Barszcz ukraiński

porcje Czas przygotowania około 40minut
porcje Czas przygotowania około 40minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Warzywa umyj i obierz. Cebulę pokrój w kostkę, marchew i ziemniaki w plasterki, a buraki w podłużne słupki. Jednego buraka można zetrzeć na grubych oczkach tarki. Czosnek obierz i drobno pokrój.
  2. W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę oraz pokrojonego buraka i podsmaż ok. 7 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj marchew i cały czas smaż, co chwilę mieszając przez 5 minut.
  3. Do garnka dodaj czosnek, startego na tarce buraka i przyprawy.
  4. Wlej bulion, a gdy wszystko zacznie się gotować przykryj pokrywką. Zmniejszamy moc palnika na tyle, żeby zupa lekko się gotowała i gotuj 20 minut.
  5. Do garnka dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj wszystko jeszcze ok 15 minut lub do zmięknięcia ziemniaków.
  6. Po tym czasie dodaj fasolę, koncentrat pomidorowy i sok z cytryny lub ocet, i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

© Zdjęcie: Sunny Forest, Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa