowy syrop do słodzenia zamiast cukru. Jest niedrogi i bardzo łatwy w przygotowaniu. Znakomity na naleśniki, do owsianki, jaglanki, do deserów i ciast. mehr …
Ten wegański pasztet to hit świątecznego stołu. Z ciecierzycy, kaszy jaglanej, jarmużu i suszonych pomidorów – stanowi doskonałą całość z ćwikłą, chrzanem lub wegańskim sosem tatarskim. mehr …
Oto przepis na wyjątkowy budyń z kaszy jaglanej – pełen zieleni i smaku. Kremowe awokado, mięta i bogata w żelazo i chlorofil chlorella. Idealnie komponuje się z figami, malinami i jeżynami. mehr …
Podaruj sobie chwilę przyjemności z tym Wyjątkowym trójkolorowym smoothie zrobionym z tofu jedwabistego, banana i owoców leśnych – wygląda szałowo, a smakuje jeszcze lepiej. mehr …
Polecamy ten interesujący przepis na Polentowo-jaglaną mini pizzę. Jest to lżejsza i bezglutenowa wersja konwencjonalnej pizzy. Co więcej, możesz użyć do niej rozmaitych dodatków – pomysłowość tutaj nie zna granic. mehr …
Te dyniowo-gryczane placki są miękkie i puszyste a dzięki użyciu zdrowej mąki gryczanej – lekkie i bezglutenowe. Doskonale smakują z syropem z agawy, daktylowym, lub klonowym – do tego koniecznie orzechy i cząstki pomarańczy lub pestki granatu. mehr …
Wyglądem przypominają małe kotleciki, smakiem i aromatem – orientalną kuchnię. Z zewnątrz chrupiące, w środku przyjemnie miękkie – wyśmienicie pasują do sałatki i hummusu. Doskonały pomysł na zdrową, bezglutenową przekąskę lub dodatek do dania głównego. mehr …
Oto przepis na najlepszy kremowy pudding z tapioki. Sekretem jego wyjątkowego smaku jest połączenie delikatnego kokosa z wyrazistym słodkim mango, jednym słowem – zdrowy, szybki i pyszny deser. mehr …
Domowe czekoladowe pralinki – przepis bardzo prosty, gdyż tylko trzy składniki. Natomiast same pralinki – rozpływające się w ustach, aksamitne i bez glutenu. mehr …
Te Roladki figowo-cynamonowe to słodycz bez wyrzutów sumienia. Są zdrowe między innymi dzięki zawartości cennego błonnika a sam przepis jest szybki i prosty – tylko sześć składników i nie wymaga pieczenia. mehr …
Ten pyszny Koktajl jagodowy z wanilią to szybki i prosty deser lub śniadanie w upalne dni i nie tylko. Co więcej, zawarte w nim mleko kokosowe sprawia, że napój jest sycący, a czarne jagody zapewniają sporą dawkę witamin – to jedne z najzdrowszych owoców. mehr …
Oto przepis na doskonały chleb bezglutenowy – zwarty, sycący i pełen nasion. Co więcej, receptura jest bardzo prosta, właściwie wystarczy nasiona wymieszać, chwilę poczekać i wrzucić do foremki. mehr …
Zdrowa, pożywna sałatka z ziemniaków, buraka, rukoli i awokado , do tego lekki, winny dressing. Dobre danie na wynos, jako drugie śniadanie, przekąska albo lekka kolacja. mehr …
Zupa brukwiowa w wersji nieco egzotycznej. Ze szpinakiem i fasolą czarne oczko oraz z dodatkiem mleka kokosowego i indyjskich przypraw – aromatyczna i bardzo pożywna. mehr …
Kremowa zupa z brokułów z dodatkiem wędzonej papryki, koperku i prażonych ziaren słonecznika – pełna witamin, zapewniająca uczucie sytości na długo i po prostu pyszna! mehr …
Te Buraczane smoothie to prawdziwa bomba witaminowa – wyjątkowe połączenie buraka, jabłka i wody kokosowej. mehr …
