Zamiast mleka

Mleka roślinne, sery roślinne, jogurty, śmietanki

Zastąpienie produktów mlecznych jest w obecnej rzeczywistości coraz prostsze. Chociaż
w polskich sklepach przodują na razie mleka roślinne i serek tofu, to baza roślinnych nabiałowych zastępników wciąż się powiększa. Poza mlekiem sojowym, kupimy już bez problemu mleko migdałowe, ryżowe, owsiane i orkiszowe, w sklepach pojawiają się jogurty sojowe i śmietanki na bazie soi lub owsa, sojowe serki do smarowania pieczywa, wegeplastry serowe i sery na bazie nerkowca. Oto kilka z naszych propozycji:

Najbardziej chyba popularne tofu, które dostaniemy już w wielu sklepach. Dostępne
w 3 wersjach: naturalne, wędzone
i marynowane. Idealnie nadaje się do różnych potraw, do smażenia, pieczenia, marynat,
a nawet deserów.

Do kupienia: większość mini i supermarketów, niektóre sklepy spożywcze, sklepy z żywnością ekologiczną

Tofu o charakterystycznym mocnym wędzonym smaku idealnie nadaje się
do przygotowania wegańskiego bekonu
oraz do dań azjatyckich w towarzystwie
sosu sojowego

Do kupienia: drogerie Rossmann

Vege plasty to alternatywa dla sera żółtego,
ale o niższej wartości kalorycznej i bez cholesterolu. Dostępne w dwóch smakach imitujących tradycyjne żółte sery: Goudy
i Emmentalera

Do kupienia: wybrane supermarkety, niektóre sklepy spożywcze, sklepy z żywnością ekologiczną

Jeśli myśleliście, że nie da się żyć „na weganie” bez żółtego sera, to bez wątpienia ser Violife jest idealnym jego zastępnikiem, który nada się doskonale na kanapki.

Do kupienia: sklepy internetowe np. Evergreen, Urban Vegan

Ser znakomicie nadaje się do pizzy, zapiekanek i do grzanek, gdyż świetnie się topi, a smakiem imituje tradycyjny polski ser.

Do kupienia: sklepy internetowe np. Evergreen, Urban Vegan

Sojowy serek do smarowania z ziołami
z dodatkiem witaminy D i wapnia oraz żywych kultur bakterii. Idealnie nadaje się do chleba

Do kupienia: niektóre supermarkety, sklepy internetowe np. Evergreen, Urban Vegan

Masełko wegańskie nadaje się dla wszystkich osób, które nie wyobrażają sobie chleba bez masła. Bazę produktu stanowią olej kokosowy i rzepakowy z certyfikowanych upraw ekologicznych.

Do kupienia: sklepy ze zdrową żywnością, sklepy z żywnością wegańską

Biomargaryna oparta na bazie oleju słonecznikowego i tłuszczu palmowego
z kontrolowanych upraw ekologicznych
objęta certyfikatem kontroli DE-OKO-013.
Do smarowania, gotowania i pieczenia.

Do kupienia: sklepy ze zdrową żywnością, sklepy z żywnością wegańską

Alternatywa do tradycyjnego jogurtu czyli jogurt sojowy, dostępny w opcji naturalnej oraz w różnych wersjach smakowych,
np. banan, śliwka, truskawka

Do kupienia: sklepy ze zdrową żywnością, sklepy z żywnością wegańską, sklepy internetowe np. Urban Vegan

Napój sojowy o lekko słodkawym posmaku idealnie nada się wszędzie tam, gdzie używaliśmy tradycyjnie mleka. Do picia bezpośrednio, ale też do kawy, smoothies, wypieków i deserów.

Do kupienia: supermarkety, sklepy ze zdrową żywnością, sklepy z żywnością wegańską, sklepy internetowe, np Evergreen, Urban Vegan

Napój na bazie ryżu bez dodatku cukru, zawiera certyfikat DE OKO 003. Idealny
do kawy, smoothies, wypieków i deserów,
ale również do picia bezpośrednio lub
np. z dodatkiem kakao.

Do kupienia: supermarkety, sklepy ze zdrową żywnością, sklepy z żywnością wegańską, sklepy internetowe, np Evergreen, Urban Vegan

Zastępnik tradycyjnej śmietany używanej
do potraw na zimno, jak sałatki, desery,
czy też na ciepło: zup, sosów i gulaszy.

Do kupienia: supermarkety, np. Carrefour, sklepy ze zdrową żywnością, sklepy
z żywnością wegańską, sklepy internetowe,
np. Evergreen, Urban Vegan

Bita śmietana w sprayu do złudzenia przypominająca tradycyjną bitą śmietanę, używana do deserów, lodów, ciast.

Do kupienia: w sklepach internetowych,
np. Evergreen, Urban Vegan, Biosklep

Zapisz się

Dołącz już teraz

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa