Burger jaglano-buraczany w tofu

burgerów
burgerów
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Kaszę jaglaną przelej na sitku wrzątkiem. 1/3 szklanki kaszy zalej 2/3 szklankami wody i gotuj. Odstaw do ostygnięcia. Gdy kasza się gotuje, buraka i marchew obierz ze skórki. Z buraka odkrój 6 plasterków, a resztę zetrzyj na tartce do miski, w której będziesz robić masę na kotlety. Marchew pokrój na pół - jedną część pokrój wzdłuż na plastry, drugą część zetrzyj na tartce do miski. Cebulę pokrój w kostkę. Ostudzoną kaszę dodaj do buraczków i marchewki, dodaj cebulę, musztardę, soso sojowy i przyprawy oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj kotleciki. Usmaż je na patelni.
  2. Każdą kostkę tofu przekrój na pół, a każdą połówkę wzdłuż cieńszego boku jak bułkę. 2 łyżki mąki wymieszaj z odrobiną wody, aż powstanie niezbyt gęsta, ale niezbyt luźna masa, w której obtocz tofu-bułki. Usmaż je na patelni.
  3. Na koniec usmaż plasterki buraczka i marchewki na złocisty kolor. Wszystko odsącz na papierowych ręcznikach i złóż w pysznego burgerka. Podawaj z sosem czosnkowym lub innym ulubionym sosem.

Ten przepis na Jaglano-buraczane burgery  w tofu  pochodzi z blogu Bananowe pole.

Foto © Bananowe pole.

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa