W tym dziale prezentujemy dodatki z którymi przygotowanie wegańskich posiłków będzie jeszcze prostsze. Przyprawy, syropy, sosy, nasiona- bez nich kuchnia jest uboga. Dzięki dodaniu odpowiedniego sosu czy dressingu możecie urozmaicić każdy posiłek oraz wyczarować danie z kuchni świata: azjatyckie, śródziemnomorskie, bliskowschodnie itp. Eksperymentujcie w kuchni!
Pasta Tahini czyli prażone i zmielone ziarna sezamu to nieodzowny składnik hummusu i świetne źródło wapnia. Idealnie nadaje się do przygotowywania sosów sałatkowych
Do kupienia: supermarkety, np. Carrefour, Piotr i Paweł, minimarkety, sklepy ze zdrową żywnością
Agar agar to roślinna alternatywa dla żelatyny, otrzymywana z glonów. Nadaje się jako substancja do zagęszczania, żelowania i stabilizowania ciast, dżemów, galaretek, w budyniach i lodach itp.
Do kupienia: supermarkety, sklepy ze zdrową żywnością, sklepy z wegańską żywnością
Majonez bez jaj? Otóż jest to możliwe, ten produkt oparty jest na bazie słonecznika i idealnie nadaje się do sałatek, kanapek, sosów i wegańskich burgerów
Do kupienia: sklepy ekologiczne, sklepy ze zdrową żywnością, sklepy internetowe, np. Evergreen
Kiedy potrzebujemy szybko przyrządzić zupę i nie chce nam się kroić warzyw, sięgamy po kostkę bulionową. Składniki kostki są w 100% pochodzenia ekologicznego.
Do kupienia: niektóre supermarkety, drogerie Rossmann