Bób z tofu po koreańsku

porcje Czas przygotowania około 30minut
porcje Czas przygotowania około 30minut
Składniki
Na sos
Składniki
Na sos
Przygotowanie
  1. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzuć bób, a obok naszykuj miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Gotuj bób do miękkości, czyli 5 – 10 minut.
  2. W międzyczasie tofu odciśnij i pokrój na mniejsze kawałki, jeśli się przy tym pokruszy to w porządku. Na dnie patelni mocno rozgrzej olej, dodaj tofu i smaż przez 2 – 3 minuty mieszając jak najrzadziej, następnie obrócić i smaż kolejne 2 – 3 minuty. Usmażone tofu przełóż na papierowy ręcznik.
  3. Ugotowany bób odcedź i włóż do miski z wodą i kostkami lodu. Zostaw do schłodzenia, a następnie obierz z łupinek.
  4. Kiedy tofu i bób jest gotowe, cebulkę pokrój w grubą kostkę, czosnek posiekaj, a w szklance przygotuj sos. Cebulę z czosnkiem dodaj na patelnię, na której smażyło się tofu, w razie potrzeby dodaj 1 łyżkę oleju – powinno być go naprawdę sporo. Podsmaż przez kilkanaście sekund i wlej sos.
  5. Doprowadź sos do intensywnego bulgotania, dodać tofu, duś tak 1 – 2 minuty, po czym dodaj bób oraz szczypior. Wymieszaj i duś ostatnią 1 minutę. Polej olejem sezamowym (opcjonalnie), posyp szczypiorkiem. Danie jest gotowe do poadania!
  6. Najlepiej smakuje z ryżem, makaronem ryżowym, dobre jest też z pokrojonym na grube plastry zielonym ogórkiem.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Jadłonomia.

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa