Lato i piękna, słoneczna pogoda sprzyja grillowaniu. W ogrodzie, parku czy na wyjeździe warto zebrać grupę znajomych i rozpalić w plenerze grilla. Zwykle kojarzy się nam on z tłustymi potrawami mięsnymi, ale przeczytaj koniecznie nasze propozycje i przekonaj się, że istnieje mnóstwo przepysznych roślinnych zamienników- od grillowanych warzyw, tofu poprzez sałatki aż do marynat i sosów.
Tradycyjne dania z grilla: od burgerów i steków po kiełbaski
Kiedy myślimy o grillu automatycznie nasuwa nam się na myśl kiełbasa, na rynku w tej chwili znajdziemy specjalne wegańskie kiełbaski grillowe w rożnych opcjach smakowych. Jeśli zależy Ci na obfitym i sytym posiłku, istnieje mnóstwo pysznych opcji nawiązujących do tradycyjnych grillowanych potraw, ale dużo zdrowszych, np. na bazie grzybów,: burgery z boczniaków z sosem BBQ, szczególnie smaczne są steki z pikantnych, marynowanych grzybów Portobello oraz uwaga!- wegańskie żeberka. Smakiem tych ostatnich na pewno zaskoczysz niejednego mięsożercę. Przepis na pyszny sos BBQ niezastąpiony w potrawach z grilla znajdziesz tutaj. Na grillu bardzo dobrze sprawdza się także tofu- spróbuj przepisu na opcję w zalewie musztardowej.
Pozwól się zainspirować naszym artykułem o mięsnych alternatywach . Pamiętaj, że w niektórych supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością znajdziesz również duży wybór gotowych produktów, np. gotowe steki warzywne.
Grillowanie z warzywami: nieograniczona różnorodność smaków
Roślinny grill nie zawsze musi oznaczać zwykłą alternatywę dla mięsa – zamiast tego spróbuj aromatycznych grillowanych warzyw, takich jak szaszłyki warzywne lub bakłażan z komosą ryżową. Jeszcze bardziej nieznanym składnikiem grilla jest awokado – na przykład podawane z salsą pomidorową.
Nie można oczywiście pominąć ziemniaków jako tradycyjnego składnika na grilla, dobrze znanego nam z dzieciństwa. Ziemniaki w mundurkach włóż najlepiej już pod koniec grillowania między żarzące się węgielki i piecz minimum 40-50 minut. Gotowe posól lub podawaj ze smacznymi dipami, np. z guacamole lub wegańskim ziołowym masełkiem.
Grillowany owoc: słodka odmiana na deser
Możesz również wyczarować wspaniałe menu grillowe z owocami, ponieważ oferują ekscytującą odmianę od warzyw i przekonują świeżą, owocową nutą. Zasadniczo można przygotować prawie każdy owoc z grilla. Najlepiej nadaje się do tego ananas, którego można podawać razem ze słodkim sosem chili. Znakomicie smakują też grillowane banany: po prostu połóż wszystkie owoce na grillu i poczekaj aż pęknie skórka. Banan jest wtedy cudownie słodki i można go spożywać bezpośrednio, posypanego cynamonem lub polanego gorzką czekoladą. Smak dymnego grilla pasuje również do nektarynek i brzoskwiń, o czym świadczą grillowane brzoskwinie ze śmietanką kokosową i sosem cytrynowo miętowym.
Marynaty dodają intensywnego smaku
Niezależnie od tego, czy chcesz grillować warzywa, owoce, tofu lub seitan: dodaj do potraw z grilla aromatyczne marynaty. Polecamy pikantną marynatę chili, marynatę cytrynową i orientalną czosnkową marynatę sezamową. Poznaj bogactwo ich smaków!
Kreatywne dodatki: sałatki, pieczywo i inne
Grillowanie obejmuje oczywiście dodatkowe potrawy znakomicie uzupełniające „dymne” smaki, np. różnorodne sałatki. Z racji, że są łatwe w przygotowaniu i transporcie, świetnie sprawdzają się w plenerze.
Jeśli chodzi o sałatki, nie powinno zabraknąć klasyki – na przykład tradycyjnej sałatki ziemniaczanej lub wersji z burakiem i rukolą. Ta sałatka z fasolki szparagowej lub s są również szybkie w przygotowaniu i wpasowują się w klimat grillowej imprezy. Inne ciekawe i nietypowe propozycje sałatkowe pod grilla to sałatka Fattoush z zatarem i pikantna surówka z ogórka.
Bagietki i pieczywo są dodatkiem do sałatek i nie można ich przegapić na przyjęciu z grillem w roli głównej. Wegańskie wypieki są dostępne w prawie każdym supermarkecie i we wszystkich sklepach ze zdrową żywnością. Ewentualnie jeśli masz więcej czasu, możesz także samodzielnie wypiec swój własny pełnoziarnisty chleb lub tzw. „chleb zmieniający życie” z migdałami i płatkami owsianymi.
Dipy i sosy dla naszych kubków smakowych
Istotną częścią każdego dania z grilla są dipy i sosy, które dopełniają smak każdej potrawy. Tradycyjnie dodajemy do potraw z grilla keczup i musztardę, ale równie świetnie sprawdzają się jako dipy: hummus i wspomniane już guacamole. Dla większej różnorodności, warto spróbować wegański sos serowy, śmietankę migdałową czy ziołowy dressing. Dip imbirowo-orzechowy lub dip z orzechów nerkowca dobrze komponują się z grillowanymi warzywami, a nawet mogą spełnić się w roli pysznego sosu sałatkowego.
Egzotyczne desery
Na deser wybierz lekkie, słodkie i owocowe propozycje takie jak: pudding z tapioki i mango. Do chrupania dobrze nadają się ciasteczka waniliowo- migdałowe. W gorące letnie dni idealne będą lody- spróbuj naszego szybkiego przepisu na najprostsze lody świata. Zasmakują w nich dzieci, ale i dorośli.
Orzeźwiające napoje na upał
Oczywiście udane przyjęcie w ogrodzie obejmuje także napoje orzeźwiające. Należą do nich promienne smoothie na bazie marchwi i pomarańczy, super słodkie różowe smoothie, szafranowe mango lassi lub po prostu domowa woda aromatyzowana. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie wcześniej i zamrożenie zielonych kostek lodu, które po dodaniu do wody czy innego napoju dodadzą mu ciekawego posmaku, a jednocześnie ochłodzą nas w upalne lato. Jeśli szukasz inspiracji na orzeźwiające koktajle przeczytaj też koniecznie nasz artykuł.
Mamy nadzieję, że Twoja następna plenerowa impreza z grillem w roli głównej zakończy się pełnym sukcesem dzięki naszym wskazówkom. Smacznego!
Foto © stockcreations- Shutterstock