porcji – Czas przygotowania około 15minut |
porcji – Czas przygotowania około 15minut
Składniki
- 250 ml mleka sojowego w temperturze pokojowej
- 50 ml soku z cytryny
- 125 g roślinnego masła lub margaryny
- 220 g mąki pszennej
- 75 g mąki migdałowej lub mielonych migdałow, bez skórek
- 200 g cukru trzcinowego można zmielić na puder
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki
|
Przygotowanie
- Do mleka sojowego dodaj sok z cytryny i odstaw na kilka minut. W tym czasie rozpuść masło roślinne.
- Do dużej miski wsyp przesianą mąkę pszenną, mąkę z migdałów, cukier, proszek do pieczenia i wszystko dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mieszankę mleka z sokiem z cytryny, rozpuszczone ciepłe masło, skórkę z cytryny i ekstrat waniliowy. Wszystko dobrze wymieszaj, do powstania lekko gęstej jednolitej masy.
- Ciasto wlej do małej keksówki lub formy na babkę, wcześniej wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką lub bułką tartą. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 40-45 minut.
©Zdjęcie: fahrwasser, Adobe Stock