Wegańskie gotowanie i sposób odżywiania oraz powody przemawiające za weganizmem stają sie tematem coraz większej ilości książek i filmów. Dostępne są już: książki informacyjne i kucharskie, filmy dokumentalne i fabularne oraz krótkie filmiki, które przybliżają różne aspekty weganizmu. Na tej stronie przedstawiamy Ci nasze ulubione propozycje książek i filmów. Pozwól się zainspirować.
Książki kucharskie
Książki kucharskie dostępne na rynku polskim warte polecenia to…
![]() (wyd. Dwie Siostry) |
![]() (wyd. Marginesy) |
![]() (wyd. Marginesy) |
![]() (Społeczny Instytut Wydawniczy Znak) |
![]() (wyd. Marginesy) |
![]() (wyd. Nasza Księgarnia) |
![]() (wyd. Moja Księgarnia) |
![]() (wyd. Marginesy) |
![]() (wyd. Flow Books) |
![]() (wyd. Flow Books) |
![]() (wyd. Flow Books) |
![]() (wyd. Buchmann) |
![]() (wyd. Burda Publishing Polska) |
![]() (wyd. Publicat) |
![]() (Dom Wydawniczy Rebis) |
![]() (Dom Wydawniczy Rebis) |
![]() (wyd. Pascal) |
![]() (wyd. Flow Books) |
![]() (wyd. Marginesy) |
![]() (wyd. Znak Literanova) |
![]() Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, Damian Parol (wyd. Publicat) |
![]() (wyd. Publicat) |
![]() (wyd. SBM) |
![]() (wyd. Galaktyka) |
![]() (wyd. Dwie Siostry) |
![]() (wyd. Dwie Siostry) |
![]() (wyd. Agora) |
![]() (wyd. Zwierciadło) |
![]() (wyd. Zwierciadło) |
![]() (Społeczny Instytut Wydawniczy Znak) |
![]() (wyd. SBM) |
![]() (wyd. RM) |
![]() (wyd. Gaj) |
![]() (wyd. SBM) |
![]() (Wyd. S&T) |
![]() (wyd. Septem) |
![]() (wyd. Burda Media Polska) |
![]() (wyd. Septem) |
![]() (wyd. SBM) |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() (wyd. Vivante) |
![]() (wyd. Mamania) |
![]() (wyd. Esteri) |
![]() (wyd. Esteri) |
![]() (wyd. Pascal) |
![]() (wyd. Studio Koloru) |
![]() (wyd. Znak) |
![]() (wyd. Vivante) |
Książki o weganizmie i wegetarianizmie
To książki o tematyce ochrony i praw zwierząt oraz korzyściach płynących z diety roślinnej, będące doskonałą lekturą dla początkujących wegan i wegetarian i nie tylko:
- Widelec zamiast noża – T.C. Campbell (Wydawnictwo Galaktyka)
- Nowoczesne zasady odżywiania – T.C. Campbell (Wydawnictwo Galaktyka)
- Dieta roślinna na co dzień – Julieanna Hever (Wydawnictwo Galaktyka)
- Zjadanie zwierząt – Foer Jonathan Safran (Wydawnicwo Krytyka Polityczna)
- Wegańska bogini – Kim Barnouin (Wydawnictwo Helion)
- Dlaczego nie jemy zwierząt – Ruby Roth (Wydawnictwo Cień Kształtu)
- Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin – Violetta Domaradzka (Wydawnictwo Publicat)
- Jedz i biegaj – Scott Jurek (Wydawnictwo Galaktyka)
- Talerz zdrowia – Dale Pinnock (Wydawnictwo Galaktyka)
- Mięso nas zabija – Howard Jacobson (Wydawnictwo Vital)
- Wege. Dieta roślinna w praktyce– Iwona Kibil (Wydawnictwo PZWL)
- Weganka w ciąży – Iwona Kibil (e-book)
Filmy i filmy dokumentalne
W tym filmie reżyser Kip Anderson pokazuje wpływ chowu przemysłowego zwierząt na środowisko naturalne i stara się dowiedzieć dlaczego znane potężne organizacje milczą na ten temat. Do tej pory tylko w wersji angielskiej.
W tym krótkim, interesującym filmie dowiesz się przede wszystkim o zaletach wegańskiego odżywiania dla zdrowia
Dokument opowiadający o stosunku człowieka do zwierząt oraz przedstawiający historię weganizmu a także etyczne, ekologiczne i zdrowotne powody przejścia na weganizm (wersja z polskimi napisami)
To film ukazujący pozytywne aspekty wegańskiego stylu życia w sposób bardzo przystępny i optymistyczny, bazując przy tym na naukowych faktach.
Widz tego filmu towarzyszy miłośnikom sera i mięsa na ich drodze przechodzenia na wegańskie odżywianie oraz poznaje ciemną stronę chowu przemysłowego zwierząt (film zawiera drastyczne sceny!).
Foto © janinajaak- Shutterstock