Tradycyjnie w polskiej kuchni na kanapkach nie wyobrażamy sobie nic innego niż sera, kiełbasę lub pasztet. Dieta wegańska nie jest w tym zakresie monotonna, a wręcz dostarcza wielu ciekawych możliwości. Na rynku dostępnych jest w tej chwili bardzo dużo wegańskich smarowideł, hummusów, warzywnych pasztetów czy słodkich past. Poniżej przedstawiamy niektóre z najpopularniejszych produktów w naszych sklepach.
pasty do chleba
Smarowaniec z nerkowców
Smarowaniec z nerkowców
Delikatny w smaku, łatwo rozsmarowujący się serek, tworzony z orzechów nerkowca poddanych procesowi fermentacji żywymi kulturami bakterii. Klasyk to podstawowy, bazowy smak Wege Sióstr, najbardziej orzechowy, lekko słodkawy a zarazem kwaskowaty.
Pasztet sojowy klasyczny to pyszny pasztet roślinny o idealnie gładkiej konsystencji bez jednej grudki. Znakomicie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej i wegańskiej oraz jako urozmaicenie diety mięsnej.
Idealna dla wegan alternatywa masła. Składa się z ekologicznych olejów wysokiej jakości i nie zawiera mleka. Smakiem przypomina masło z łagodną migdałową nutą. Ma stałą konsystencję, ale można ją rozprowadzić na pieczywie tuż po wyjęciu z lodówki.
Delikatny w smaku, idealny prosto z opakowania do kanapek. Wspaniale się topi w toście czy zapiekance. Dzięki delikatnemu smakowi, doskonały zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Pyszna alternatywa dla sera.
Wegańskie plastry o strukturze, aromacie i smaku popularnego Cheddara. Dzięki wygodnym plastrom doskonale pasuje do kanapek, a po pokrojeniu w mniejsze części – do sałatek i przekąsek. Nadająca się do topienia konsystencja sprawia, że to idealny wybór do zapiekanek, tostów, burgerów i pizzy.
Wegański ser żółty z czosnkiem niedźwiedzim i kminkiem charakteryzuje się wyrazistym smakiem. świetnie sprawdzi się w kanapkach, sałatkach oraz jako samodzielna przekąska. Plastrów wegańskich można używać jako składnika zapiekanek, pizzy czy tostów, ponieważ zapieka się tak samo dobrze jak tradycyjny ser.
Bezmięsne Salami Picante najlepiej sprawdzi się na klasycznej kanapce czy pizzy! Spróbuj także dorzucić je do pełnego świeżych warzyw wrapa lub w wersji FIT wykorzystać jako składnik włoskiej sałatki.
Słodki krem słonecznikowy doskonale smakuje nie tylko solo, ale również świetnie komponuje się z innymi daniami i przekąskami. Produkt będzie doskonałym dodatkiem m.in. do chrupiących krakersów, wytrawnych wafli ryżowych, żytnich naleśników, ciast i słodkich kremów.