| porcji – Czas przygotowania około 80minut | 
         porcji – Czas przygotowania około 80minut    
        
        Składniki    
                - 2 bochenki białego chleba niekrojonego
 - 2 puszki fasoli odsączonej z zalewy
 - 200 g kalafiora
 - 2 pomidory duże
 - 4 ziemniaki
 - 2 bataty duże
 - 2 cebule
 - 2 papryczki chili w razie potrzeby dostosować ilość do preferencji, alternatywnie można użyć chili w proszku
 - 2 ząbki czosnku
 - 8 listków bazylii
 - Kurkuma
 - sól
 - pieprz
 - woda
 - niekatywne płatki drożdżowe
 - olej rzepakowy
 
| 
             
        Składniki     
                
  | 
                                
        Przygotowanie    
                - Warzywa pokrój w kostkę, a liście bazylii posiekaj.
 - Pokrojone w drobną kostkę papryczki chili, ząbki czosnku i cebulę podsmaż krótko w garnku z olejem rzepakowym.
 - Dodaj pomidory i smaż jeszcze przez 3 minuty. Dodaj resztę warzyw, fasolę i bazylię i dolej wody, do przykrycia warzyw.
 - Jak tylko woda się zagotuje, zmniejsz moc panika i pozwól jej gotować się na małym ogniu, aż do momentu, gdy konsystencja stanie się podobna do bardzo gęstej zupy. W razie potrzeby można zagęścić nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Dopraw do smaku kurkumą, solą i pieprzem.
 - Każdy bochenek chleba przekrój na 4 duże prostokąty i wydrąż je tak, aby można było nalać do nich curry. Upewnij się, że ściany i dno są wystarczająco grube. Wlej curry do wydrążonego chleba.
 - Resztę chleba, która została po wydrążeniu można wykorzystać, posypując nim curry.
 - Alternatywnie curry można podawać z ryżem zamiast chleba.
 
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
© Zdjęcie: Nele Köster