Twoje pierwsze wegańskie zakupy

Przed rozpoczęciem Tygodnia na Weganie proponujemy zaopatrzyć się w kilka podstawowych produktów wegańskich.

Pierwszy krok

Najpierw warto zwrócić uwagę na produkty, które już znasz. Większość z nich najlepiej jest zawsze mieć w domu:

  • warzywa i owoce
  • produkty zbożowe, np.: mąka, ryż, kukurydza, makaron ze 100% semoliny (zwanej też durum – twarda pszenica); również wiele rodzajów musli i chleba jest wegańskie
  • rośliny strączkowe, jak: fasola, ciecierzyca, soczewica lub groch
  • orzechy i pestki (ziarna)
  • margaryna roślinna i oleje
  • tofu
  • marmolada i krem z orzechów
  • syrop klonowy, syrop z agawy i cukier

Przy pierwszych zakupach proponujemy spróbować następujące produkty:

  • alternatywy dla mięsa, wędlin i kiełbas
  • produkty sojowe jak kotlety czy granulat sojowy, które doskonale nadają się do przygotowania jako zamienniki mięsa
  • mleka roślinne jako alternatywa dla krowiego mleka: np.mleko sojowe, owsiane, migdałowe czy ryżowe – spróbuj i zobacz, które Ci najlepiej smakuje
  • różnego rodzaju jogurty sojowe
  • śmietany roślinne do gotowania lub roślinna bita śmietana do ciast i deserów
  • bulion warzywny (wiele z nich jest wegańska)
  • pasty roślinne – idealne na chleb lub do sosu do sałatki
  • wegańskie sery, w tym ser do pizzy
  • wegańskie produkty mrożone – idealne na »szybkiego głoda«
  • całkiem wegańskie lody (z soi lub łubinu), budyń sojowy, niektóre rodzaje ciast i ciemna czekolada bez dodatku mleka krowiego

Nasza wskazówka: próbuj ile się da i daj sobie czas przyzwyczaić się do nowych smaków. Jeśli nie smakuje Ci któryś produkt, warzywo lub konkretna potrawa, po prostu próbuj dalej.

Masz trochę więcej czasu?

Jeśli tak to polecamy spojrzeć dokładniej na naszą stronę z przepisami i na nasz przewodnik po produktach. Wybierz sobie potrawy i produkty, które chcesz wypróbować w następnych siedmiu dniach oraz ułóż dopasowaną do tego listę zakupów.

Jeśli jednak masz mało czasu

Wtedy użyj na początek takiej gotowej listy zakupów:

Na śniadanie:

  • opakowanie wegańskiego musli
  • litr mleka sojowego, owsianego lub ryżowego
  • banany i jablka

Banany i jabłka pokrój i dodaj do musli.

Na drugie śniadanie:

  • chleb
  • awokado (lub wegańska pasta do chleba)
  • 2 pomidory

Awokado lub pastę rozsmaruj na chleb, dodaj pomidory i przyprawy wg.uznania.

Przekąska:

  • owoce
  • orzechy

Na obiad:

Sałatka:

  • główka sałaty
  • papryka
  • ogórek
  • marchew
  • pestki słonecznika

Pestki słonecznika upraż na patelni i posyp na sałatkę. Do takiej sałatki doskonale pasuje prosty sos vinaigrette zrobiony z octu balsamicznego i oliwy z oliwek.

Danie główne:

  • ziemniaki
  • przyprawa rozmaryn
  • 2 opakowania wegańskich filetów lub kotletów
  • keczup lub inny wegański sos do grilla

Ziemniaki z rozmarynem skrop oliwą z oliwek i zapiecz w piekarniku.

Deser:

  • sojowy lód waniliowy
  • szklanka wiśni

Wiśnie podgrzej i dodaj skrobię spożywczą, żeby uzyskać gęstą konsystencję. Następnie takie gorące wiśnie wylej na lód.


Foto © Nestor Rizhniak- Shutterstock

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa