Wegańskie gotowanie i sposób odżywiania oraz powody przemawiające za weganizmem stają sie tematem coraz większej ilości książek i filmów. Dostępne są już: książki informacyjne i kucharskie, filmy dokumentalne i fabularne oraz krótkie filmiki, które przybliżają różne aspekty weganizmu. Na tej stronie przedstawiamy Ci nasze ulubione propozycje książek i filmów. Pozwól się zainspirować.
Książki kucharskie
Książki kucharskie dostępne na rynku polskim warte polecenia to…
»Jadłonomia – Kuchnia roślinna« Marta Dymek (wyd. Dwie Siostry) |
»Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata« Marta Dymek (wyd. Marginesy) |
»Jadłonomia po polsku« Marta Dymek (wyd. Marginesy) |
»Pyszności z roślin« Paweł Ochman (Społeczny Instytut Wydawniczy Znak) |
»Roślinna Kuchnia Regionalna« Paweł Ochman (wyd. Marginesy) |
»Wegan Nerd Moja roślinna kuchnia« Alicja Rokicka (wyd. Nasza Księgarnia) |
»Słodka Wegan Nerd. Moje roślinne desery« Alicja Rokicka (wyd. Moja Księgarnia) |
»Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta« Alicja Rokicka (wyd. Marginesy) |
»ErVegan Kuchnia roślinna dla każdego« Eryk Wałkowicz (wyd. Flow Books) |
»Ervegan Roślinny lunchbox dla każdego« Eryk Wałkowicz (wyd. Flow Books) |
»ErVegan Roślinny comfort food« Eryk Wałkowicz (wyd. Flow Books) |
»Wegańskie słodycze. Kultowe, zdrowe, bezglutenowe« Karolina Gawrońska (wyd. Buchmann) |
»Vegenerata sposób na zdrowie. Biegaj, gotuj, chudnij« Przemysław Ignaszewski (wyd. Burda Publishing Polska) |
»Bez jaj. Roślinna cukiernia« Agata Wilkowska (wyd. Publicat) |
»Łowcy smaków. Roślinna kuchnia bez glutenu i rafinowanego cukru« Ina Rybarczyk (Dom Wydawniczy Rebis) |
»Łowcy smaków. Cztery pory roku. Kuchnia roślinna bez glutenu i rafinowanego cukru« Ina Rybarczyk (Dom Wydawniczy Rebis) |
»Prosto z roślin. Radosna sztuka celebrowania weganizmu« Alicja Radej (wyd. Pascal) |
»Hummusy i pasty« Konrad Budzyk (wyd. Flow Books) |
»Więcej warzyw na talerzu« Magdalena Gembacka (wyd. Marginesy) |
»God Food. Boska kuchnia Malki Kafki« Malka Kafka (wyd. Znak Literanova) |
»Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin« Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, Damian Parol (wyd. Publicat) |
»Kuchnia dla serca. Zdrowie z roślin« Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski (wyd. Publicat) |
»Kuchnia wegańska« Magdalena Pieńkos (wyd. SBM) |
»Słodka kuchnia roślinna« Ida Kulawik, Kinga Błaszczyk-Wójcicka (wyd. Galaktyka) |
»Roślinna kuchnia polska« Ida Kulawik (wyd. Dwie Siostry) |
»Veganbanda. Roślinne przepisy dla małych i dużych« Ida Kulawik (wyd. Dwie Siostry) |
»Love Vegan. Gotowy jadłospis na 21 dni« Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, Hanna Stolińska-Fiedorowicz (wyd. Agora) |
»Roślinna kuchnia rodzinna« Olga Smile, Weronika Smile (wyd. Zwierciadło) |
»Roślinny nabiał – 133 przepisy na potrawy bez laktozy« Olga Smile (wyd. Zwierciadło) |
»Misa Mocy. Przewodnik po kuchni zmieniającej świat« Ługowska Ewa (Społeczny Instytut Wydawniczy Znak) |
»Kuchnia wegańska dla singli« Marta Krawczyk (wyd. SBM) |
»Dieta wegańska na cztery pory roku« Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska (wyd. RM) |
»Wegańska kuchnia polska« Edyta Stępczyńska (wyd. Gaj) |
»Wegańskie desery. 100 przepisów« Marta Krawczyk (wyd. SBM) |
»Atelier smaku. 108 potraw bezglutenowej kuchni wegańskiej« Jola Słoma, Mirek Trymbulak (Wyd. S&T) |
»Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem« Weronika Madejska (wyd. Septem) |
»Warzywa górą. Od korzeni po liście« Katarzyna Gubała (wyd. Burda Media Polska) |
»Wege w kwadrans« Katarzyna Gubała (wyd. Septem) |
»Wegemania« Magdalena Pieńkos (wyd. SBM) |
»Moje ulubione wegańskie przepisy« Anna Sudoł (Ebook) |
»Wegańskie słodkości Kingi Paruzel« (Ebook) |
»Wegańskie Słodycze. Zdrowe desery, którymi zachwycisz świat« Kaya Wege Wróżka (Ebook) |
»Gotuj z radością« Owsiana (Ebook) | »Jedzenie performatywne« Monika Fudała, Karolina Stachura (Ebook) |
»Proste i zdrowe obiady wegańskie« Irena Owsiak (Ebook) | »Foodbook, czyli co gotuję każdego dnia?« Karolina Sobańska (Ebook) |
»Wegańska spiżarnia« Miyoko Schinner (wyd. Vivante) |
»Thug Kitchen. Gotowanie bez zbędnego pieprzenia« Thug Kitchen (wyd. Mamania) |
»La Veganista. Apetyt na wegańskie potrawy« Nicole Just (wyd. Esteri) |
»La Veganista. Superfood« Nicole Just (wyd. Esteri) |
»Minimalist baker. Prosto, smacznie, wegańsko« Dana Shultz (wyd. Pascal) |
»Bosh! Proste przepisy na wyśmienite dania kuchni roślinnej« Firth Henry, Theasby Ian (wyd. Studio Koloru) |
»Smakowita Ella« Ella Woodward (wyd. Znak) |
»Weganizm daje moc« Brazier Brendan (wyd. Vivante) |
Książki o weganizmie i wegetarianizmie
To książki o tematyce ochrony i praw zwierząt oraz korzyściach płynących z diety roślinnej, będące doskonałą lekturą dla początkujących wegan i wegetarian i nie tylko:
- Widelec zamiast noża – T.C. Campbell (Wydawnictwo Galaktyka)
- Nowoczesne zasady odżywiania – T.C. Campbell (Wydawnictwo Galaktyka)
- Dieta roślinna na co dzień – Julieanna Hever (Wydawnictwo Galaktyka)
- Zjadanie zwierząt – Foer Jonathan Safran (Wydawnicwo Krytyka Polityczna)
- Wegańska bogini – Kim Barnouin (Wydawnictwo Helion)
- Dlaczego nie jemy zwierząt – Ruby Roth (Wydawnictwo Cień Kształtu)
- Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin – Violetta Domaradzka (Wydawnictwo Publicat)
- Jedz i biegaj – Scott Jurek (Wydawnictwo Galaktyka)
- Talerz zdrowia – Dale Pinnock (Wydawnictwo Galaktyka)
- Mięso nas zabija – Howard Jacobson (Wydawnictwo Vital)
- Wege. Dieta roślinna w praktyce– Iwona Kibil (Wydawnictwo PZWL)
- Weganka w ciąży – Iwona Kibil (e-book)
Filmy i filmy dokumentalne
W tym filmie reżyser Kip Anderson pokazuje wpływ chowu przemysłowego zwierząt na środowisko naturalne i stara się dowiedzieć dlaczego znane potężne organizacje milczą na ten temat. Do tej pory tylko w wersji angielskiej.
W tym krótkim, interesującym filmie dowiesz się przede wszystkim o zaletach wegańskiego odżywiania dla zdrowia
Dokument opowiadający o stosunku człowieka do zwierząt oraz przedstawiający historię weganizmu a także etyczne, ekologiczne i zdrowotne powody przejścia na weganizm (wersja z polskimi napisami)
To film ukazujący pozytywne aspekty wegańskiego stylu życia w sposób bardzo przystępny i optymistyczny, bazując przy tym na naukowych faktach.
Widz tego filmu towarzyszy miłośnikom sera i mięsa na ich drodze przechodzenia na wegańskie odżywianie oraz poznaje ciemną stronę chowu przemysłowego zwierząt (film zawiera drastyczne sceny!).
Foto © janinajaak- Shutterstock