porcja – Czas przygotowania około 55minut |
porcja – Czas przygotowania około 55minut
Składniki
- 10 liści jarmużu
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty, opcjonalnie
- 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie
Składniki
|
Przygotowanie
- Odetnij twarde łodygi jarmużu a liście porwij na małe kawałki, po czym wymieszaj liście w misce z pozostałymi składnikami. Rozłóż jarmuż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, Uważaj przy tym, aby liście-chipsy jarmużu były od siebie oddzielone, w przeciwnym razie nie będą chrupiące.
- Chipsy piecz około 30 minut w nagrzanym do 130 stopni piekarniku. W czasie pieczenia otwieraj od czasu do czasu drzwi piekarnika, aby wilgoć z jarmużu się wydostała.
- Dodatkowa wskazówka: zamiast jarmużu możesz użyć kapusty włoskiej.
Ten przepis na Chipsy z jarmużu został stworzony na potrzeby fundacji: Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt.
Foto © Brent Hofacker - Shutterstock