osoby – Czas przygotowania około 40minut |
osoby – Czas przygotowania około 40minut
Składniki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki oleju
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- 1/3 papryki
- 1/2 batata lub 1 mały
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki mocnej kawy zaparzonej
- 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego
- 2 kostki czekolady gorzkiej
- 150 g ryżu
- kumin rzymski
- chili w proszku lub ostra papryka
- papryka słodka
- papryka wędzona
- cynamon
- pieprz
- sól
- nachosy opcjonalnie
Na guacamole
- 1 duże awokado
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1/2 limonki
- 3 pomidorki koktajlowe
- sól
- czosnek
- kolendra
Składniki
Na guacamole
|
Przygotowanie
- W dużym garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój drobno i wrzuć do garnka, chwilę podsmaż. Dodaj drobno pokrojonego selera naciowego i przyprawy, następnie dodaj pokrojonego w małą kostkę batata, paprykę i marchewkę. Wymieszaj wszystko dokładnie i duś (możesz dodać odrobinę wody) na małym ogniu do lekkiego zmięknięcia warzyw.
- Po tym czasie do garnka dodaj kaweę, sos sojowy, syrop klonowy i dalej chwilę podduś. Dorzuć fasolę z puszki, przecier pomidorowy. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
- Dodaj czekoladę gotuj dalej przez ok 15-20 minut.
- Po tym czasie dopraw jeszcze raz do smaku przyprawami (nie żałuj zwłaszcza kuminu i cynamonu).
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gaucamole
- Cebulę pokrój bardzo drobno i przełóż do miski. Dodaj awokado i dobrze wszystko razem rozgnieć widelcem. Dodaj sok z limonki, pokrojone pomidorki, sól, pieprz oraz czosnek. Na koniec dodaj pokrojoną drobno kolendrę i wszytko dobrze wymieszaj.
- Danie można też podawać z dodatkiem nachosów.
© Zdjęcie: Martin Rettenberger