Porady i przepisy na gorące letnie dni

Lato w pełni, a przed nami najpewniej jeszcze niejedna fala upałów. Dlatego też zebraliśmy dla Ciebie kilka cennych porad żywieniowych i przepisów związanych z tym, jak pomóc swojemu ciału przetrwać w te gorące dni.

Więcej surowych warzyw, mniej tłustych potraw

Gorące temperatury są dużym wyzwaniem dla naszego organizmu – dlatego warto nie przeciążać go dodatkowo tłustymi, ciężkostrawnymi potrawami. Dużo lepszym rozwiązaniem w tym czasie będzie spożywanie jak największej ilości świeżej, nieprzetworzonej żywność, której przecież o tej porze roku mamy pod dostatkiem.

Surowe warzywa będą znakomitym wyborem na gorące dni. Spożywając je dostarczamy naszemu organizmowi wodę i składniki mineralne, które pomagają zrekompensować utratę elektrolitów spowodowaną poceniem się. Najlepsze chłodzące właściwości mają warzywa o dużej zawartości wody, na przykład ogórki, które świetnie sprawdzą się np. w tej prostej sałatce. Możesz je również po prostu zmiksować z dodatkiem świeżych truskawek i kosek lodu i wypić w postaci orzeźwiającego koktajlu.

Pomidory, których w tym czasie jest pod dostatkiem, również są świetnym produktem w upalne dni. Możemy z nich przygotować na przykład Gazpacho czyli klasyk kuchni południowoeuropejskiej, który znakomicie nas orzeźwi i nasyci.

Miłośnikom pożywnych sałatek polecamy szybką w przyrządzaniu sałatkę izraelską. Świetnym rozwiązaniem mogą okazać się również dania na bazie makaronów warzywnych jak na przykład ta pyszna, a dodatkowo niezwykle kolorowa sałatka z warzywnym makaronem i dressingiem cytrynowym czy lekki, ale bardzo pożywny makaron z cukinii z sosem z nerkowców.

Orzeźwiające zioła i przyprawy

Niektóre zioła i przyprawy, głównie za sprawą swojego aromatu, mają właściwości orzeźwiające, co czyni je doskonałym dodatkiem do letnich potraw. Idealnym przykładem jest mięta (pieprzowa), która dzięki zawartemu w niej mentolowi ma znakomite właściwości chłodzące. Możemy się o tym przekonać pijąc ją zaparzoną jako herbatę i zalaną niewielką ilością zimnej wody. Listki mięty sprawdzą się również doskonale jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań i napojów. Z innych ziół o podobnych właściwościach polecamy również bazylię, melisę i szałwię. Świetnie sprawdzą się np. w tym tofu caprese, czy delikatnych kluseczkach Gnudi.

Chłodzące chilli

Pikantne jedzenie w upalne dni? Może nie brzmi to logicznie, ale jednak ma sens. Nie bez powodu ludzie na co dzień żyjący w ciepłym klimacie, na przykład w Azji Południowej lub Afryce, jedzą dużo chili. Dzieje się tak dlatego, że przyprawa ta pomaga obniżyć wewnętrzną temperaturę ciała. Reaguje ona bowiem z receptorami ciepła w jamie ustnej, które uruchamiają mechanizmy ochładzające organizm. Zwiększony przepływ krwi przenosi ciepło na zewnątrz, co sprawa, że człowiek intensywniej się poci, a parujący pot w rezultacie ochładza nasz organizm. Co ciekawe, efekt ten nie działa w przypadku pikantnych składników, które są rodzime dla naszych szerokościach geograficznych, takich jak cebula, chrzan czy musztarda. Nie aktywują one receptorów ciepła w ustach tak jak chili, ale receptory zimna, dzięki czemu po ich zjedzeniu odczuwamy ciepło.

Chcesz wypróbować efektu chilli na własnej skórze? Zatem polecamy naszą salsę z papryczek chilli jako dip do przekąsek lub surowych warzyw, pikantną azjatycką marynatę chilli do wegańskich steków z grilla lub nieco łagodniejsze curry ze słodkich ziemniaków i ciecierzycy.

Owocowa odmiana

Z pewnością latem owoce powinny mieć stałe miejsce w naszym menu. Nawadniają one organizm, dostarczają ważnych witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy, a do tego mają wyśmienicie słodki i orzeźwiający smak. Może więc warto spróbować sałatki owocowej na lunch w słoneczny dzień? Na śniadanie lub w przerwie między posiłkami idealnie sprawdzi się np. ten pyszny i lekki pudding chia z dodatkiem świeżych jagód.

Hit lata – arbuz to idealny owoc w upalne dni. Pokrojony na małe kawałki i wyjęty prosto z lodówki stanowi wspaniałą przekąskę, nawet dla dzieci. Polecamy szczególnie sorbet arbuzowy: po prostu zmiksuj schłodzonego arbuza z kilkoma kostkami lodu z dodatkiem syropu z agawy i gotowe. W krótkim czasie można też przygotować pyszne lody owocowe.

Letnie owoce idealnie nadadzą się również do smoothie i koktajli. Rano, gdy potrzebna jest nam dawka energii, zamiast kawy warto wypić sok z selera, jabłek, imbiru i dodatku zielonych warzyw lub pobudzające Matcha Mango Smoothie. W ciągu dnia polecamy smoothie z gruszki i śliwki lub sycące smoothie, które oczaruje Cię bardzo przyjemną kremową konsystencją.

Na upał najlepsze nawodnienie

Picie dużej ilości płynów jest niezwykle ważne, zwłaszcza, gdy na zewnątrz jest gorąco, a to powoduje, że mocno się pocimy. Aby uzupełnić ubytek wody w naszym organizmie najlepiej pić wodę niegazowaną i niesłodzone herbaty ziołowe lub owocowe. Najlepiej, aby były one w temperaturze pokojowej, ponieważ jeśli pijemy bardzo zimne napoje organizm chce „podgrzać” je do temperatury ciała, co generuje energię i sprawia, że jest nam ponownie gorąco.

Jeśli woda niegazowana wydaje Ci się zbyt nudna, dodaj do niej wyciśniętą cytrynę lub przygotuj dużą karafkę wody smakowej z dodatkiem różnych owoców, mięty i ogórka. Zamiast wody, jako bazę możesz wykorzystać również zieloną herbatę.

Podsumowanie: przygotuj się na lato

Dużo wody, świeże warzywa, moc owoców i odrobina przypraw: te składniki pozwolą Ci przetrwać gorące dni. Mamy nadzieję, że nasze wskazówki zaostrzyły Twój apetyt na lato.

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa