okazja: Impreza

Sałatka sushi

Sałatka sushi

Ten przepis na sałatkę sushi jest bardzo łatwy do wykonania. Doskonałe danie na letnią przekąskę! mehr …

Wegańska kwaśna śmietana

Wegańska kwaśna śmietana

Ta pyszna, wegańska kwaśna śmietana jest szybka i łatwa w przygotowaniu i ma znacznie mniej tłuszczu niż tradycyjne kwaśne śmietany na bazie mleka. mehr …

Dressing francuski

Dressing francuski

Ta zdrowa wersja klasycznego sosu, o niezwykle kremowej konsystencji i cudownym aromacie, doskonale komponuje się ze świeżymi sałatami. mehr …

Cudowny dressing

Cudowny dressing

Ten cudowny dressing jest szybki w przygotowaniu, a przy tym ma kremową konsystencję i świetnie nadaje się do sałatek lub jako dip do warzyw. mehr …

Roślinne Monte

Roślinne Monte

Wegański deser do złudzenia przypominający w smaku znane nam wszystkim Monte. Koniecznie musisz go spróbować. mehr …

Tofurnik dyniowy

Tofurnik dyniowy

Dynia – królowa jesieni, w wydaniu na słodko. Tofurnik z jej dodatkiem kusi przepięknym kolorem i oryginalnym, lekko korzennym smakiem. mehr …

Karmelowy popcorn

Karmelowy popcorn

Domowy popcorn to idealna przekąska do chrupania podczas wieczorów filmowych. Popcorn karmelowy natomiast, jest pyszną alternatywą dla klasycznej, słonej wersji. mehr …

American cookies

American cookies

Wegańskie ciasteczka z dodatkiem jabłka i krówek, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku – idealna przekąska na każdą porę dnia. mehr …

Pieczone jabłka

Pieczone jabłka

Łatwe w przygotowaniu i cudownie pachnące: gorące pieczone jabłka to doskonała propozycja na zimowe dni! mehr …

Pizza z patelni

Pizza z patelni

Nie potrzebujesz piekarnika, aby przygotować szybką wegańską pizzę. Możesz dodać do niej dodatki według własnego uznania. mehr …

Salsa z papryczek chilli

Salsa z papryczek chilli

Ten ognisty dip z chilli i papryki świetnie komponuje się z krakersami i warzywnymi słupkami. Sprawdzi się też idealnie jako dodatek do dań z grilla. mehr …

Sałatka izraelska

Sałatka izraelska

Ta izraelska sałatka sprawdzi się doskonale zarówno jako danie główne, jak i dodatek do innych potraw. Połączeniu różnych ziół i przypraw sprawia, że jest niezwykle smaczna i aromatyczna. mehr …

Pączki z dżemem

Pączki z dżemem

Te wegańskie pączki świetnie sprawdzą się jako wypiek na Tłusty Czwartek. Mogą być nadziewane według własnego uznania. Są lekkie, puszyste, pyszne! mehr …

Chrupki czekoladowo-kokosowe

Chrupki czekoladowo-kokosowe

Dzięki temu przepisowi na chrupki czekoladowo-kokosowe możesz przygotować pyszną przekąskę bez większego wysiłku i przy użyciu zaledwie kilku składników. mehr …

Czekoladowe babeczki

Czekoladowe babeczki

Te czekoladowe babeczki posmakują każdemu. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i oprócz walorów smakowych mogą służyć dodatkowo za świetną dekorację sołu. mehr …

Marcepan

Marcepan

Przepis na domowy marcepan inspirowany wyrobem z Lubeki, zwanej stolicy marcepanu. mehr …

Wegańskie paluszki serowe

Wegańskie paluszki serowe

Te wegańskie paluszki serowe są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Będą wspaniale smakować z dipem pomidorowym lub sosem czosnkowym. mehr …

Szaszłyki Satay z tofu

Szaszłyki Satay z tofu

Te lekko pikantne szaszłyki satay doskonale nadadzą się na grilla w ciepłe dni, ale można je również z powodzeniem przygotować na patelni. mehr …

Tort Sachera

Tort Sachera

Tort Sachera to specjalność kuchni wiedeńskiej. Ciasto z tego ciasta można również wykorzystać do przygotowania muffinów lub jako baza do innych ciast. mehr …

