burgerów |
burgerów –
Składniki
- 100 g zielonego orkiszu grubo zmielony
- 25 g zieren słonecznika
- 50 g płatków owsianych drobne
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki bulionu warzywnego w proszku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 6 łyżka oleju roślinnego
Dodatkowo
- 5 bułek
- 1 pomidor duży
- pikantny sos z mango i limonki do kupienia np. w sklepach internetowych
- majonez wegański
- keczup
Składniki
Dodatkowo
|
Przygotowanie
- Wrzuć do jednego garnka orkisz wraz ze słonecznikiem, płatkami owsianymi, drobno posiekanym czosnkiem i bulionem w proszku.
- Następnie nalej tyle wody aby masa orkiszowa była całkiem zakryta. Krótko zagotuj i odstaw na 10 minut by dobrze nasiąkło.
- Posiekaj cebulę i dodaj razem z przyprawami i przecierem do masy orkiszowej. Masa powinna mieć bardzo klejącą konsystencję. Jeśli jest w niej jednak za dużo wody, ponownie krótko zagotuj lub dosyp trochę mąki.
- Rozgrzej olej na patelni. Uformuj z masy kulki o wielkości łyżki, ułóż na patelni i przyduś szpatułką by uzyskać kształt burgerów. Smaż na złoto-brązowy kolor około 5-10 minut z każdej strony.
- Teraz natnij bułki, włóż burgery i pozostałe składniki i gotowe!
Ten przepis na Burgery z zielonego orkiszu pochodzi z książki kucharskiej Vegan lecker lecker, autor: Marc Pierschel (Compassion Media).
Foto © Olga Miltsova - Shutterstock