porcji – Czas przygotowania około kilkagodzin |
porcji – Czas przygotowania około kilkagodzin
Składniki
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg kapusty białej
- 100 g grzybów suszonych
- 0,5 szklanki oleju
- 2 cebule
- 5 śliwek wędzonych lub suszonych
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego opcjonalnie
- 5 ziaren jałowca
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta soli
- spora szczypta pieprzu mielonego
- 0,5 kostki tofu wędzonego na skwarki
- woda
Składniki
|
Przygotowanie
- Kapustę kiszoną odciśnij z soku do miseczki, wrzuć do dużego garnka, zalej niewielką ilością zimnej wodą i gotuj, aż puści soki. Odlej wodę z płukania. W tym czasie mocz grzyby przez minimum 30 minut.
- Do mniejszego garnka garnka wrzuć poszatkowaną białą kapustę, dodaj trochę wody wlej i oleju i gotuj, aż zmięknie.
- Do kapusty kiszonej dodaj ziele angielskie, liscie laurowe, jałowiec. Cały czas mieszaj i podlewaj wodą, żeby kapusta nie przywarła do dna. Kiedy kapusta biała będzie miękka dodaj ją do kapusty kiszonej.
- Na patelni podsmaż cebulkę. Dodaj do kapusty kiszonej razem z grzybami. Nastepnie dodaj śliwki wędzone, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, dopraw solą i pieprzem. Cały czas mieszaj i podlewaj wodą. Dodawaj też powoli sok z odlanej kapusty, jeśli będzie za mało kwaśna.
- Tofu pokrój w drobne kawałki, podsmaż na patelni z olejem ok. 15 minut, aż będą złote, o konstystencji skwarków. Dodaj do bigosu.
- Kapustę mieszaj i gotuj kilka godzin cały czas podlewając wodą, żeby nie przywarła. Im dłużej bigos się gotuje tym jest lepszy. Na koniec przypraw razie potrzeby.
Warto pamiętać!
Bigos po dodaniu wszystkich dodatków i przypraw można doprawić czerwonym wytrawnym winem, wtedy będzie jeszcze badziej aromatyczny. Pamiętaj, żeby wyparował alkohol.
Sok z kapusty dodawaj stopniowo w celu wyczucia "kwasowości" bigosu.
Podlewaj wodą stopniowo i w małych ilościach, sprawdzaj cały czas czy kapusta nie przywiera do dna garnka.
Ten przepis na Świąteczny Bigos Wegański autorstwa Anny Cymerman powstał na potrzeby dla kampanii "Tydzień na Weganie".
Foto: © Patryk Michalski - Adobe Stock