Porady i przepisy na gorące letnie dni

Lato w pełni, a przed nami najpewniej jeszcze niejedna fala upałów. Dlatego też zebraliśmy dla Ciebie kilka cennych porad żywieniowych i przepisów związanych z tym, jak pomóc swojemu ciału przetrwać w te gorące dni.

Więcej surowych warzyw, mniej tłustych potraw

Gorące temperatury są dużym wyzwaniem dla naszego organizmu – dlatego warto nie przeciążać go dodatkowo tłustymi, ciężkostrawnymi potrawami. Dużo lepszym rozwiązaniem w tym czasie będzie spożywanie jak największej ilości świeżej, nieprzetworzonej żywność, której przecież o tej porze roku mamy pod dostatkiem.

Surowe warzywa będą znakomitym wyborem na gorące dni. Spożywając je dostarczamy naszemu organizmowi wodę i składniki mineralne, które pomagają zrekompensować utratę elektrolitów spowodowaną poceniem się. Najlepsze chłodzące właściwości mają warzywa o dużej zawartości wody, na przykład ogórki, które świetnie sprawdzą się np. w tej prostej sałatce. Możesz je również po prostu zmiksować z dodatkiem świeżych truskawek i kosek lodu i wypić w postaci orzeźwiającego koktajlu.

Pomidory, których w tym czasie jest pod dostatkiem, również są świetnym produktem w upalne dni. Możemy z nich przygotować na przykład Gazpacho czyli klasyk kuchni południowoeuropejskiej, który znakomicie nas orzeźwi i nasyci.

Miłośnikom pożywnych sałatek polecamy szybką w przyrządzaniu sałatkę izraelską. Świetnym rozwiązaniem mogą okazać się również dania na bazie makaronów warzywnych jak na przykład ta pyszna, a dodatkowo niezwykle kolorowa sałatka z warzywnym makaronem i dressingiem cytrynowym czy lekki, ale bardzo pożywny makaron z cukinii z sosem z nerkowców.

Orzeźwiające zioła i przyprawy

Niektóre zioła i przyprawy, głównie za sprawą swojego aromatu, mają właściwości orzeźwiające, co czyni je doskonałym dodatkiem do letnich potraw. Idealnym przykładem jest mięta (pieprzowa), która dzięki zawartemu w niej mentolowi ma znakomite właściwości chłodzące. Możemy się o tym przekonać pijąc ją zaparzoną jako herbatę i zalaną niewielką ilością zimnej wody. Listki mięty sprawdzą się również doskonale jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań i napojów. Z innych ziół o podobnych właściwościach polecamy również bazylię, melisę i szałwię. Świetnie sprawdzą się np. w tym tofu caprese, czy delikatnych kluseczkach Gnudi.

Chłodzące chilli

Pikantne jedzenie w upalne dni? Może nie brzmi to logicznie, ale jednak ma sens. Nie bez powodu ludzie na co dzień żyjący w ciepłym klimacie, na przykład w Azji Południowej lub Afryce, jedzą dużo chili. Dzieje się tak dlatego, że przyprawa ta pomaga obniżyć wewnętrzną temperaturę ciała. Reaguje ona bowiem z receptorami ciepła w jamie ustnej, które uruchamiają mechanizmy ochładzające organizm. Zwiększony przepływ krwi przenosi ciepło na zewnątrz, co sprawa, że człowiek intensywniej się poci, a parujący pot w rezultacie ochładza nasz organizm. Co ciekawe, efekt ten nie działa w przypadku pikantnych składników, które są rodzime dla naszych szerokościach geograficznych, takich jak cebula, chrzan czy musztarda. Nie aktywują one receptorów ciepła w ustach tak jak chili, ale receptory zimna, dzięki czemu po ich zjedzeniu odczuwamy ciepło.

Chcesz wypróbować efektu chilli na własnej skórze? Zatem polecamy naszą salsę z papryczek chilli jako dip do przekąsek lub surowych warzyw, pikantną azjatycką marynatę chilli do wegańskich steków z grilla lub nieco łagodniejsze curry ze słodkich ziemniaków i ciecierzycy.

Owocowa odmiana

Z pewnością latem owoce powinny mieć stałe miejsce w naszym menu. Nawadniają one organizm, dostarczają ważnych witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy, a do tego mają wyśmienicie słodki i orzeźwiający smak. Może więc warto spróbować sałatki owocowej na lunch w słoneczny dzień? Na śniadanie lub w przerwie między posiłkami idealnie sprawdzi się np. ten pyszny i lekki pudding chia z dodatkiem świeżych jagód.

Hit lata – arbuz to idealny owoc w upalne dni. Pokrojony na małe kawałki i wyjęty prosto z lodówki stanowi wspaniałą przekąskę, nawet dla dzieci. Polecamy szczególnie sorbet arbuzowy: po prostu zmiksuj schłodzonego arbuza z kilkoma kostkami lodu z dodatkiem syropu z agawy i gotowe. W krótkim czasie można też przygotować pyszne lody owocowe.

Letnie owoce idealnie nadadzą się również do smoothie i koktajli. Rano, gdy potrzebna jest nam dawka energii, zamiast kawy warto wypić sok z selera, jabłek, imbiru i dodatku zielonych warzyw lub pobudzające Matcha Mango Smoothie. W ciągu dnia polecamy smoothie z gruszki i śliwki lub sycące smoothie, które oczaruje Cię bardzo przyjemną kremową konsystencją.

Na upał najlepsze nawodnienie

Picie dużej ilości płynów jest niezwykle ważne, zwłaszcza, gdy na zewnątrz jest gorąco, a to powoduje, że mocno się pocimy. Aby uzupełnić ubytek wody w naszym organizmie najlepiej pić wodę niegazowaną i niesłodzone herbaty ziołowe lub owocowe. Najlepiej, aby były one w temperaturze pokojowej, ponieważ jeśli pijemy bardzo zimne napoje organizm chce „podgrzać” je do temperatury ciała, co generuje energię i sprawia, że jest nam ponownie gorąco.

Jeśli woda niegazowana wydaje Ci się zbyt nudna, dodaj do niej wyciśniętą cytrynę lub przygotuj dużą karafkę wody smakowej z dodatkiem różnych owoców, mięty i ogórka. Zamiast wody, jako bazę możesz wykorzystać również zieloną herbatę.

Podsumowanie: przygotuj się na lato

Dużo wody, świeże warzywa, moc owoców i odrobina przypraw: te składniki pozwolą Ci przetrwać gorące dni. Mamy nadzieję, że nasze wskazówki zaostrzyły Twój apetyt na lato.

Dołącz już teraz

Zapisz się

Dołącz już teraz

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa