porcje – Czas przygotowania około 1godziny |
porcje – Czas przygotowania około 1godziny
Składniki
- 3 cm świeżego imbiru
- 1/2 papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego lub inny roślinny olej
- 2 pęczki botwinki z buraczkami
- 2 ziemniaki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- sól
- czarny pieprz
- 1-1,5 l bulionu warzywnego
- 1 puszka mleka kokosowego 400 ml
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- świeża kolendra do podania
Składniki
|
Przygotowanie
- Imbir i czosnek obierz, papryczkę chili pozbaw pestek, a następnie wszystko drobno posiekaj. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej i dodaj posiekane składniki, smaż na minimalnym ogniu przez 1- 2 minuty.
- Liście botwinki grubo pokrój, buraczki wyszoruj i pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki, pietruszkę oraz marchew obierz i pokrój w równą kostkę.
- Do podsmażonego czosnku, chili i imbiru dodaj tak przygotowane warzywa, szczyptę soli i kumin z kolendrą. Duś co jakiś czas mieszając przez 10 – 15 minut.
- Wlej bulion i mleko kokosowe, gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Na koniec dopraw do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Podawaj ze świeżą kolendrą lub pietruszką.
Ten przepis na Botwinkę z mlekiem kokosowym pochodzi z blogu Jadłonomia.
Foto © Canva