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Dzięki marchewce ciasto jest wyjątkowo soczyste, a dodatek kremowego serka sprawia, że jedzenie tego deseru jest czystą przyjemnością! mehr …

Loco Moco

Loco Moco

Loco Moco to hawajski klasyk. A to nasza wegańska wariacja na jego temat! mehr …

Pudding chlebowy

Pudding chlebowy

Ten klasyczny estoński deser smakuje na ciepło i na zimno i może być przygotowany również z mrożonymi owocami. mehr …

Tamales

Tamales

To danie jest jedzone w całej Ameryce Południowej. Śmiało eksperymentuj z nadzieniem! mehr …

Koktajl „Lawa”

Koktajl „Lawa”

Wszystkie wyspy hawajskie są pochodzenia wulkanicznego. Świecąca lawa w tym klasycznym hawajskim koktajlu na szczęście składa się tylko z pysznych truskawek. mehr …

Szparagi z wegańskim sosem holenderskim

Szparagi z wegańskim sosem holenderskim

Ta pyszna wegańska przekąska może stanowić także danie główne lub jego element. Idealna na każdą okazję. Szczególnie polecamy delektować się nią w sezonie na szparagi, od połowy kwietnia do połowy lipca. mehr …

Wegańskie Foie Gras (Faux Gras)

Wegańskie Foie Gras (Faux Gras)

Wegańskie Foie Gras (Faux Gras) to znakomity zastępnik tego francuskiego przysmaku, jest smaczny, etyczny i kremowy. Bazą do tego przepisu są pieczarki, soczewica i orzechy włoskie. mehr …

Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

Najlepszy i najprostszy sposób na ciasto do pizzy, który zawsze się sprawdza. Ciasto wyrasta delikatne i chrupiące, a dodatek odpowiednich składników nadaje mu indywidualności. mehr …

Wegańska Ryba Tofu

Wegańska Ryba Tofu

Wegańska Ryba Tofu to przepyszny pomysł na to jak zastąpić rybę zachowując jej smak i aromat. Podawaj z frytkami i keczupem. mehr …

Sznycle z bakłażana

Sznycle z bakłażana

Sznycle z bakłażana to szybki i prosty przepis na przygotowanie tego warzywa. Smaczny i chrupiący sznycel z bakłażana nadaje się idealnie na obiad. mehr …

Wegańskie faworki

Wegańskie faworki

Faworki w wersji wegańskiej to świetna propozycja na Tłusty Czwartek. Proste w przygotowaniu, kruche i delikatne zasmakują łasuchom. mehr …

Kanapki z łososiową marchewką

Kanapki z łososiową marchewką

Wegański łosoś z marchewki podany z serkiem śmietankowym na kanapeczkach to świetny pomysł na imprezową zakąskę. Goście będą jej zaskoczeni rybnym smakiem. mehr …

Gnudi-delikatne kluseczki z tofu i semoliny

Gnudi-delikatne kluseczki z tofu i semoliny

Gnudi- delikatne kluseczki z tofu i semoliny to włoska przystawka, ale również dodatek do dania głównego o aromacie szałwi z dodatkiem cytrynowego posmaku przygotowana specjalnie dla restauracji Leonardo Verde. mehr …

Mac & cheese z dyni

Mac & cheese z dyni

Mac & cheese to słynna amerykańska potrawa w tradycyjnej wersji opierająca się o ciągnący ser żółty. W naszej wegańskiej wersji ser przygotowany jest z musu dyniowego. mehr …

Marmolada dyniowo- pomarańczowa z imbirem

Marmolada dyniowo- pomarańczowa z imbirem

Marmolada dyniowo- pomarańczowa z imbirem to jesienna delicja na deszczowe i zimne poranki. Słodki smak dyni wzbogacony o soczystą pomarańczę i ostry imbir dopełniają smaku tej przepysznej marmoladzie. mehr …

Jesienna nalewka

Jesienna nalewka

Jesienna nalewka na bazie jabłek, gruszek, śliwek i winogron z posmakiem cynamonowo- goździkowym to smakowita propozycja na chłodne, jesienne wieczory w miłym towarzystwie. mehr …

