Wegańskie jedzenie poza domem

W dużych miastach przeżywamy obecnie »boom«, jeśli chodzi o ofertę wegańską w restauracjach, kawiarniach, a nawet wielu barach typu fast food. Według internetowego przewodnika po restauracjach »Happy Cow« Warszawa ma już 47 typowo wegańskich restauracji, poza tym potrawy wegańskie znajdziesz również w menu bardzo wielu konwencjonalnych restauracji.

Różnorodność oferty jest imponująca: wegańskie pizzerie (lub wegańskie pizze w konwencjonalnych pizzeriach), wegańskie bary typu fast food oraz coraz bardziej popularny i lubiany falafel w barach z kebabem. Dla fanów słodkości są już wegańskie lodziarnie (lub te konwencjonalne serwujące też wegańskie lody) oraz coraz liczniejsze wegańskie kawiarnie. Co więcej, idea wegańskiego jedzenia dotarła również do gastronomii »z górnej półki«: pojawiły się już bardziej ekskluzywne wegańskie restauracje oraz miejsca serwujące raw food.

Jedzenie poza domem może wiązać się z odkrywaniem różnorodności wegańskiego odżywiania i co więcej dostarczyć inspiracji do samodzielnego gotowania w domu. Restauracje wegańskie umożliwiają pokazanie rodzinie, przyjaciołom i znajomym, że dania niezawierające produktów odzwierzęcych są smaczne, różnorodne i sycące.

Jednakże może być też tak, że mieszkasz w miejscowości, gdzie fala wegańskiego jedzenia jeszcze nie dotarła. Albo wyobraź sobie sytuację, gdy idziesz do restauracji z kimś kogo dobrze nie znasz lub od dawna nie mieliście ze sobą kontaktu. Z naszymi wskazówkami unikniesz zakłopotania w powyższych lub podobnych sytuacjach.

W restauracji

  1. Jeśli sam możesz wybrać restaurację: sprawdź w internecie lub poprzez aplikację Happy Cow na smartfonie, czy są w pobliżu restauracje serwujące wegańskie potrawy i ewentualnie opinie na ich temat.
  2. Jeśli wybór restauracji nie należy do Ciebie: wejdź na stronę internetową danej restauracji i zobacz czy ma w swoim menu potrawy, które Ci odpowiadają. Dobrym pomysłem może okazać się zadzwonienie tam w celu upewnienia się.
  3. W przypadku gdy restauracja nie ma nic wegańskiego do zaoferowania: poinformuj wcześniej telefonicznie lub w czasie składania zamówienia w restauracji o swoich preferencjach żywieniowych i zapytaj, które potrawy bez większego wysiłku da się zamienić na wegańskie. Najłatwiej jest w tym celu wybrać wegetariańskie danie i samemu zaproponować co można w nim zmienić tak, aby było wegańskie.
  4. Z czasem wyćwiczysz u siebie zdolność (podobnie jak przy zakupach) szybkiej oceny potrawy i zastosowania małej zmiany, żeby była wegańska. Przykładowo we włoskiej: »Czy ciasto do pizzy zawiera jajko?« lub »Proszę o pizzę bez sera«, w azjatyckiej: »Poproszę o sam smażony ryż z warzywami« oraz w lodziarni: »Czy lody sorbetowe nie zawierają produktów odzwierzęcych?«
  5. I co najważniejsze: zawsze bądź przyjazny/a i gotowy/a zaproponować jakieś opcje. Najczęściej restauracje są otwarte na nowe propozycje i z zainteresowaniem Cie wysłuchają – a tym bardziej się ucieszą jak pozytywnie ocenisz danie, które wspólnymi siłami zamieniliście na wegańskie.

Szybkie »co nieco« w drodze

© branq- Shutterstock

Są sytuacje gdy np. będąc na zakupach lub na dworcu, masz ochotę na kawę lub chcesz coś przegryźć, a masz za mało czasu, żeby pójść do restauracji. W takim wypadku warto udać się do jednej z sieciowych kawiarni np. Costa Coffee czy Green Coffee Nero, które obecnie są już w każdym większym mieście: m.in. właśnie w centrach handlowych, na dworcach, lotniskach itd. Kawiarnie te mają w ofercie kawę z mlekiem sojowym. Czasami warto też zajść do piekarni, w niektórych można kupić np. bułkę typu pasztecik z kapustą, grzybami lub typu pizzerina z pomidorem czy innymi warzywami oraz różne słodkie bułki (najlepiej po prostu zapytać sprzedawcę czy nie zawierają sera, masła lub jajek).

 


Foto © Photographee.eu- Shutterstock

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa