Owoce i warzywa są bogate w witaminy, minerały, błonnik, mikroelementy, przez co są bardzo ważne nie tylko przy roślinnej diecie.
Są dostępne praktycznie wszędzie w dużej różnorodności i można je przygotować na wiele różnych sposobów.
Nasze wskazówki
- Spożywaj owoce i warzywa jak najbardziej różnorodne, kolorowe i świeże.
- Wyszukuj »nowe« jeszcze Tobie nieznane warzywa.
- Przygotowuj warzywa na wszystkie możliwe sposoby: na surowo, gotowane, duszone, pieczone, na parze, smażone lub blanszowane – ponieważ witaminy nie lubią za wysokich temperatur, najlepsze metody to gotowanie na parze lub delikatne duszenie.
- Nie gotuj warzywa za długo, by nie były za miękkie.
- Owoce i warzywa są najzdrowsze, kiedy nie dodaje się za dużo soli (im mniej tym lepiej).
- Karotenoidy (znajdujące się np.w marchwi, pomidorach I czerwonej papryce) są najlepiej przez nas wchłaniane gdy gotowane i spożywane są razem z tłuszczem (np. olej).
Jednymi z najbardziej różnorodnych warzyw są pomidory, które smakują na surowo nie tylko w sałatkach ale również jako Tofu Caprese. Poddane obróbce termicznej mają jeszcze intensywniejszy aromat, zmiksowane i z ziołami stanowią bazę ulubionego przez wielu, sosu do makaronu. Pokrojone w kostkę nadają się znakomicie do zapiekanek i duszonych potraw, a nadziewane np. kaszą kuskus lub soczewicą stanowią doskonałe danie.
Szczególna wskazówka: Z owoców i warzyw można przygotować przy pomocy miksera lub sokowirówki-wyciskarki przepyszne koktajle i soki.
Szczegółowe informacje dotyczące tego jakie witaminy i minerały zawierają poszczególne owoce i warzywa możesz znaleźć tu.