Pikle angielskie

Pikle angielskie

Pikle angielskie chociaż z nazwy nawiązują do brytyjskich przekąsek obecne są w kuchniach wielu państw. Spróbuj naszego przepisu z miksem warzyw: ogórków, kalafiora, marchewek, papryki zanurzonych w esencjonalnej marynacie. Idealne na imprezę jako zakąska przed daniem głównym. mehr …

Grzybki marynowane

Grzybki marynowane

Marynowane grzybki to tradycyjna polska potrawa popularna na imprezach i podczas świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia. Świetna przekąska z ostrym, octowym posmakiem. mehr …

Ajwar

Ajwar

Ajwar to pasta z grillowanych papryk i bakłażana pochodząca z Bałkan, popularna rownież na Węgrzech. Stanowi świetny dodatek do grilla, frytek, wegańskiego kotleta, a nawet do nachosów. mehr …

Keczup domowy

Keczup domowy

Keczup domowej roboty to zdrowsza opcja tego tradycyjnego, kupnego, ale wzbogaconego o smak polskich jabłek. Dodawaj go do swoich ulubionych burgerów, frytek i dań z grilla. mehr …

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone to klasyk polskiej kuchni. Ich kwaśny smak wzbogacony o nutę czonsku i ziół idealnie komponuje się w sałatkach z dodatkiem majonezu, jako warzywo do obiadu oraz na kanapki. mehr …

Hummus

Hummus

Hummus to wyjątkowa pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku i tahini. Pochodzi z kuchni Bliskiego Wschodu – idealny jako zdrowa, pożywna i szybka przekąska. Doskonały do chleba lub jako dip do świeżych warzyw. mehr …

Leczo

Leczo

Ten przepis na wegańskie leczo to węgierski klasyk. Połączenie smaków cukinii, papryki, pomidorów i bakłażana to prawdziwa uczta dla podniebienia. Urozmaicaj tę potrawę dowolnie dodając np. pieczarki lub wędzone tofu. mehr …

Słodki sos chili

Słodki sos chili

Pyszny, domowy słodki sos chili. Świetnie sprawdza się jako składnik sosów sałatkowych, sosów do maczania sajgonek czy spring rolls, pasuje do pizzy i zapiekanek, wytrawnych gofrów, do kanapek czy ziemniaków. mehr …

Sos pomidorowy do pizzy i makaronu

Sos pomidorowy do pizzy i makaronu

Sos pomidorowy do klasyk w każej kuchni. Nasza receptura łączy w sobie smaki Italii, a więc idealnie sprawdza się jako sos do pizzy, lazanii, wszelkiego rodzaju makaronów, a nawet jako baza do leczo. mehr …

Espresso shake z białą czekoladą

Espresso shake z białą czekoladą

Ten Espresso shake z białą czekoladą jest aksamitnie kremowe i przyjemnie słodkie oraz zapewnia wyjątkowe orzeźwienie. Co więcej, pasuje doskonale zarówno do normalnej kawy, jak i zbożowej czy łubinowej. mehr …

Napój „Letnia bryza”

Napój „Letnia bryza”

Taki napój to dokładnie to, czego potrzebujesz w upalny dzień – maksymalnie orzeźwiający Napój „letnia bryza” z porzeczką, kokosem i acai. mehr …

Steki z pieczarek Portobello

Steki z pieczarek Portobello

Ten przepis na steki z pieczarek Portobello to genialna propozycja na grilla. Można je jeść zamiast kotletów, ale również w postaci burgerów w bułce.

Orzechowe lody z orzechowymi chrupkami

Orzechowe lody z orzechowymi chrupkami

Te proste wegańskie lody zrobisz bez potrzeby użycia maszynki do lodów. Ich sekret tkwi w tłustym mleku kokosowym i maśle orzechowym, a całości dopełniają słodko-słone fistaszkowe chrupki – po prostu pycha! mehr …

Cytrynowe muffinki z ciecierzycy

Cytrynowe muffinki z ciecierzycy

Proste i smaczne ciasto, które możesz upiec jako babeczki w foremkach na muffiny albo w dużej formie jako normalne ciasto. Z wierzchu delikatnie chrupiąca, miejscami popękana skórka, a pod nią wilgotne ciasto przywodzące na myśl babciną babkę cytrynową, koniecznie posypane cukrem pudrem. Co więcej, ciecierzyca absolutnie niewyczuwalna w smaku, a dzięki niej ciasto wychodzi, jakby było z jajkami. mehr …

Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie

Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie

Wyobraź sobie dobrze upieczonego selera, pachnącego ziołami, czosnkiem, który posiada słodkość gruszki… niezły pomysł, prawda? Bez obaw, przepis jest bardzo prosty i tani, chociaż wymaga odrobinę cierpliwości, ale dla pieczonego selera w gruszkowej marynacie, chyba można się trochę poświęcić. Inaczej mówiąc: zdrowa i smaczna alternatywa dla typowego polskiego obiadu. mehr …

Burger jaglano-buraczany w tofu

Burger jaglano-buraczany w tofu

Jeśli lubisz poeksperymentować w kuchni – ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Pyszny, zdrowy i o pięknej barwie jaglano-buraczany burger w niecodziennej kombinacji – tutaj w towarzystwie tofu zamiast bułki. mehr …

Paluszki z tofu w panierce

Paluszki z tofu w panierce

Paluszki z tofu w panierce z mąki cieciorkowej – idealne na przekąskę lub jako lunch/obiad. Proponujemy dwie możliwości podania – klasyczna z sosem czosnkowym lub w wersji fast foodowej, czyli jako hot-tofu (zamiast hot-doga). mehr …

Caffè Mocca

Caffè Mocca

Ta czekoladowo-kremowa, wegańska Mocca Latte to doskonały wybór na chłodne dni i wieczory – przyjemnie rozgrzewa i dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatowi poprawia nastrój. mehr …

Meksykańskie klopsiki

Meksykańskie klopsiki

Czas na meksykańską nutę w kuchni. Intensywne kolory i smaki, kilka minut przygotowania i smażenia i meksykańskie klopsiki na bazie kaszy jaglanej gotowe. Zawiń je w tortille, dodaj ulubione warzywa i sosy – poprostu pycha! mehr …

Pieczone bataty z quinoa i jarmużem

Pieczone bataty z quinoa i jarmużem

Oto kolejny genialny przepis pochodzący z kuchni orientalnej – pieczone połówki batatów faszerowane kaszą quinoa, jarmużem i rodzynkami, po czym polane lekkim sosem śmietanowo-limonkowym. mehr …

Spring rolls

Spring rolls

Delikatne wstążki makaronowe, świeże warzywa, aromatyczne grzyby, nadzwyczaj odżywcze glony i zdecydowany smak mięty, a to wszystko zawinięte w papier ryżowy. Spring rolls – bo o nich mowa – łączą w sobie lekkość i delikatność z niezwykłym bogactwem smaków. Słodko-ostry sos nadaje im dodatkowego charakteru i sprawia, że trudno się im oprzeć. mehr …

Ulubiony pasztet wielkanocny

Ulubiony pasztet wielkanocny

Ten wegański pasztet to hit świątecznego stołu. Z ciecierzycy, kaszy jaglanej, jarmużu i suszonych pomidorów – stanowi doskonałą całość z ćwikłą, chrzanem lub wegańskim sosem tatarskim. mehr …

Zielony budyń jaglany

Zielony budyń jaglany

Oto przepis na wyjątkowy budyń z kaszy jaglanej – pełen zieleni i smaku. Kremowe awokado, mięta i bogata w żelazo i chlorofil chlorella. Idealnie komponuje się z figami, malinami i jeżynami. mehr …

Owsiana kostka z rabarbarem

Owsiana kostka z rabarbarem

Oto propozycja smacznego, bezglutenowego deseru – przyjemnie kwaskowy rabarbar, z dodatkiem kwiatów dzikiego bzu, otulony lekkim owsianym ciastem. mehr …

Polentowo-jaglana mini pizza

Polentowo-jaglana mini pizza

Polecamy ten interesujący przepis na Polentowo-jaglaną mini pizzę. Jest to lżejsza i bezglutenowa wersja konwencjonalnej pizzy. Co więcej, możesz użyć do niej rozmaitych dodatków – pomysłowość tutaj nie zna granic. mehr …

Dołącz już teraz

Zapisz się

Dołącz już teraz

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa