osoby |
osoby –
Składniki
- 1 średnia marchew
- 1 duża cebula
- 1 papryka
- 3 pieczarki
- 1 ząbek czosnku
- 1 opakowanie tofu (naturalnego, białego) 175 g
- 1 opakowanie wędzonego tofu
- 1/2 szklanki ziaren orkiszu zielonego
- 1 puszka kukurydzy około 150 g
- 1 puszka czerwonej fasoli kidney około 250 g
- 2 puszki pomidorów np. 1 puszka pokrojonych w kostkę i 1 puszka passaty pomidorowej
- sos sojowy
- płatki chilli
- chili w proszku
- 1 łyżeczka musztardy
- ocet balsamiczny
- parę kropel soku z cytryny według uznania
- pieprz
- sól
- zioła np.: bazylia, oregano, kolendra
- 1 garść pestek dyni
- parę listków bazylii do przystrojenia
Składniki
|
Przygotowanie
- Najpierw pokrój drobno warzywa i zacznij od podsmażenia marchewki i cebuli na dużej patelni. Dorzuć rozkruszone w dłoniach tofu i też podsmaż. Przypraw sosem sojowym, chilli i pieprzem. Następnie dodaj ziarna orkiszu i pozostałe warzywa i wszystko razem smaż jeszcze przez parę minut. Teraz dorzuć pomidory i gotuj dalej przez kilka minut. Dopraw łyżką musztardy, dodaj trochę octu, soku z cytryny, płatków chilli, pieprzu, soli i ziół. Wszystko razem wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Serwuj chilli sin carne na gorąco i możesz je posypać listkami bazylii oraz pestkami dyni.