Jedz roślinnie i żyj długo

Najnowsze kompleksowe badania przynoszą dobre informacje dla wszystkich osób będących lub planujących przejść na dietę roślinną – stosowanie diety opartej na roślinach może wydłużyć średnią długość życia o lata, a nawet o ponad dekadę. Warto podkreślić fakt, że na największy wzrost długości życia mają szansę ci, którzy dokonują zmiany sposobu żywienia już jako młodzi dorośli. Jednak nawet w przypadku osób starszych zalety diety roślinnej są znaczące. Sama decyzja o  rezygnacji z mięsa może wydłużyć nasze życie o lata, a dodatkowo dieta bogata w zdrową żywność, taką jak produkty pełnoziarniste, fasola i orzechy, może wydłużyć je jeszcze bardziej. Wnioski naukowców są jednoznaczne: im bardziej twoje życie opiera się na roślinach, tym dłuższe może być Twoje życie.

Dowody naukowe dotyczące wpływu diety na długość życia

W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie w Borgen zespół doświadczonych badaczy wykorzystał dane pochodzące od ponad 7000 naukowców z całego świata. Dane te związane były z przedwczesnymi zgonami i zebrane zostały w raporcie Global Burden of Disease. Przysłużyły one również opracowania modelu badającego wpływ diety na zdrowie i długość życia. Dane wskazywały bowiem jednoznacznie – optymalna dieta powinna zawierać rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, orzechy, warzywa i owoce. Naukowcy w oparciu o badania opracowali również specjalny kalkulator Food4HealthyLife dający możliwość modelowania korzyści związanych z włączeniem lub wyłączeniem poszczególnych składników naszej diety oraz ich wpływu długość naszego życia.

Wynika badań wskazywały, że zmiana diety na roślinną może przynieść najwięcej korzyści ludziom młodym, którzy mogą wydłużyć swoje życie nawet o 13 lat (mężczyźni) lub 11 lat (kobiety). Osoby, które przekroczyły 60. rok życia, po przejściu na dietę roślinną mogą zyskać nawet 8 dodatkowych lat. Dodatkowo trzeba zaznaczyć, że korzystna dla naszego zdrowia jest również choćby częściowa zamiana nawyków żywieniowych – przejście na dietę, w której przeważają produkty roślinne, a która zawiera niewielkie ilości produktów odzwierzęcych, może wydłużyć życie nawet o 6 lat. Pamiętajmy również, że na dobre zmiany w zakresie żywienia nigdy nie jest za późno, a przejście na dietę roślinną nawet w wieku 80 lat może spowodować że będziemy mieć szansę na przedłużenie życia o 3 lata.

Badania te potwierdzają również wcześniejsze wyniki innych naukowców między innymi z uniwersytetów Cornell i Northwestern , American Heart Association, American Osteopathic AssociationBritish Medical Journal. Wszystkie jednogłośnie potwierdzają tezę, iż dieta roślinna przedłuża nasze życie.

Ponadto niedawne badania przeprowadzone na uniwersytetach w Harvardzie i Teheranie , a także Amerykańskie Stowarzyszenie Medyczne wykazały, że ryzyko przedwczesnej śmierci można zmniejszyć bardzo prostym sposobem – wystarczy zastąpić produkty pochodzenia zwierzęcego jak największą ilością tych pochodzenia roślinnego.

Wpływ diety roślinnej na ryzyko chorób serca

Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego odkryli, że spożywanie około 50 g mięsa dziennie zwiększa ryzyko chorób serca aż o 18%. Aby spojrzeć na to z lepszej perspektywy, należy wziąć pod uwagę, że przeciętny Polak zjada codziennie prawie 200 g mięsa.

Kolejne badania naukowe potwierdzają, że jedną z głównych przyczyn chorób serca jest dieta bogata w mięso. Dzieje się tak dlatego, że produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają duże ilości cholesterolu, który gromadzi się w krwiobiegu i zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Dodatkowo w innym badaniu wykazano, że oprócz obniżania poziomu cholesterolu i zapobiegania zatykaniu tętnic, dieta roślinna potrafi cofnąć zaistniałe już zmiany prowadzące do powstania chorób serca .

Jak widać związek między lepszym zdrowiem serca a odżywianiem roślinnym jest zauważalny. Niektórzy lekarze nawet zachęcają swoich pacjentów do diety opartej na roślinach.

Diety roślinne wspierają pracę mózgu

Niestety udary są przyczyną co szóstej śmierci z powodu chorób serca , a 87% udarów jest spowodowanych złogami tłuszczu we krwi. Po przeanalizowaniu danych z dwudziestu siedmiu lat American Heart Association wydało ostrzeżenie, w którym naukowcy wykazali że osoby stosujące dietę bogatą w mięso są o 16% bardziej narażone na udar niż osoby, które tego nie robią. W tym samym badaniu naukowcy podkreślili, że  u osób, które stosują w swojej diecie głównie tłuszcze roślinne (wielonienasycone), takie jak oliwa z oliwek , ryzyko udaru było o 12% mniejsze.

Co więcej, dieta roślinna nie tylko zmniejsza ryzyko chorób i udaru mózgu, ale ma także dodatkowe korzyści związne z funkcjonowaniem mózgu. Jedne z badań pokazują, że skoro nasz mózg zasilany jest węglowodanami, dieta roślinna bogata w owoce i warzywa może pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera i demencji .

Diety roślinne zmniejszają ryzyko raka

Po chorobach serca rak jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce. Chociaż nie wszystkie nowotwory mają związek z dietą, liczne badania powiązały spożycie mięsa z rakiem żołądka, jelit i nerek. Chociaż na produktach mięsnych nie ma (jeszcze) żadnych etykiet ostrzegawczych, ryzyko raka spowodowane spożyciem mięsa jest tak duże, że Światowa Organizacja Zdrowia sklasyfikowała czerwone i przetworzone mięso jako rakotwórcze, obok takich produktów jak tytoń czy azbest.

Wiemy już, że jedzenie mięsa zwiększa ryzyko raka, pora zatem na badania pokazujące również, że dieta roślinna może zmniejsza ryzyko wszystkich nowotworów , w tym raka piersiprostaty . Według ekspertów z Mayo Clinic dieta bogata w rośliny może pomóc w zapobieganiu aż jednej trzeciej wszystkich przypadków raka!

Jedz produkty roślinne, aby żyć dłużej

Wiesz już, że dieta roślinna wydłuża życie o lata, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę, fakt iż żywność pochodzenia roślinnego wpływa pozytywnie na pracę serca, mózgu i może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia. Pamiętaj również, że nigdy nie jest za późno na zmianę swoich nawyków żywieniowych. Nawet w starszym wieku powinniśmy mieć to na uwadze i z tego skorzystać, aby cieszyć się pełnią sił. I niezależnie od tego, czy kierujesz się głosem naukowców, czy tym co dyktują Ci Twoje przekonania i przeczucia wniosek powinien być jeden: jedzenie większej ilości roślin jest kluczem do długiego i zdrowego życia. Dlatego zachęcamy Cię, aby rozpocząć swoją przygodę z roślinami już dziś. Na naszej stronie znajdziesz mnóstwo ciekawych, prostych i smacznych przepisów opartych na produktach roślinnych oraz wiele przydatnych wskazówek i porad rozwiewających wszelkie wątpliwości związane z przejściem na dietę roślinną. Naszym celem jest sprawienie, aby życie na diecie wegańskiej nie było tylko, jak pokazują badania, korzystne dla zdrowia, ale również jak najmniej skomplikowane dla Ciebie i Twoich najbliższych.

 

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa