Burgery z zielonego orkiszu

burgerów
burgerów
Składniki
Dodatkowo
Składniki
Dodatkowo
Przygotowanie
  1. Wrzuć do jednego garnka orkisz wraz ze słonecznikiem, płatkami owsianymi, drobno posiekanym czosnkiem i bulionem w proszku.
  2. Następnie nalej tyle wody aby masa orkiszowa była całkiem zakryta. Krótko zagotuj i odstaw na 10 minut by dobrze nasiąkło.
  3. Posiekaj cebulę i dodaj razem z przyprawami i przecierem do masy orkiszowej. Masa powinna mieć bardzo klejącą konsystencję. Jeśli jest w niej jednak za dużo wody, ponownie krótko zagotuj lub dosyp trochę mąki.
  4. Rozgrzej olej na patelni. Uformuj z masy kulki o wielkości łyżki, ułóż na patelni i przyduś szpatułką by uzyskać kształt burgerów. Smaż na złoto-brązowy kolor około 5-10 minut z każdej strony.
  5. Teraz natnij bułki, włóż burgery i pozostałe składniki i gotowe!

Ten przepis na Burgery z zielonego orkiszu pochodzi z książki kucharskiej Vegan lecker lecker, autor: Marc Pierschel (Compassion Media).

Foto © Olga Miltsova - Shutterstock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa