okazja: Święta Bożego Narodzenia

Świąteczna Zupa Grzybowa

Świąteczna Zupa Grzybowa

Zupa grzybowa to tradycyjna zupa wigilijna. Jej aromat leśnych grzybów w połączeniu z łazankami wzbogaci wyśmienitym smakiem spotkanie przy rodzinnym stole. mehr …

Świąteczny Bigos Wegański

Świąteczny Bigos Wegański

Świateczny bigos o tradycyjnym polskim smaku z nutą leśnych grzybów, wędzonych śliwek i jałowca z dodatkiem skwarków z wędzonego tofu. Obowiązkowo na wigilijnym stole. mehr …

Domowa przyprawa piernikowa

Domowa przyprawa piernikowa

Kupne przyprawy piernikowe często pełne są wypełniaczy, takich jak mąka czy cukier. Domowa przyprawa piernikowa nadaje się jako dodatek do: budyni jaglanych, ciasteczek, ciast, kremów i koktajli czekoladowych. mehr …

Grzybki marynowane

Grzybki marynowane

Marynowane grzybki to tradycyjna polska potrawa popularna na imprezach i podczas świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia. Świetna przekąska z ostrym, octowym posmakiem. mehr …

Placki dyniowo-gryczane

Placki dyniowo-gryczane

Te dyniowo-gryczane placki są miękkie i puszyste a dzięki użyciu zdrowej mąki gryczanej – lekkie i bezglutenowe. Doskonale smakują z syropem z agawy, daktylowym, lub klonowym – do tego koniecznie orzechy i cząstki pomarańczy lub pestki granatu. mehr …

Roladki figowo-cynamonowe raw

Roladki figowo-cynamonowe raw

Te Roladki figowo-cynamonowe to słodycz bez wyrzutów sumienia. Są zdrowe między innymi dzięki zawartości cennego błonnika a sam przepis jest szybki i prosty – tylko sześć składników i nie wymaga pieczenia. mehr …

Makowiec tradycyjny

Makowiec tradycyjny

Pora na szczyptę tradycji – Makowiec tradycyjny. Wilgotne drożdżowe ciasto, mnóstwo słodkiego maku oraz gruba warstwa białego lukru. Oczywiście masa makowa musi być prawdziwie domowa i pełna najlepszych dodatków. mehr …

Zapiekanka ziemniaczana z brukselką

Zapiekanka ziemniaczana z brukselką

Ta pożywna Zapiekanka ziemniaczana z brukselką i rozmarynową posypką smakuje wyjątkowo i aromatycznie. Stanowi doskonałe danie samo w sobie lub może być ciekawym dodatkiem do dania głównego. mehr …

Zapiekanka-gratin z brukwi

Zapiekanka-gratin z brukwi

Proponujemy przepis na lekką i delikatną Zapiekankę-gratin z brukwi. Brukiew to warzywo zapomniane i mało popularne w Polsce a szkoda, gdyż jest źródłem cennych minerałów i antyoksydantów. Jest to danie samo w sobie wyjątkowe, a całości dopełnia wspaniała orzechowa posypka. mehr …

Łazanki jabłkowe

Łazanki jabłkowe

Jest to danie proste i tanie w przygotowaniu. Tu w wersji świątecznej, czyli z musem jabłkowym, cydrem i syropem klonowym – nigdy nie spojrzysz już na łazanki w ten sam sposób. mehr …

Marchewkowe kulki mocy

Marchewkowe kulki mocy

To propozycja ciasta marchewkowego w wersji raw, czyli bez pieczenia. Nie ma w nim również cukru ani mąki. Tutaj w postaci kulek mocy, które dodadzą energii i pozostawią na długo miły smak w ustach. A co więcej – przygotowuje się je w zaledwie kilka minut. mehr …

Koperkowy pasztet wegański

Koperkowy pasztet wegański

Ten Koperkowy pasztet wegański z białej kaszy gryczanej i selera jest mocno ziołowy, ale delikatny w smaku. Wspaniale będzie się komponował z ostrą rzeżuchą czy chrzanem, a także musztardą. mehr …

Wegańskie ruskie pierogi

Wegańskie ruskie pierogi

Ten przepis na Wegańskie ruskie pierogi pokazuje, że nie ma dania kuchni polskiej, którego nie da się zweganizować. Zamiast sera w farszu zostało tutaj użyte tofu – bez wątpienia pierogi te w smaku łudząco przypominają konwencjonalne ruskie pierogi a według nas są wręcz smaczniejsze. mehr …

Orzechowa pieczeń

Orzechowa pieczeń

Ta Orzechowa pieczeń z kasztanami, orzechami i grzybami szczególnie polecana do świątecznego obiadu, jest zaskakująco łatwa w przygotowaniu.
mehr …

Dołącz już teraz

Zapisz się

Dołącz już teraz

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa