okazja: Impreza

Koktajl „Lawa”

Koktajl „Lawa”

Wszystkie wyspy hawajskie są pochodzenia wulkanicznego. Świecąca lawa w tym klasycznym hawajskim koktajlu na szczęście składa się tylko z pysznych truskawek. mehr …

Szparagi z wegańskim sosem holenderskim

Szparagi z wegańskim sosem holenderskim

Ta pyszna wegańska przekąska może stanowić także danie główne lub jego element. Idealna na każdą okazję. Szczególnie polecamy delektować się nią w sezonie na szparagi, od połowy kwietnia do połowy lipca. mehr …

Wegańskie Foie Gras (Faux Gras)

Wegańskie Foie Gras (Faux Gras)

Wegańskie Foie Gras (Faux Gras) to znakomity zastępnik tego francuskiego przysmaku, jest smaczny, etyczny i kremowy. Bazą do tego przepisu są pieczarki, soczewica i orzechy włoskie. mehr …

Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

Najlepszy i najprostszy sposób na ciasto do pizzy, który zawsze się sprawdza. Ciasto wyrasta delikatne i chrupiące, a dodatek odpowiednich składników nadaje mu indywidualności. mehr …

Wegańska Ryba Tofu

Wegańska Ryba Tofu

Wegańska Ryba Tofu to przepyszny pomysł na to jak zastąpić rybę zachowując jej smak i aromat. Podawaj z frytkami i keczupem. mehr …

Sznycle z bakłażana

Sznycle z bakłażana

Sznycle z bakłażana to szybki i prosty przepis na przygotowanie tego warzywa. Smaczny i chrupiący sznycel z bakłażana nadaje się idealnie na obiad. mehr …

Wegańskie faworki

Wegańskie faworki

Faworki w wersji wegańskiej to świetna propozycja na Tłusty Czwartek. Proste w przygotowaniu, kruche i delikatne zasmakują łasuchom. mehr …

Kanapki z łososiową marchewką

Kanapki z łososiową marchewką

Wegański łosoś z marchewki podany z serkiem śmietankowym na kanapeczkach to świetny pomysł na imprezową zakąskę. Goście będą jej zaskoczeni rybnym smakiem. mehr …

Gnudi-delikatne kluseczki z tofu i semoliny

Gnudi-delikatne kluseczki z tofu i semoliny

Gnudi- delikatne kluseczki z tofu i semoliny to włoska przystawka, ale również dodatek do dania głównego o aromacie szałwi z dodatkiem cytrynowego posmaku przygotowana specjalnie dla restauracji Leonardo Verde. mehr …

Mac & cheese z dyni

Mac & cheese z dyni

Mac & cheese to słynna amerykańska potrawa w tradycyjnej wersji opierająca się o ciągnący ser żółty. W naszej wegańskiej wersji ser przygotowany jest z musu dyniowego. mehr …

Marmolada dyniowo- pomarańczowa z imbirem

Marmolada dyniowo- pomarańczowa z imbirem

Marmolada dyniowo- pomarańczowa z imbirem to jesienna delicja na deszczowe i zimne poranki. Słodki smak dyni wzbogacony o soczystą pomarańczę i ostry imbir dopełniają smaku tej przepysznej marmoladzie. mehr …

Jesienna nalewka

Jesienna nalewka

Jesienna nalewka na bazie jabłek, gruszek, śliwek i winogron z posmakiem cynamonowo- goździkowym to smakowita propozycja na chłodne, jesienne wieczory w miłym towarzystwie. mehr …

Pikle angielskie

Pikle angielskie

Pikle angielskie chociaż z nazwy nawiązują do brytyjskich przekąsek obecne są w kuchniach wielu państw. Spróbuj naszego przepisu z miksem warzyw: ogórków, kalafiora, marchewek, papryki zanurzonych w esencjonalnej marynacie. Idealne na imprezę jako zakąska przed daniem głównym. mehr …

Grzybki marynowane

Grzybki marynowane

Marynowane grzybki to tradycyjna polska potrawa popularna na imprezach i podczas świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia. Świetna przekąska z ostrym, octowym posmakiem. mehr …

Ajwar

Ajwar

Ajwar to pasta z grillowanych papryk i bakłażana pochodząca z Bałkan, popularna rownież na Węgrzech. Stanowi świetny dodatek do grilla, frytek, wegańskiego kotleta, a nawet do nachosów. mehr …

Keczup domowy

Keczup domowy

Keczup domowej roboty to zdrowsza opcja tego tradycyjnego, kupnego, ale wzbogaconego o smak polskich jabłek. Dodawaj go do swoich ulubionych burgerów, frytek i dań z grilla. mehr …

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone to klasyk polskiej kuchni. Ich kwaśny smak wzbogacony o nutę czonsku i ziół idealnie komponuje się w sałatkach z dodatkiem majonezu, jako warzywo do obiadu oraz na kanapki. mehr …

Hummus

Hummus

Hummus to wyjątkowa pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku i tahini. Pochodzi z kuchni Bliskiego Wschodu – idealny jako zdrowa, pożywna i szybka przekąska. Doskonały do chleba lub jako dip do świeżych warzyw. mehr …

Leczo

Leczo

Ten przepis na wegańskie leczo to węgierski klasyk. Połączenie smaków cukinii, papryki, pomidorów i bakłażana to prawdziwa uczta dla podniebienia. Urozmaicaj tę potrawę dowolnie dodając np. pieczarki lub wędzone tofu. mehr …

Słodki sos chili

Słodki sos chili

Pyszny, domowy słodki sos chili. Świetnie sprawdza się jako składnik sosów sałatkowych, sosów do maczania sajgonek czy spring rolls, pasuje do pizzy i zapiekanek, wytrawnych gofrów, do kanapek czy ziemniaków. mehr …

Sos pomidorowy do pizzy i makaronu

Sos pomidorowy do pizzy i makaronu

Sos pomidorowy do klasyk w każej kuchni. Nasza receptura łączy w sobie smaki Italii, a więc idealnie sprawdza się jako sos do pizzy, lazanii, wszelkiego rodzaju makaronów, a nawet jako baza do leczo.

Espresso shake z białą czekoladą

Espresso shake z białą czekoladą

Ten Espresso shake z białą czekoladą jest aksamitnie kremowe i przyjemnie słodkie oraz zapewnia wyjątkowe orzeźwienie. Co więcej, pasuje doskonale zarówno do normalnej kawy, jak i zbożowej czy łubinowej. mehr …

Napój „Letnia bryza”

Napój „Letnia bryza”

Taki napój to dokładnie to, czego potrzebujesz w upalny dzień – maksymalnie orzeźwiający Napój „letnia bryza” z porzeczką, kokosem i acai. mehr …

Steki z pieczarek Portobello

Steki z pieczarek Portobello

Ten przepis na steki z pieczarek Portobello to genialna propozycja na grilla. Można je jeść zamiast kotletów, ale również w postaci burgerów w bułce.

Orzechowe lody z orzechowymi chrupkami

Orzechowe lody z orzechowymi chrupkami

Te proste wegańskie lody zrobisz bez potrzeby użycia maszynki do lodów. Ich sekret tkwi w tłustym mleku kokosowym i maśle orzechowym, a całości dopełniają słodko-słone fistaszkowe chrupki – po prostu pycha! mehr …

Cytrynowe muffinki z ciecierzycy

Cytrynowe muffinki z ciecierzycy

Proste i smaczne ciasto, które możesz upiec jako babeczki w foremkach na muffiny albo w dużej formie jako normalne ciasto. Z wierzchu delikatnie chrupiąca, miejscami popękana skórka, a pod nią wilgotne ciasto przywodzące na myśl babciną babkę cytrynową, koniecznie posypane cukrem pudrem. Co więcej, ciecierzyca absolutnie niewyczuwalna w smaku, a dzięki niej ciasto wychodzi, jakby było z jajkami. mehr …

Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie

Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie

Wyobraź sobie dobrze upieczonego selera, pachnącego ziołami, czosnkiem, który posiada słodkość gruszki… niezły pomysł, prawda? Bez obaw, przepis jest bardzo prosty i tani, chociaż wymaga odrobinę cierpliwości, ale dla pieczonego selera w gruszkowej marynacie, chyba można się trochę poświęcić. Inaczej mówiąc: zdrowa i smaczna alternatywa dla typowego polskiego obiadu. mehr …

Burger jaglano-buraczany w tofu

Burger jaglano-buraczany w tofu

Jeśli lubisz poeksperymentować w kuchni – ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Pyszny, zdrowy i o pięknej barwie jaglano-buraczany burger w niecodziennej kombinacji – tutaj w towarzystwie tofu zamiast bułki. mehr …

Paluszki z tofu w panierce

Paluszki z tofu w panierce

Paluszki z tofu w panierce z mąki cieciorkowej – idealne na przekąskę lub jako lunch/obiad. Proponujemy dwie możliwości podania – klasyczna z sosem czosnkowym lub w wersji fast foodowej, czyli jako hot-tofu (zamiast hot-doga). mehr …

Caffè Mocca

Caffè Mocca

Ta czekoladowo-kremowa, wegańska Mocca Latte to doskonały wybór na chłodne dni i wieczory – przyjemnie rozgrzewa i dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatowi poprawia nastrój. mehr …

Meksykańskie klopsiki

Meksykańskie klopsiki

Czas na meksykańską nutę w kuchni. Intensywne kolory i smaki, kilka minut przygotowania i smażenia i meksykańskie klopsiki na bazie kaszy jaglanej gotowe. Zawiń je w tortille, dodaj ulubione warzywa i sosy – poprostu pycha! mehr …

Pieczone bataty z quinoa i jarmużem

Pieczone bataty z quinoa i jarmużem

Oto kolejny genialny przepis pochodzący z kuchni orientalnej – pieczone połówki batatów faszerowane kaszą quinoa, jarmużem i rodzynkami, po czym polane lekkim sosem śmietanowo-limonkowym. mehr …

Spring rolls

Spring rolls

Delikatne wstążki makaronowe, świeże warzywa, aromatyczne grzyby, nadzwyczaj odżywcze glony i zdecydowany smak mięty, a to wszystko zawinięte w papier ryżowy. Spring rolls – bo o nich mowa – łączą w sobie lekkość i delikatność z niezwykłym bogactwem smaków. Słodko-ostry sos nadaje im dodatkowego charakteru i sprawia, że trudno się im oprzeć. mehr …

Ulubiony pasztet wielkanocny

Ulubiony pasztet wielkanocny

Ten wegański pasztet to hit świątecznego stołu. Z ciecierzycy, kaszy jaglanej, jarmużu i suszonych pomidorów – stanowi doskonałą całość z ćwikłą, chrzanem lub wegańskim sosem tatarskim. mehr …

Zielony budyń jaglany

Zielony budyń jaglany

Oto przepis na wyjątkowy budyń z kaszy jaglanej – pełen zieleni i smaku. Kremowe awokado, mięta i bogata w żelazo i chlorofil chlorella. Idealnie komponuje się z figami, malinami i jeżynami. mehr …

Owsiana kostka z rabarbarem

Owsiana kostka z rabarbarem

Oto propozycja smacznego, bezglutenowego deseru – przyjemnie kwaskowy rabarbar, z dodatkiem kwiatów dzikiego bzu, otulony lekkim owsianym ciastem. mehr …

Polentowo-jaglana mini pizza

Polentowo-jaglana mini pizza

Polecamy ten interesujący przepis na Polentowo-jaglaną mini pizzę. Jest to lżejsza i bezglutenowa wersja konwencjonalnej pizzy. Co więcej, możesz użyć do niej rozmaitych dodatków – pomysłowość tutaj nie zna granic. mehr …

Czekoladowe pralinki-serca

Czekoladowe pralinki-serca

Domowe czekoladowe pralinki – przepis bardzo prosty, gdyż tylko trzy składniki. Natomiast same pralinki – rozpływające się w ustach, aksamitne i bez glutenu. mehr …

Wegański tort kawowy z wiśniami

Wegański tort kawowy z wiśniami

Delikatny tort dla wielbicieli kawy – z wiśniami i lekkim kremem z nerkowców. Doskonale smakuje i efektownie wygląda – idealny na rodzinne i przyjacielskie spotkania. mehr …

Roladki figowo-cynamonowe raw

Roladki figowo-cynamonowe raw

Te Roladki figowo-cynamonowe to słodycz bez wyrzutów sumienia. Są zdrowe między innymi dzięki zawartości cennego błonnika a sam przepis jest szybki i prosty – tylko sześć składników i nie wymaga pieczenia. mehr …

Wegański sernik jogurtowy

Wegański sernik jogurtowy

Delikatny, aksamitny jagielnik jogurtowy na owsiano-daktylowym spodzie i z polewą z dżemu malinowego. Nowa odsłona roślinnego sernika z kaszy jaglanej. mehr …

Makowiec tradycyjny

Makowiec tradycyjny

Pora na szczyptę tradycji – Makowiec tradycyjny. Wilgotne drożdżowe ciasto, mnóstwo słodkiego maku oraz gruba warstwa białego lukru. Oczywiście masa makowa musi być prawdziwie domowa i pełna najlepszych dodatków. mehr …

Wegańska panna cotta

Wegańska panna cotta

Panna cotta to delikatny włoski deser – tutaj w wersji jeszcze lżejszej bo wegańskiej. Wbrew pozorom to bardzo prosty deser, który wyczarujesz z niewielkiej liczby składników. mehr …

Wegański sernik wiedeński

Wegański sernik wiedeński

Proponujemy Wegański sernik po wiedeńsku – w nowej wersji bo zrobiony z tofu i kaszy jaglanej, tradycyjny bo z rodzynkami i polany czekoladą. Doskonały deser na niejedną bardziej lub mniej uroczystą okazję. mehr …

Wegański miodownik

Wegański miodownik

Miodownik czyli tradycyjne ciasto na święta – tutaj w wersji wegańskiej. Ciasto to składa się z kruchych blatów ciasta przełożonych masą budyniową, do tego koniecznie daktyle, czekolada i orzeszki ziemne – wyborny deser na niejedną wyjątkową okazję. mehr …

Tofu po syczuańsku

Tofu po syczuańsku

Ognista, aromatyczna i kolorowa – taka jest kuchnia syczuańska. Przepis na Tofu po syczuańsku to z pewnością doskonały wybór dla miłośników egzotycznych i rozgrzewających potraw. mehr …

Baba ghanoush

Baba ghanoush

Baba ghanoush to sztandarowe danie na bliskim Wschodzie – w postaci dipu przyrządzonego z bakłażanów, tahiny oraz wielu innych wyjątkowych i aromatycznych dodatków. Zasmakuj w orientalnej kuchni! mehr …

Ramen z grzybami leśnymi

Ramen z grzybami leśnymi

To azjatyckie danie łączy wyjątkowy smak leśnych grzybów i jarmużu ze słodkością pieczonej dyni. Całość zalana ciepłym, aromatycznym bulionem z wodorostów i uzupełniona o japoński makaron udon. mehr …

Pikantna surówka z ogórka

Pikantna surówka z ogórka

Może masz ochotę na surówkę z ogórka w stylu tajskim – jest orzeźwiająca i lekko pikantna. Co więcej, łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego niezwykle smaczna. mehr …

Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Te chrupiące Chipsy z jarmużu stanowią świetną i zdrową alternatywę dla konwencjonalnych chipsów. Taka przekąska umili niejeden filmowy wieczór lub niejedną imprezę ze znajomymi. mehr …

Warzywne chipsy

Warzywne chipsy

Te chrupiące Warzywne chipsy stanowią świetną i zdrową alternatywę dla konwencjonalnych chipsów. Taka przekąska umili niejeden filmowy wieczór lub niejedną imprezę ze znajomymi. mehr …

Sos Hollandaise

Sos Hollandaise

Sos Hollandaise to klasyk kuchni francuskiej ale ostatnio zyskuje coraz więcej wielbicieli również w Polsce. Tutaj w wersji wegańskiej – doskonale smakuje ze szparagami lub ziemniakami lub innymi warzywami. mehr …

Sałatka ze szparagami i truskawkami

Sałatka ze szparagami i truskawkami

Ta Sałatka ze szparagami i truskawkami jest wyjątkowa dzięki nietypowemu połączeniu truskawek, szparagów, soczewicy, wędzonego tofu i malinowego dressingu. Przepyszna, lekka i orzeźwiająca – w sam raz na wczesno-letni czas. mehr …

Zapiekanka-gratin z brukwi

Zapiekanka-gratin z brukwi

Proponujemy przepis na lekką i delikatną Zapiekankę-gratin z brukwi. Brukiew to warzywo zapomniane i mało popularne w Polsce a szkoda, gdyż jest źródłem cennych minerałów i antyoksydantów. Jest to danie samo w sobie wyjątkowe, a całości dopełnia wspaniała orzechowa posypka. mehr …

Żurek z pieczonym jabłkiem

Żurek z pieczonym jabłkiem

To przepis na wyjątkowy żurek bo z pieczonym jabłkiem natartym ziołami. Co więcej: w tej zupie poczujesz moc zakwasu, ostrość chrzanu, surowość czosnku i esencjonalność majeranku – po prostu pycha. mehr …

Roślinne tiramisu

Roślinne tiramisu

Jest to wersja bezglutenowa, bezcukrowa i bezalkoholowa, jakże ulubionego przez wielu, włoskiego deseru. Ten jest zdecydowanie zdrowszy i lżejszy od konwencjonalnego tiramisu – w 100% roślinny i pełen naturalnej słodyczy. mehr …

Marchewkowe kulki mocy

Marchewkowe kulki mocy

To propozycja ciasta marchewkowego w wersji raw, czyli bez pieczenia. Nie ma w nim również cukru ani mąki. Tutaj w postaci kulek mocy, które dodadzą energii i pozostawią na długo miły smak w ustach. A co więcej – przygotowuje się je w zaledwie kilka minut. mehr …

Limonkowy sernik z nerkowców

Limonkowy sernik z nerkowców

Ten Limonkowy sernik z nerkowców nie zawiera cukru, poza tym naturalnym z owoców. Dlatego jest on zdrowszy i ma lekko słodkawą nutę. Limonkowo-waniliowa masa ciekawie kontrastuje z lekko słodkim daktylowym spodem. mehr …

Koperkowy pasztet wegański

Koperkowy pasztet wegański

Ten Koperkowy pasztet wegański z białej kaszy gryczanej i selera jest mocno ziołowy, ale delikatny w smaku. Wspaniale będzie się komponował z ostrą rzeżuchą czy chrzanem, a także musztardą. mehr …

Wegańska orkiszowa pizza

Wegańska orkiszowa pizza

Ta Wegańska orkiszowa pizza jest wyśmienita. Jej spód jest cienki, a boki chrupiące, wierzch pokrywa najlepszy domowy sos pomidorowy, warzywa oraz wegański parmezan. mehr …

Grillowane wegańskie szaszłyki

Grillowane wegańskie szaszłyki

Te Grillowane wegańskie szaszłyki z warzywami i tofu są proste w przygotowaniu, gdyż nie wymagają wielu składników i wysiłku. Sekret ich wyjątkowego smaku polega na odpowiednim przyprawieniu. mehr …

Fettucine z kalafiorowym sosem Alfredo

Fettucine z kalafiorowym sosem Alfredo

Kalafiorowe Alfredo jest lekkie, łatwe i przepyszne. Lekkie, bo choć sos jest gęsty i kremowy, to nie zawiera ani grama tłuszczu. Łatwe, bo wystarczy wszystkie składniki zblendować, zaś przygotowanie dania zajmie mniej więcej tyle czasu, co ugotowanie kalafiora i makaronu. mehr …

Najprostsze nuggetsy z kaszy jaglanej

Najprostsze nuggetsy z kaszy jaglanej

Te Nuggetsy robi się naprawdę szybko i są bardzo proste w przygotowaniu. Są idealną bazą do obiadu, pomysłem na zdrowy fast food (np. jaglane nuggetsy plus pieczone frytki), dodatkiem do tortilli czy na kanapkę. mehr …

Seitanowe schabowe

Seitanowe schabowe

Oto przepis na Seitanowe schabowe czyli wegański kotlet schabowy. Obtoczony w siemieniu lnianym i bułce tartej, dobrze przyprawiony to z pewnością hit wśród osób preferujących tradycyjne smaki. mehr …

Tort »leśny mech«

Tort »leśny mech«

Oto zielony tort szpinakowy bez szpinakowego posmaku. Przełożony śmietanką kokosową, obsypany kolorowymi owocami wygląda pięknie a smakuje delikatnie słodko, jednym słowem – wyborny. mehr …

Paprykarz warzywny

Paprykarz warzywny

Kolejny klasyk polskiej kuchni to Paprykarz warzywny – jego sekret tkwi w niezwykle zdrowej kaszy jaglanej. Nadaje się doskonale jako przystawka lub w postaci pasty do chleba. mehr …

Wegańskie żeberka BBQ

Wegańskie żeberka BBQ

Te Wegańskie żeberka BBQ są bardzo smaczne, o typowo mięsnej strukturze i mocno wyczuwalnym wędzonym aromacie, świetnie komponują się z pieczonymi ziemniaczkami i surówką, jak i w towarzystwie pieczywa. mehr …

Gulasz z seitanem i warzywami

Gulasz z seitanem i warzywami

Gulasz to niewątpliwie klasyk w polskiej kuchni. Ten przepis na Gulasz z seitanem i warzywami pokazuje jak łatwo zweganizować tę potrawę, tak aby nie zatraciła swojego wyjątkowego smaku i aromatu. mehr …

Wegańska mozarella

Wegańska mozarella

Nareszcie idealna wegańska mozarella – doskonała zarówno na kanapkę, do sałatki Caprese jak i na pizze lub zapiekankę. mehr …

Ser z orzechów nerkowca

Ser z orzechów nerkowca

Ten Ser z orzechów nerkowca jest szczególnie warty polecenia: ma przyjemnie miękką, kremową konsystencję przy czym jest na tyle twardy by kroić go nożem. mehr …

Tofu ze szpinakiem w sosie curry

Tofu ze szpinakiem w sosie curry

Te Tofu ze szpinakiem w sosie curry jest aromatycznie doprawione i smacznie kremowe. Nadaje się zarówno jako przystawka jak i danie główne a pasuje do niego ryż lub chlebek naan. mehr …

Zielone kostki lodu

Zielone kostki lodu

Dzięki temu przydatnemu przepisowi, możesz w łatwy i szybki sposób wzbogacić smoothie w dodatkowe składniki odżywcze.
mehr …

Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką

Ten wyjątkowy przepis na Szarlotkę z kruszonką nie dość, że jest nieskomplikowany, to jeszcze smakuje ona po prostu niebiańsko. mehr …

Wegańskie ziołowe masełko

Wegańskie ziołowe masełko

Ten przepis na smaczne Wegańskie ziołowe masełko znakomicie pasuje do grillowanych kolb kukurydzy, chrupiącej bagietki lub wegańskiego steka z grilla. mehr …

Jackfruit burger

Jackfruit burger

Ten Jackfruit burger świetnie zastępuje konwencjonalny mięsny burger. Zachwyca pełnią smaku i przyjemnie wędzonym aromatem oraz pozostawia uczucie sytości na długo. mehr …

Bananowy przysmak

Bananowy przysmak

Bananowy przysmak to doskonała przekąska na słodko. Łatwy w przygotowaniu i możesz go długo przechowywać w lodówce. mehr …

Dołącz już teraz

Zapisz się

Dołącz już teraz

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa