Lato zbliża się wielkimi krokami, a najlepszą przekąską na upalne dni są oczywiście lody – zimne i orzeźwiające. Teraz, będąc na diecie roślinnej, wcale nie musisz z nich rezygnować, czy ograniczać się jedynie do owocowych sorbetów. Na przestrzeni ostatnich kilu lat zarówno w wielu lodziarniach, jak i sklepach mamy coraz większy wybór wegańskich »mlecznych« lodów o przeróżnych smakach od klasycznych waniliowych, czekoladowych czy owocowych, po bardziej wymyślne, takie jak pistacjowe czy o smaku masła orzechowego.
Moda na wegańskie lody
Konsumenci na całym świecie coraz częściej sięgają po produkty wegańskie i lody nie są tu wyjątkiem. Ogólnoświatowe badania pokazują, że ten letni przysmak w wersji roślinnej staje się coraz bardziej popularny. Producenci również zauważyli ten trend i w 2020 roku aż 7% wszystkich wprowadzonych na rynek lodów stanowiły lody wegańskie, czyli ponad dwukrotnie więcej niż 3% jakie stanowiły w 2015 roku. Trzeba również podkreślić fakt, że zainteresowanie lodami wegańskimi nie ogranicza się jedynie do osób na diecie wegańskiej. A to wszystko dzięki ich smakowi, który w żaden sposób nie odbiega od ich tradycyjnych odpowiedników.
Zalety wegańskich lodów
Lody na bazie mleka roślinnego mają wiele zalet: są bez laktozy, a ponadto wiele z nich jest słodzonych np: syropem z agawy czy ksylitolem, zamiast cukrem. Lody nie zawierające mleka krowiego czy śmietany mają często mniej kalorii i nie zawierają cholesterolu. Co więcej, lody wegańskie często są wytwarzane z ekologicznych składników i bez użycia konserwantów oraz innych sztucznych substancji. Obok znanych, klasycznych smaków wprowadzane są coraz to nowe smaki, asortyment się stale poszerza.
Soja, ryż, czy jednak kokos?
Wielu producentów wytwarza swoje lody z mleka sojowego. Obok klasycznych smaków jak wanilia, czekolada i truskawka, pojawiają się też bardziej wymyślne jak np. orzech laskowy czy masło orzechowe. Takie sojowe lody są do kupienia w tradycyjnych kubeczkach, na patyku lub w rożkach.
Lody na bazie mleka ryżowego są kolejną smaczną alternatywą dla konwencjonalnych lodów i dobrym rozwiązaniem dla osób uczulonych na soję. Mleko ryżowe, mające słodkawy smak, nadaje się doskonale do produkcji lodów. Również mleko kokosowe może z powodzeniem posłużyć jako składnik bazowy wegańskich lodów.
Wegańskie lody można także zrobić bez trudu samemu w domu (o czym opowiemy nieco więcej w dalszej części artykułu), wystarczy mleko roślinne (np. kokosowe) lub śmietana roślinna i ulubione składniki (owoce, orzechy, itd.). Wyjątkowo orzeźwiające są sorbety, które również są bardzo łatwe w przygotowaniu – wystarczy do tego celu użyć mrożonych owoców.
Nie tylko w biosklepach: wegańskie lody poza domem
Wegańskie lody kupimy już nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale również z łatwością znajdziemy je w większości większych supermarketów. Coraz cześciej pojawiają się też w małych osiedlowych sklepach czy nawet na stacjach benzynowych.
Od kilku lat zauważalny jest również trend, związany z tym, że producenci konwencjonalnych mlecznych lodów włączają do swojej oferty wegańskie smaki. Bardzo dobrym przykładem jest polski producent lodów Grycan , który w swojej ofercie ma już 4 smaki lodów z roślinnym składem, powstałym na bazie mleka ryżowego i kokosowego. Lody te można kupić zarówno w sklepach w całym kraju (w pojemnikach o pojemności 500 ml), jak również w licznych lodziarniach Grycan.
Innym przykładem może być wielki międzynarodowy koncern Uniliver, który na przestrzeni ostatnich lat wypuścił kilka wegańskich wersji swoich najpopularniejszych produktów, między innymi wegańskie lody Magnum czy roślinne wersje smakowe lodów Ben&Jerry’s. Te produkty również możemy znaleźć w polskich sklepach.
Duże supermarkety oraz dyskonty rownież stale poszerzają swoją ofertę wegańskich lodów. Właściwe w każdym większym sklepie znajdziemy wegańskie lody o przeróżnych smakach, zarówno marek własnych jak i innych producentów. Dzięki temu, zwłaszcza w sezonie letnim, wybór wegańskich lodów jest naprawdę spory.
Nie zapominajmy również o lodziarniach. W wielu miastach powstaje coraz więcej tradycyjnych lodziarni i manufaktur, które oferują swoje własne niepowtarzalne wyroby, wśród nich często są również wegańskie smaki. W Warszawie takich miejsc jest jest już kilkanaście! Tu możesz sprawdzić, gdzie w stolicy zjesz te najpyszniejsze lody oparte na roślinnej recepturze. Sprawdź także w swojej lokalnej kawiarni, możliwe że i tam znajdziesz sorbety lub lody bez dodatku mleka.
Domowe lody
Masz ochotę spróbować zrobić lody samodzielnie w domu? To nic trudnego! Możesz je bez problemu wykonać nawet bez pomocy specjalnej maszynki do lodów. Jednym z najprostszych przepisów jest ten na Najłatwiejszy lód świata. Magicznym składnikiem są tu mocno dojrzałe banany. Wystarczy, że włożysz do zamrażarki odpowiednią ilość obranych bananów pokrojonych w krążki i poczekasz, aż lekko się zmrożą. Możesz je także zostawić w zamrażarce na noc, ale wtedy pamiętaj, żeby wyjąć je na około 10 minut, aby odtajały. Następnie zmiksuj banany z mlekiem roślinnym do uzyskania kremowej konsystencji i posłódź według uznania np. cukrem trzcinowym lub syropem z agawy. Oczywiście, jeśli masz ochotę, możesz dorzucić różne dodatki smakowe, np. masło orzechowe, wiórki kokosowe czy inne zmrożone owoce. W ten prosty sposób domowe lody są gotowe! Prawda, że banalne? Tak przygotowany deser możesz od razu serwować lub wstawić do zamrażarki i zjeść później. Więcej ciekawych przepisów na lodowe przysmaki znajdziesz na wegańskich blogach kulinarnych np. na te przepyszne czekoladowe lody z fasoli, niezwykle kremowy orzechowy deser lodowy z dodatkiem mleczka kokosowego, czy owocowe lody na patyku z na bazie jogurtu roślinnego.
Przetestuj wegańskie lody
Wiele blogerek/blogerów przetestowało już wegańskie lody, dostępne w polskich sklepach. Na ich stronach np. tu lub tu znajdziesz przydatne informacje na temat poszczególnych lodów oraz wskazówki, gdzie je można nabyć. Bardzo pomocne mogą okazać się również aplikacje mobilne np ogólnoświatowa aplikacja Happy Cow, gdzie możesz sprawdzić, które miejsca w danym mieście serwują wegańskie lody. Warto również korzystać z pomocy innych osób, na przykład na grupach wegańskich na Facebooku w Twoim mieście lub regionie, który zamierzasz odwiedzić.
My przede wszystkim zachęcamy do przetestowania samemu wegańskich lodów, których wybór jest naprawdę spory i znalezienia swoich ulubionych.
Foto © Iryna Melnyk