średnie warkocze |
średnie warkocze –
Składniki
- 500 g maki owsianej Typ 630
- 100 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 50 g margaryny roślinnej wegańska
- 1 opakowanie drożdży świeżych lub suszonych
- 250 ml mleka roślinnego np. owsiane; plus jeszcze trochę do posmarowania ciasta przed pieczeniem
- cukier w grudkach lub inna kruszonka do obsypania
Składniki
|
Przygotowanie
- Wsyp mąkę do miski i uformuj na środku dołek. Dodaj drożdże (jeśli używasz drożdży suchych/instant: ok. 7-8g, a jeśli używasz drożdży świeżych użyj ok. 25g drożdży, mleko i cukier do dołka i przykryj mąką. Następnie przykrytą miskę postaw na grzejniku lub w innym ciepłym miejscu na 15 minut (Uwaga: w piekarniku przy powyżej 50 stopniach będzie na drożdży za ciepło). Po czym ugnieć rękoma ciasto, dodaj pozostałe składniki, ponownie ugniataj i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
- Na każdy warkocz potrzeba po 3 kawałki ciasta w kształcie rolki. By uformować warkocz przepleć takie 3 rolki ciasta, następnie posmaruj mlekiem i obsyp cukrem w grudkach lub kruszonką. Teraz piecz warkocze w nagrzanym do około 200-220 stopni piekarniku przez 15-20 minut, aż osiągną pożądany, rumiany kolor.
- Taka chałka smakuje wyśmienicie z marmoladą lub syropem z agawy.
© Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt