Bulgur z pomidorami

porcje
porcje
Przygotowanie
  1. Bulgur ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (ok. 20 min). W czasie, gdy bulgur się gotuje, pomidorki ułóż na blaszce do pieczenia. Włóż do piekarnika na opcję grill na ok. 10 min (pomidorki mają się lekko zarumienić i popękać).
  2. Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy ta się zeszkli dodaj poszatkowany czosnek. Chwilę smaż, uważając by czosnek się nie przypalił. Następnie wlej passatę. Wszystko wymieszaj i jeszcze chwilę smaż.
  3. Do garnka z ugotowaną bulgur dodaj passatę z cebulą i czosnkiem. Wrzuć poszatkowaną bazylię i drobno pokrojone oliwki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Posól i popieprz do smaku. Na talerzach ułóż bulgur, a na niej upieczone pomidorki koktajlowe. Całość ozdób listkami świeżej bazylii. Smacznego!

Ten przepis na Bulgur z pomidorami pochodzi z blogu True Taste Hunters.

Foto © True Taste Hunters.

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa