porcje – Czas przygotowania około 55minut |
porcje – Czas przygotowania około 55minut
Składniki
- 2 łyżeczki oleju roślinnego neutralny
- 150 g białej cebuli drobno posiekana
- 1 papryczka chili
- 5 ząbków czosnku drobno posiekany
- kawałek imbiru około 2,5 cm, drobno posiekany
- 1/2 łyżeczki kminku zmielony
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 700 g botwiny lub inne liściaste warzywo np. szpinak
- 1,5 łyżeczki suszonych liści kozieradki lub 100 g świeżych
- 200 g zielonego groszku
- 80 g nerkowców namoczone przez 15 minut w wodzie
- 300 ml mleka roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka śrdoka słodzącego do wyboru, opcjonalnie
- 1 łyżeczka Garam masala najlepiej Kashmiri garam masala
- 1/4 łyżeczki papryki w proszku do posypania
Składniki
|
Przygotowanie
- Wskazówka: suszone liście kozieradki nadają potrawie wyjątkowy słonawy smak. Początkowo użyj mniej kozieradki i soli, jeśli jej smak nie jest ci znany. W przypadku gdy nie uda ci się kupić suszonych liści kozieradki, możesz je zastąpić ziarnami gorczycy.
- Podgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Smaż cebule, chili, imbir i czosnek od czasu do czasu mieszając, około 6-8 minut lub aż cebula się zarumieni. Dodaj ostrożnie kminek, cynamon i kardamon a następnie botwinę i liście kozieradki. Przykryte duś jeszcze około 4 minuty, dodaj groszek i zredukuj ogień.
- Namoczone orzechy nerkowca wraz z mlekiem roślinnym zblenduj w mikserze. Tak powstałą masę wraz z solą, cukrem i Garam masala wylej na patelnię. Wszystko razem wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 10-15 minut. Według uznania, dopraw jeszcze solą i przyprawami. Serwuj na gorąco, posypane papryką w proszku.
Ten przepis na Botwinę i gorszek w kremowym sosie pochodzi z książki »Vegane indische Küche«, autorki: Richa Hingle.
Foto © Richa Hingle