porcje – Czas przygotowania około 40minut |
porcje – Czas przygotowania około 40minut
Składniki
- 4 buraki
- 2 marchewki
- 3 większe ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400 g ugotowanej białej fasoli może być też z puszki
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- 3 litry bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki Oregano
- sól
- pieprz
Składniki
|
Przygotowanie
- Warzywa umyj i obierz. Cebulę pokrój w kostkę, marchew i ziemniaki w plasterki, a buraki w podłużne słupki. Jednego buraka można zetrzeć na grubych oczkach tarki. Czosnek obierz i drobno pokrój.
- W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę oraz pokrojonego buraka i podsmaż ok. 7 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj marchew i cały czas smaż, co chwilę mieszając przez 5 minut.
- Do garnka dodaj czosnek, startego na tarce buraka i przyprawy.
- Wlej bulion, a gdy wszystko zacznie się gotować przykryj pokrywką. Zmniejszamy moc palnika na tyle, żeby zupa lekko się gotowała i gotuj 20 minut.
- Do garnka dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj wszystko jeszcze ok 15 minut lub do zmięknięcia ziemniaków.
- Po tym czasie dodaj fasolę, koncentrat pomidorowy i sok z cytryny lub ocet, i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
© Zdjęcie: Sunny Forest, Adobe Stock