Chałka drożdżowa

średnie warkocze
średnie warkocze
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Wsyp mąkę do miski i uformuj na środku dołek. Dodaj drożdże (jeśli używasz drożdży suchych/instant: ok. 7-8g, a jeśli używasz drożdży świeżych użyj ok. 25g drożdży, mleko i cukier do dołka i przykryj mąką. Następnie przykrytą miskę postaw na grzejniku lub w innym ciepłym miejscu na 15 minut (Uwaga: w piekarniku przy powyżej 50 stopniach będzie na drożdży za ciepło). Po czym ugnieć rękoma ciasto, dodaj pozostałe składniki, ponownie ugniataj i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
  2. Na każdy warkocz potrzeba po 3 kawałki ciasta w kształcie rolki. By uformować warkocz przepleć takie 3 rolki ciasta, następnie posmaruj mlekiem i obsyp cukrem w grudkach lub kruszonką. Teraz piecz warkocze w nagrzanym do około 200-220 stopni piekarniku przez 15-20 minut, aż osiągną pożądany, rumiany kolor.
  3. Taka chałka smakuje wyśmienicie z marmoladą lub syropem z agawy.

© Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa