duże słoiki |
duże słoiki –
Składniki
- 4 czerwone papryki
- 1 bakłażan
- 2 papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
- 2 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego opcjonalnie
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- szczypta soli i pieprzu
Składniki
|
Przygotowanie
- Umyte papryki, bakłażana i czosnek w łupinach włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni, ok. 40 minut przy włączonej funkcji grill. Po ostygnięciu obierz ze skórek. Zmiksuj upieczone warzywa w mikserze.
- W rondelku rogrzej oliwę i dodaj pokrojoną papryczkę chili. Chwilę podsmaż i dodaj upieczone i zmielone warzywa, sok z cytryny i przyprawy. Pastę gotujemy na małym ogniu przez przynajmniej 2 godziny co jakiś czas mieszając. W razie przywierania do dna, podlej odrobinę wodą.
- Gorącą pastę przekładamy do sterylnych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Ten przepis na "Ajwar" został przygotowany specjalnie dla kampanii Tydzień na Weganie.
Foto: © Melica- Adobe Stock