Proponujemy przepis na bitą śmietanę na bazie mleczka kokosowego. Przekonaj się, że zrobienie wegańskiej bitej śmietany, jest równie proste jak tej tradycyjnej. mehr …
Nie ma nic lepszego na mrozy i słotę jak gorący bulion – tutaj w wersji japońskiej i całkowicie wegańskiej. Kluczowe są dwa składniki: glony kombu i suszone grzyby shitake. Jeśli lubisz nowe smaki i masz ochotę na zdrowy, pożywny bulion – ten przepis jest w sam raz dla Ciebie. mehr …
Zupa Pho to wietnamski rosół, którego kluczowymi składnikami są opalone cebule i imbir, aromatyczne przyprawy oraz świeże zioła, którymi posypuje się miskę pełną gorącego wywaru. mehr …
Może masz ochotę na surówkę z ogórka w stylu tajskim – jest orzeźwiająca i lekko pikantna. Co więcej, łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego niezwykle smaczna. mehr …
To idealna propozycja na obiad jak i na kolację. Dzięki soczewicy zupa ta jest zasobna w białko i żelazo, ma przyjemną konsystencję i syci, a kawałki ananasa nadają jej egzotyczny i lekko słodkawy smak. mehr …
Ta Prosta zupa pieczarkowa jest w sam raz na jesienno-zimowe chłody – rozgrzewająca, prosta w przygotowaniu i po prostu pyszna. Tu w wersji z ziemniakami, ale równie dobrze możesz dodać brązowy ryż lub makaron. mehr …
Smoothie bowl czyli koktajl-smoothie podany w misce z różnymi owocami i bakaliami. To świetny pomysł na zdrowe, proste i smaczne śniadanie dla małych jak i dużych. mehr …
Sekret tej pysznej surówki tkwi w duszonej czerwonej kapuście – tutaj, w towarzystwie suszonych pomidorów. Co więcej, taka surówka jest bardzo zdrowa i prosta w przygotowaniu. mehr …
Ta sezonowa sałatka to doskonały pomysł, gdy zimową porą najdzie Cię ochota na świeżą porcję warzyw i owoców. Ciekawa kombinacja jarmużu, pomelo i pistacji nadaje sałatce nie tylko wyjątkowy smak, ale i sprawia, że jest to istna bomba witaminowa. mehr …
Ta Sałatka ze szparagami i truskawkami jest wyjątkowa dzięki nietypowemu połączeniu truskawek, szparagów, soczewicy, wędzonego tofu i malinowego dressingu. Przepyszna, lekka i orzeźwiająca – w sam raz na wczesno-letni czas. mehr …
Ta smaczna potrawa z botwiny i groszku w kremowym sosie pasuje doskonale do ryżu jak i w postaci dipu do chlebka pita lub chlebka naan. mehr …
Oto sekret idealnej zupy pomidorowej – świeże słodkie pomidory, surowa cebula i aromatyczne zioła. Ten przepis jest wyjątkowy, mimo, że bardzo prosty w przygotowaniu, to gwarantujący niezwykłe doznania smakowe. mehr …
Proponujemy przepis na lekką i delikatną Zapiekankę-gratin z brukwi. Brukiew to warzywo zapomniane i mało popularne w Polsce a szkoda, gdyż jest źródłem cennych minerałów i antyoksydantów. Jest to danie samo w sobie wyjątkowe, a całości dopełnia wspaniała orzechowa posypka. mehr …
Te łatwe i szybkie w przygotowaniu Puree z pasternaku to smaczna i zdrowa przekąska lub doskonały dodatek do dań obiadowych. mehr …
Fasolka po bretońsku to jedno z ponadczasowych dań kuchni polskiej – tutaj w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Aromatyczna, sycąca i zdecydowanie zdrowsza od tej z mięsną wkładką. mehr …
Jest to przepis na wyjątkowe i pyszne kotlety mielone z kalafiora. Receptura jest prosta, szybka i bezglutenowa – istotne jest by trzymać się przepisu i zapoznać się ze wskazówkami. mehr …
Jest to zupa, która smakiem doskonale imituje tradycyjne polskie flaki, a to za sprawą mięsistych, a zarazem delikatnych boczniaków. Co więcej – jest bardzo aromatyczna dzięki obfitości ziół i przypraw. mehr …
Ta buraczana zupa jest pełna kawałków słodkich warzyw oraz orzechowych liści botwiny w pięknym, żywo różowym kolorze. Połączenie buraka i kokosa to strzał w dziesiątkę – wspaniale się uzupełniają: ten pierwszy jest słodko-winny, a ten drugi łagodny i delikatny. mehr …
Te danie zachwyca ciekawą kombinacją słodkiego smaku moreli z pikantną nutą sosu curry. Szczególnie polecane w towarzystwie ryżu basmati. mehr …
Ten wegański smalec ma winny posmak duszonych jabłek i cebulki. Ponadto robi się go w kilka minut i dostarcza porcję białka dzięki zawartej w nim fasoli. mehr …
Proponujemy przepis na wegański Tatar z suszonych pomidorów i kaszy jaglanej. Jest mocno pomidorowy, pieprzny i naprawdę wyśmienity. mehr …
Nie wyobrażasz sobie śniadania bez twarożku? Proponujemy przepis na Wegański twarożek z orzechów nerkowca, który w smaku łudząco przypomina konwencjonalny serek wiejski. Jego sekret tkwi w dodaniu płatków drożdżowych i garści świeżych ziół. mehr …
To przepis na wyjątkowy żurek bo z pieczonym jabłkiem natartym ziołami. Co więcej: w tej zupie poczujesz moc zakwasu, ostrość chrzanu, surowość czosnku i esencjonalność majeranku – po prostu pycha. mehr …
Kaszotto to spolszczona, zdrowsza i prostsza wersja włoskiego risotto. Możesz użyć w tym celu obojętnie jakiej kaszy, a dodając kurki i pomidor – nadasz temu daniu wyjątkowy smak i aromat. mehr …
Jest to wersja bezglutenowa, bezcukrowa i bezalkoholowa, jakże ulubionego przez wielu, włoskiego deseru. Ten jest zdecydowanie zdrowszy i lżejszy od konwencjonalnego tiramisu – w 100% roślinny i pełen naturalnej słodyczy. mehr …
Ten przepis na Kanapki z wegańskim bekonem to absolutny hit. Za bekon posłużyły tutaj grzyby shitake mające głęboki, intensywny smak i mięsistą konsystencję, dzięki czemu świetnie imitują mięso. mehr …
To propozycja ciasta marchewkowego w wersji raw, czyli bez pieczenia. Nie ma w nim również cukru ani mąki. Tutaj w postaci kulek mocy, które dodadzą energii i pozostawią na długo miły smak w ustach. A co więcej – przygotowuje się je w zaledwie kilka minut. mehr …
Mleko z konopi ma dość wyrazisty orzechowo-słonecznikowy smak, dlatego dodatek wanilii i słodyczy sprawi, że smak mleka będzie delikatniejszy. Ponadto jest ono bardzo zdrowe a zrobione w domu – zawsze super świeże i bez konserwantów. mehr …
Ten Limonkowy sernik z nerkowców nie zawiera cukru, poza tym naturalnym z owoców. Dlatego jest on zdrowszy i ma lekko słodkawą nutę. Limonkowo-waniliowa masa ciekawie kontrastuje z lekko słodkim daktylowym spodem. mehr …
Ten Koperkowy pasztet wegański z białej kaszy gryczanej i selera jest mocno ziołowy, ale delikatny w smaku. Wspaniale będzie się komponował z ostrą rzeżuchą czy chrzanem, a także musztardą. mehr …
Proponujemy przepis na brokułowe kotleciki, które są wręcz stworzone do wegańskich burgerów. Na ciepło, w połączeniu z sałatą, świeżymi kiełkami i kremowymi sosami, w pełnoziarnistej bule z pewnością poprawią nastrój w niejeden chłodny, pochmurny dzień. A co więcej – te burgery to świetne źródło białka, wapnia i żelaza! mehr …
Anmelden