Nasze powody
Jak pokazują liczne badania i doniesienia z mediów konsumpcja mięsa i innych produktów odzwierzęcych jest znacząco za wysoka i ma poważne konsekwencje dla zdrowia, środowiska naturalnego, ludzi i zwierząt. Aby przeciwdziałać tym negatywnym następstwom, najlepszym wyjściem jest zmiana sposobu odżywiania. Najbardziej efektywne i godne polecenia jest żywienie wegańskie.
Oprócz kwestii zdrowotnych, za dietą wegańską przemawia przede wszystkim następujący powód: im więcej konsumentów zdecyduje się na przemyślenie i przestawienie swojego odżywiania, tym bardziej można przeciwdziałać negatywnym efektom chowu przemysłowego zwierząt na środowisko naturalne – ochrona środowiska, a także zwierząt ma swój początku właśnie na talerzu każdego konsumenta.
Nasz cel
Poprzez naszą stronę Tydzień na Weganie i serię naszych Newsletterów chcemy jak najbardziej ułatwić przejście na wegańskie żywienie każdej osobie, która chociaż trochę troszczy się o otaczający nas świat lub chce po prostu wypróbować wegańską dietę. Tutaj, dzięki naszym licznym wskazówkom i przepisom, pokazujemy jak nieskomplikowane i smaczne może być odżywianie bazujące na roślinnych produktach.
Zapraszamy Cię do spróbowania roślinnej diety w ciągu tygodnia (Tydzień na Weganie), podczas którego otrzymasz codziennie e-maile z informacjami i przepisami, a następnie w większych odstępach czasu e-maile w formie Newslettera.
Bezpłatny udział
Jeśli chcesz wziąć udział w Tygodniu na Weganie, to zapisz się tutaj – to nic nie kosztuje. Wraz z e-mailem potwierdzającym rejestrację, otrzymasz podstawowe informacje, które ułatwią Ci rozpoczęcie Twojego Tygodnia na Weganie.
Tydzień na Weganie jest projektem stworzonym przez Fundację Alberta Schweitzera, która poprzez szeroki zakres działalności angażuje się w ochronę i prawa tzw. zwierząt hodowlanych i przy tym promuje wegański sposób odżywiania jako najbardziej etyczny.