Chili sin carne

osoby Czas przygotowania około 40minut
osoby Czas przygotowania około 40minut
Składniki
Na guacamole
Składniki
Na guacamole
Przygotowanie
  1. W dużym garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój drobno i wrzuć do garnka, chwilę podsmaż. Dodaj drobno pokrojonego selera naciowego i przyprawy, następnie dodaj pokrojonego w małą kostkę batata, paprykę i marchewkę. Wymieszaj wszystko dokładnie i duś (możesz dodać odrobinę wody) na małym ogniu do lekkiego zmięknięcia warzyw.
  2. Po tym czasie do garnka dodaj kaweę, sos sojowy, syrop klonowy i dalej chwilę podduś. Dorzuć fasolę z puszki, przecier pomidorowy. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
  3. Dodaj czekoladę gotuj dalej przez ok 15-20 minut.
  4. Po tym czasie dopraw jeszcze raz do smaku przyprawami (nie żałuj zwłaszcza kuminu i cynamonu).
  5. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gaucamole
  1. Cebulę pokrój bardzo drobno i przełóż do miski. Dodaj awokado i dobrze wszystko razem rozgnieć widelcem. Dodaj sok z limonki, pokrojone pomidorki, sól, pieprz oraz czosnek. Na koniec dodaj pokrojoną drobno kolendrę i wszytko dobrze wymieszaj.
  2. Danie można też podawać z dodatkiem nachosów.

© Zdjęcie: Martin Rettenberger

 

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa