Kto nie zna tego kultowego ciasta z pudełka? Kakaowy biszkopt, puszta i lekka jak chmurka masa z kawałkami czekolady oraz banany. To ciasto w wersji wegańskiej jest jeszcze pyszniejsze! mehr …
Kto nie zna tego kultowego ciasta z pudełka? Kakaowy biszkopt, puszta i lekka jak chmurka masa z kawałkami czekolady oraz banany. To ciasto w wersji wegańskiej jest jeszcze pyszniejsze! mehr …
Ta zupa krem z cukinii jest delikatna w smaku. Doskonała na letni obiad, a przy tym bardzo prosta i szybka w wykonaniu. mehr …
Klasyk wielkanocnego stołu w roślinnym wydaniu. Czekoladowy i orzechowy krem cudownie komponują się z kruchym spodem. Ten wypiek możesz z powodzeniem przygotować nie tylko na święta. mehr …
Ekspresowy przepis na oponki serowe, oczywiście w 100% wegańskie. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników i odrobinę wolnego czasu. mehr …
Pyszny, sycący, a zarazem zdrowy barszcz ukraiński jest świetnym pomysłem na obiad, zwłaszcza w chłodniejsze dni. mehr …
Ta pyszna, wegańska kwaśna śmietana jest szybka i łatwa w przygotowaniu i ma znacznie mniej tłuszczu niż tradycyjne kwaśne śmietany na bazie mleka. mehr …
Niesamowiecie wilgotna, mocno cytrynowa – po prostu idealna. Babka cytrynowa, która idealnie sprawdzi się jako Wielkanocny wypiek. mehr …
Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, w roślinnym wydaniu smakują równie pysznie, a dodatkowo są bardzo proste w przygotowaniu. mehr …
Bardzo proste w przygotowaniu, ale przy tym niebywale pyszne danie na szybki obiad lub kolację. mehr …
Te wegańskie pączki świetnie sprawdzą się jako wypiek na Tłusty Czwartek. Mogą być nadziewane według własnego uznania. Są lekkie, puszyste, pyszne! mehr …
Pyszne i mięciutkie rogaliki, które idealnie sprawdzą się jako przekąska do kawy lub herbaty mehr …
Wegańskie mięso mielone z tego przepisu jest bardzo uniwersalne. Można je wykorzystać do przygotowania klopsików, kotletów mielonych, sosu bolognese czy burgerów. Bądź kreatywny! mehr …
Ten klasyk kuchni polskiej to prosty i szybki pomysł na wspaniały obiad lub przekąskę! mehr …
Ta pyszna sałatka z kaszy jaglanej smakuje również na zimno i jest idealną przekąską do pracy lub szkoły. mehr …
Wypróbuj ten pyszny przepis! mehr …
To wegańska wersja najpopularniejszego kruchego ciasta na słodko. Szybkie i proste w przygotowaniu. mehr …
Wegańska Ryba Tofu to przepyszny pomysł na to jak zastąpić rybę zachowując jej smak i aromat. Podawaj z frytkami i keczupem. mehr …
Bananowe, puchate donuty z polewą czekoladową i wiórkami kokosa to idealny deser dla łasuchów! Świetna propozycja na Tłusty Czwartek mehr …
Faworki w wersji wegańskiej to świetna propozycja na Tłusty Czwartek. Proste w przygotowaniu, kruche i delikatne zasmakują łasuchom. mehr …
Pyszny i prosty przepis na wegańskie pączki idealne na Tłusty Czwartek, ale nie tylko. Przygotuj je na imprezę, spotkanie ze znajomymi lub rodziną. mehr …
Zupa grzybowa to tradycyjna zupa wigilijna. Jej aromat leśnych grzybów w połączeniu z łazankami wzbogaci wyśmienitym smakiem spotkanie przy rodzinnym stole. mehr …
Świateczny bigos o tradycyjnym polskim smaku z nutą leśnych grzybów, wędzonych śliwek i jałowca z dodatkiem skwarków z wędzonego tofu. Obowiązkowo na wigilijnym stole. mehr …
Barszcz czerwony to podstawa na wigilijnym stole. Nasza propozycja to świąteczny barszcz z dodatkiem suszonych śliwek i czerwonego wina. mehr …
Lekkie wegańskie galaretki warzywne. Sprawdzą się na Święta, jako zakąska na imprezę i jako lekka przekąska. mehr …
Kotlety sojowe a’la korzenne śledzie z rodzynkami w pomidorach. Marynowane w zalewie octowej. Idealne na wigilijny stół. mehr …
Jagielnik o smaku piernika. Zdrowe ciasto bez pieczenia, oczywiście nie tylko na święta! mehr …
Kupne przyprawy piernikowe często pełne są wypełniaczy, takich jak mąka czy cukier. Domowa przyprawa piernikowa nadaje się jako dodatek do: budyni jaglanych, ciasteczek, ciast, kremów i koktajli czekoladowych. mehr …
Przepis na pyszną wegańską serową pastę do chleba do super urozmaicenie od rutyny. Jeśli tęsknicie za smakiem sera koniecznie ją przygotujcie! mehr …
Marmolada dyniowo- pomarańczowa z imbirem to jesienna delicja na deszczowe i zimne poranki. Słodki smak dyni wzbogacony o soczystą pomarańczę i ostry imbir dopełniają smaku tej przepysznej marmoladzie. mehr …
Jesienna nalewka na bazie jabłek, gruszek, śliwek i winogron z posmakiem cynamonowo- goździkowym to smakowita propozycja na chłodne, jesienne wieczory w miłym towarzystwie. mehr …
Mirabelki są zdecydowanie niedocenione w kuchni. Z tych „podwórkowych” owoców można przygotować przepyszny i słodko-kwaśny dżem na śniadanie, jako dodatek do gofrów i naleśników. mehr …
Pikle angielskie chociaż z nazwy nawiązują do brytyjskich przekąsek obecne są w kuchniach wielu państw. Spróbuj naszego przepisu z miksem warzyw: ogórków, kalafiora, marchewek, papryki zanurzonych w esencjonalnej marynacie. Idealne na imprezę jako zakąska przed daniem głównym. mehr …
Marynowane grzybki to tradycyjna polska potrawa popularna na imprezach i podczas świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia. Świetna przekąska z ostrym, octowym posmakiem. mehr …
Kostki bulionowe własnej roboty to świetna opcja na przygotowanie szybkiej zupy. Odmrażasz i zupa gotowa. Kostki to rownież smakowity dodatek do ryżu, makaronu, kaszy czy gotowych potraw jak paella, leczo, spaghetti. mehr …
Pyszne, słodkie, rozpływające się w ustach powidła śliwkowe to wspaniała propozycja na leniwe, weekendowe śniadanie. Pasuje do chałki, bułeczek, gofrów, naleśników i pancakes. mehr …
Keczup domowej roboty to zdrowsza opcja tego tradycyjnego, kupnego, ale wzbogaconego o smak polskich jabłek. Dodawaj go do swoich ulubionych burgerów, frytek i dań z grilla. mehr …
Ogórki kiszone to klasyk polskiej kuchni. Ich kwaśny smak wzbogacony o nutę czonsku i ziół idealnie komponuje się w sałatkach z dodatkiem majonezu, jako warzywo do obiadu oraz na kanapki. mehr …
Uproszczony i odchudzony przepis na przepyszne powidła śliwkowe z kakao. Zamiast czekolady dodajemy kakao lub karob. mehr …
Ten lekki, kremowy i owocowy balsam-ocet doskonale pasuje do sałatek, deserów oraz jako aperitif. mehr …
Parówki wegańskie to idealna bezmięsna propozycja na śniadanie w tradycyjnym polskim stylu. mehr …
Wyobraź sobie dobrze upieczonego selera, pachnącego ziołami, czosnkiem, który posiada słodkość gruszki… niezły pomysł, prawda? Bez obaw, przepis jest bardzo prosty i tani, chociaż wymaga odrobinę cierpliwości, ale dla pieczonego selera w gruszkowej marynacie, chyba można się trochę poświęcić. Inaczej mówiąc: zdrowa i smaczna alternatywa dla typowego polskiego obiadu. mehr …
Polecamy tę smaczną i lekką zupę szczególnie w czasie późnowiosennym, gdy sezon na młodą fasolkę szparagową i inne warzywa w pełni. Prosta w przygotowaniu, a do tego doskonałe źródło witamin i pełnowartościowego białka. mehr …
Ten wegański pasztet to hit świątecznego stołu. Z ciecierzycy, kaszy jaglanej, jarmużu i suszonych pomidorów – stanowi doskonałą całość z ćwikłą, chrzanem lub wegańskim sosem tatarskim. mehr …
Delikatny tort dla wielbicieli kawy – z wiśniami i lekkim kremem z nerkowców. Doskonale smakuje i efektownie wygląda – idealny na rodzinne i przyjacielskie spotkania. mehr …
Pora na szczyptę tradycji – Makowiec tradycyjny. Wilgotne drożdżowe ciasto, mnóstwo słodkiego maku oraz gruba warstwa białego lukru. Oczywiście masa makowa musi być prawdziwie domowa i pełna najlepszych dodatków. mehr …
Miodownik czyli tradycyjne ciasto na święta – tutaj w wersji wegańskiej. Ciasto to składa się z kruchych blatów ciasta przełożonych masą budyniową, do tego koniecznie daktyle, czekolada i orzeszki ziemne – wyborny deser na niejedną wyjątkową okazję. mehr …
Ta Prosta zupa pieczarkowa jest w sam raz na jesienno-zimowe chłody – rozgrzewająca, prosta w przygotowaniu i po prostu pyszna. Tu w wersji z ziemniakami, ale równie dobrze możesz dodać brązowy ryż lub makaron. mehr …
Oto przepis na proste i słodkie ciasto drożdżowe – zrobisz je bez użycia mleka czy jajek. Z takiego ciasta możesz upiec właśnie chałkę, bułeczki lub inne wybrane wypieki. mehr …
Oto sekret idealnej zupy pomidorowej – świeże słodkie pomidory, surowa cebula i aromatyczne zioła. Ten przepis jest wyjątkowy, mimo, że bardzo prosty w przygotowaniu, to gwarantujący niezwykłe doznania smakowe. mehr …
Fasolka po bretońsku to jedno z ponadczasowych dań kuchni polskiej – tutaj w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Aromatyczna, sycąca i zdecydowanie zdrowsza od tej z mięsną wkładką. mehr …
Jest to przepis na wyjątkowe i pyszne kotlety mielone z kalafiora. Receptura jest prosta, szybka i bezglutenowa – istotne jest by trzymać się przepisu i zapoznać się ze wskazówkami. mehr …
Jest to zupa, która smakiem doskonale imituje tradycyjne polskie flaki, a to za sprawą mięsistych, a zarazem delikatnych boczniaków. Co więcej – jest bardzo aromatyczna dzięki obfitości ziół i przypraw. mehr …
Ta buraczana zupa jest pełna kawałków słodkich warzyw oraz orzechowych liści botwiny w pięknym, żywo różowym kolorze. Połączenie buraka i kokosa to strzał w dziesiątkę – wspaniale się uzupełniają: ten pierwszy jest słodko-winny, a ten drugi łagodny i delikatny. mehr …
Ten wegański smalec ma winny posmak duszonych jabłek i cebulki. Ponadto robi się go w kilka minut i dostarcza porcję białka dzięki zawartej w nim fasoli. mehr …
Proponujemy przepis na wegański Tatar z suszonych pomidorów i kaszy jaglanej. Jest mocno pomidorowy, pieprzny i naprawdę wyśmienity. mehr …
Nie wyobrażasz sobie śniadania bez twarożku? Proponujemy przepis na Wegański twarożek z orzechów nerkowca, który w smaku łudząco przypomina konwencjonalny serek wiejski. Jego sekret tkwi w dodaniu płatków drożdżowych i garści świeżych ziół. mehr …
Jest to danie proste i tanie w przygotowaniu. Tu w wersji świątecznej, czyli z musem jabłkowym, cydrem i syropem klonowym – nigdy nie spojrzysz już na łazanki w ten sam sposób. mehr …
To przepis na wyjątkowy żurek bo z pieczonym jabłkiem natartym ziołami. Co więcej: w tej zupie poczujesz moc zakwasu, ostrość chrzanu, surowość czosnku i esencjonalność majeranku – po prostu pycha. mehr …
Kaszotto to spolszczona, zdrowsza i prostsza wersja włoskiego risotto. Możesz użyć w tym celu obojętnie jakiej kaszy, a dodając kurki i pomidor – nadasz temu daniu wyjątkowy smak i aromat. mehr …
Ten Koperkowy pasztet wegański z białej kaszy gryczanej i selera jest mocno ziołowy, ale delikatny w smaku. Wspaniale będzie się komponował z ostrą rzeżuchą czy chrzanem, a także musztardą. mehr …
Ten przepis na Wegańskie ruskie pierogi pokazuje, że nie ma dania kuchni polskiej, którego nie da się zweganizować. Zamiast sera w farszu zostało tutaj użyte tofu – bez wątpienia pierogi te w smaku łudząco przypominają konwencjonalne ruskie pierogi a według nas są wręcz smaczniejsze. mehr …
Ten Wege rosół jest treściwy, o głębokim kolorze jak i równie głębokim smaku. Długo gotowany, pełen warzyw i aromatycznych przypraw – to prawdziwa zupa mocy. mehr …
Ta Potrójna ogórkowa zupa jest wyjątkowa, gdyż z trzech rodzajów ogórków: świeżych, małosolnych i kiszonych a do tego zamiast ziemniaków zawiera super zdrową kaszę jaglaną. mehr …
Polecamy ten Wegański żółty ser ze względu na jego wyjątkowy serowy smak oraz idealną konsystencję sera żółtego – można go bez problemu pokroić ostrym nożem. Jest on doskonały na kanapki i do zapiekania. mehr …
Te Grillowane wegańskie szaszłyki z warzywami i tofu są proste w przygotowaniu, gdyż nie wymagają wielu składników i wysiłku. Sekret ich wyjątkowego smaku polega na odpowiednim przyprawieniu. mehr …
Oto przepis na Seitanowe schabowe czyli wegański kotlet schabowy. Obtoczony w siemieniu lnianym i bułce tartej, dobrze przyprawiony to z pewnością hit wśród osób preferujących tradycyjne smaki. mehr …
Oto zielony tort szpinakowy bez szpinakowego posmaku. Przełożony śmietanką kokosową, obsypany kolorowymi owocami wygląda pięknie a smakuje delikatnie słodko, jednym słowem – wyborny. mehr …
Kolejny klasyk polskiej kuchni to Paprykarz warzywny – jego sekret tkwi w niezwykle zdrowej kaszy jaglanej. Nadaje się doskonale jako przystawka lub w postaci pasty do chleba. mehr …
Ten Idealny wegański omlet to doskonała propozycja na śniadanie lub lunch. Dzięki zawartości tofu jest bogaty w białko a do tego bezglutenowy. mehr …
Ten wyjątkowy przepis na Szarlotkę z kruszonką nie dość, że jest nieskomplikowany, to jeszcze smakuje ona po prostu niebiańsko. mehr …
Ten przepis na smaczne Wegańskie ziołowe masełko znakomicie pasuje do grillowanych kolb kukurydzy, chrupiącej bagietki lub wegańskiego steka z grilla. mehr …
Ta Orzechowa pieczeń z kasztanami, orzechami i grzybami szczególnie polecana do świątecznego obiadu, jest zaskakująco łatwa w przygotowaniu.
mehr …
Zielona fasolka szparagowa, szczypiorek, do tego trochę octu, oliwy, soli i pieprzu – i już masz smaczną Sałatkę z fasolki szparagowej, idealną jako dodatek do wielu dań. mehr …
Zaspokój swój głód tym smacznym prostym daniem zawierającym ziemniaki, cukinię i fasolkę szparagową. mehr …
»Metka« cebulowa całkowicie roślinna – doskonała na chleb i jako słona przystawka. mehr …
Ta potrawka z soi składa się z krajanki sojowej, warzyw i kremowego sosu beszamelowego. Przepis ten pochodzi od znanego wegańskiego kucharza Bjorna Moschinskiego. mehr …
Ten pyszny Chleb pełnoziarnisty z ziarnami i orzechami zrobisz w mgnieniu oka – upieczenie chleba jeszcze nigdy nie było tak proste! mehr …
Wegańska Tofucznica jest myląco podobną alternatywą dla jajecznicy. Zapewniamy tutaj przepis, dzięki któremu jej przygotowanie jest bardzo proste. mehr …
Anmelden