Cebulowe ciasto

porcje
porcje
Składniki
Ciasto:
Nadzienie:
Składniki
Ciasto:
Nadzienie:
Przygotowanie
  1. Wsyp mąkę do dużej miski i uformuj w środku dołek. Drożdże potrzyj w palcach, wrzuć do dołka, wsyp cukier do dołka i zakryj ciepłą wodą. Odstaw na trzy minuty.
  2. Następnie dodaj resztę wody, olej i sól i wyrób rękoma gładkie ciasto. Ciasto nie powinno być ani za suche (kruche) ani za bardzo klejące, w razie potrzeby dodaj więcej wody lub mąki. Miskę przykryj chustką i odstaw na minimum pół godziny w ciepłe miejsce (np. na kaloryfer, na słońcu lub w piekarniku - poniżej 50 stopni).
  3. W międzyczasie pokrój cebulę na pierścienie i zeszklij na oleju na patelni na małym ogniu, tak by była lekko karmelizowana.
  4. Następnie przygotuj sos: pokrusz naturalne tofu do miski, dodaj jogurt sojowy, mleko roślinne, olej, płatki drożdżowe i ocet i zblenduj mikserem ręcznym na gładką masę. Podczas blendowania lekko unoś i opuszczaj mikser, by dostało się powietrze, dzięki temu sos będzie bardziej kremowy. dopraw gałką muszkatołową, ziołami, papryką w proszku, solą i pieprzem.
  5. Teraz pokrój wędzone tofu w kostkę i podsmaż. Podgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Wyrośnięte ciasto przepołów i każdą połowę ciasta wlej do formy na tartę, tak by dno było równomiernie pokryte oraz krawędzie formy na wysokość około 2 cm. Po czym nałóż warstwę cebuli, wędzonego tofu i wylej sos. Piecz około 30-35 minut.
  7. Cebulowe ciasto serwuj najlepiej jeszcze na ciepło i z zieloną sałatką.

Ten przepis na Cebulowe ciasto pochodzi z blogu Vegänsch.

Foto © Anne Bohl - vegaensch.com

Wydruk przepisu

Dołącz już teraz

Zapisz się

Dołącz już teraz

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa