Składniki
- 1 keksówka 20*11cm
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki migdałów
- 1,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowe
- 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego łyżki czubate
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka syropu z agawy
- 5 łyżek rozpuszczonego olejukokosowego
- 1,5 szklanki letniej wody
- 3 łyżki letniej wody
Składniki
|
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzej do 185 stopni. Wszystkie suche składniki wymieszaj w dużej misce. W szklance wymieszaj wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Wlej płynne składniki do suchych i dokładnie mieszaj przez kilka minut. Uwaga: odstaw na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynów.
- Keksówkę posmaruj cienko olejem kokosowym i przełóż do środka masę z ziarenek. Piecz przez 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjmij z piekarnika, odstaw na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjmij z foremki i zostaw aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Krój cienkim i ostrym nożem.
Ten przepis na Chleb zmieniający życie pochodzi z blogu Jadłonomia.
Foto © Canva