Bułki ze słodkich ziemniaków (do hamburgerów)

bułki Czas przygotowania około 20min
Składniki
Na ciasto
Na glazurę
Przygotowanie
  1. Zmielone nasiona lnu wymieszaj z 2 łyżkami wody, odstaw i pozostaw do namoczenia na 10 minut. W oddzielnym naczyniu wymieszaj drożdże i cukier, ciepłą wodę i wegańskie mleko i odstaw na 10 -15 minut.
  2. Puree z słodkiego ziemniaka i wymieszaj z zaczynem drożdżowym siemieniem lnianym i olejem. Tak przygotowaną płynną masę dodaj do mąki. Wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyrabiaj ciasto rękoma przez 10 minut na posypanym mąką blacie. Umieść w misce i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  3. Podziel ciasto na ćwiartki. Każdy kawałek ciasta lekko spłaszcz, złóż brzegi do środka, odwrócić i uformuj okrągłe bułeczki. Ułóż złączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie góra/dół). Wymieszaj razem roślinne mleko i syrop klonowy. Posmaruj bułki burgerowe glazurą, posyp makiem i piecz przez 20 minut, aż powierzchnia będzie lekko zarumieniona, ale bułki nadal będą lekko odchodzić od ręki po naciśnięciu

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/

© Zdjęcie: Nadine Horn & Jörg Mayer

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa