Chlebek jabłkowy

blacha Czas przygotowania około 15minut +12 godzin moczenia + 50 min pieczenia
blacha Czas przygotowania około 15minut +12 godzin moczenia + 50 min pieczenia
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Jabłka obierz i pokrój w kostkę, wymieszaj z orzechami laskowymi, syropem z agawy i rodzynkami i pozostaw na noc.
  2. Rozgrzej piekarnik (200 stopni grzanie góra/dół lub 180 stopni z funkcją termoobiegu).
  3. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do masy jabłkowej i dobrze wymieszaj. Wysmaruj formę do pieczenia i wlej do niej masę.
  4. Chlebek jabłkowy piecz na środkowej półce piekarnika przez około 50 minut. Jeśli wcześniej chlebek stanie się zbyt ciemny, warto umieścić kolejną blachę bezpośrednio nad chlebkiem lub zmniejszyć temperaturę.
  5. Pozostaw chleb do ostygnięcia i wyjmij go z blachy.

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/

Zdjęcie © A_Lein - Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa