porcje – Czas przygotowania około 30minut |
porcje – Czas przygotowania około 30minut
Składniki
- 500 g bobu
- 180 g Tofu
- 2 łyżki oleju
- 2 małe cebule lub 1 duża
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1/2 pęczka szczypiorku
Na sos
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka papryki gochugaru
- 1/2 łyżki cukru trzcinowego lub innego słodzika
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Składniki
Na sos
|
Przygotowanie
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzuć bób, a obok naszykuj miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Gotuj bób do miękkości, czyli 5 – 10 minut.
- W międzyczasie tofu odciśnij i pokrój na mniejsze kawałki, jeśli się przy tym pokruszy to w porządku. Na dnie patelni mocno rozgrzej olej, dodaj tofu i smaż przez 2 – 3 minuty mieszając jak najrzadziej, następnie obrócić i smaż kolejne 2 – 3 minuty. Usmażone tofu przełóż na papierowy ręcznik.
- Ugotowany bób odcedź i włóż do miski z wodą i kostkami lodu. Zostaw do schłodzenia, a następnie obierz z łupinek.
- Kiedy tofu i bób jest gotowe, cebulkę pokrój w grubą kostkę, czosnek posiekaj, a w szklance przygotuj sos. Cebulę z czosnkiem dodaj na patelnię, na której smażyło się tofu, w razie potrzeby dodaj 1 łyżkę oleju – powinno być go naprawdę sporo. Podsmaż przez kilkanaście sekund i wlej sos.
- Doprowadź sos do intensywnego bulgotania, dodać tofu, duś tak 1 – 2 minuty, po czym dodaj bób oraz szczypior. Wymieszaj i duś ostatnią 1 minutę. Polej olejem sezamowym (opcjonalnie), posyp szczypiorkiem. Danie jest gotowe do poadania!
- Najlepiej smakuje z ryżem, makaronem ryżowym, dobre jest też z pokrojonym na grube plastry zielonym ogórkiem.
Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Jadłonomia.