Chili sin Carne
To Chili sin carne, dzięki pikantnym przyprawom, przyjemnie rozgrzewa. Natomiast dodatek fasoli iwarzyw sprawia, że ta potrawa jest bardzo sycąca.
Porcje Czas przygotowania
2osoby 40minut
Porcje Czas przygotowania
2osoby 40minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W dużym garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój drobno i wrzuć do garnka, chwilę podsmaż. Dodaj drobno pokrojonego selera naciowego i przyprawy, następnie dodaj pokrojonego w małą kostkę batata, paprykę i marchewkę. Wymieszaj wszystko dokładnie i duś (możesz dodać odrobinę wody) na małym ogniu do lekkiego zmięknięcia warzyw.
  2. Po tym czasie do garnka dodaj kaweę, sos sojowy, syrop klonowy i dalej chwilę podduś. Dorzuć fasolę z puszki, przecier pomidorowy. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
  3. Dodaj czekoladę gotuj dalej przez ok 15-20 minut.
  4. Po tym czasie dopraw jeszcze raz do smaku przyprawami (nie żałuj zwłaszcza kuminu i cynamonu).
  5. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gaucamole
  1. Cebulę pokrój bardzo drobno i przełóż do miski. Dodaj awokado i dobrze wszystko razem rozgnieć widelcem. Dodaj sok z limonki, pokrojone pomidorki, sól, pieprz oraz czosnek. Na koniec dodaj pokrojoną drobno kolendrę i wszytko dobrze wymieszaj.
  2. Danie można też podawać z dodatkiem nachosów.
Pozostałe informacje

© Zdjęcie: Martin Rettenberger