Bunny Chow (południowoafrykańskie curry w chlebie)

porcji Czas przygotowania około 80minut
porcji Czas przygotowania około 80minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Warzywa pokrój w kostkę, a liście bazylii posiekaj.
  2. Pokrojone w drobną kostkę papryczki chili, ząbki czosnku i cebulę podsmaż krótko w garnku z olejem rzepakowym.
  3. Dodaj pomidory i smaż jeszcze przez 3 minuty. Dodaj resztę warzyw, fasolę i bazylię i dolej wody, do przykrycia warzyw.
  4. Jak tylko woda się zagotuje, zmniejsz moc panika i pozwól jej gotować się na małym ogniu, aż do momentu, gdy konsystencja stanie się podobna do bardzo gęstej zupy. W razie potrzeby można zagęścić nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Dopraw do smaku kurkumą, solą i pieprzem.
  5. Każdy bochenek chleba przekrój na 4 duże prostokąty i wydrąż je tak, aby można było nalać do nich curry. Upewnij się, że ściany i dno są wystarczająco grube. Wlej curry do wydrążonego chleba.
  6. Resztę chleba, która została po wydrążeniu można wykorzystać, posypując nim curry.
  7. Alternatywnie curry można podawać z ryżem zamiast chleba.

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/

© Zdjęcie: Nele Köster

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa