blacha – Czas przygotowania około 15minut +12 godzin moczenia + 50 min pieczenia |
blacha – Czas przygotowania około 15minut +12 godzin moczenia + 50 min pieczenia
Składniki
- 600 g jabłek np renta
- 100 ml syropu z agawy
- 150 g rodzynek
- 100 g orzechów laskowych połowa w całości i połowa posiekanych
- 400 g mąki pszennej
- 2 opakowania proszku do pieczenia
- 1 łyżka margaryny roślinnej do wysmarowania blachy
Składniki
|
Przygotowanie
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę, wymieszaj z orzechami laskowymi, syropem z agawy i rodzynkami i pozostaw na noc.
- Rozgrzej piekarnik (200 stopni grzanie góra/dół lub 180 stopni z funkcją termoobiegu).
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do masy jabłkowej i dobrze wymieszaj. Wysmaruj formę do pieczenia i wlej do niej masę.
- Chlebek jabłkowy piecz na środkowej półce piekarnika przez około 50 minut. Jeśli wcześniej chlebek stanie się zbyt ciemny, warto umieścić kolejną blachę bezpośrednio nad chlebkiem lub zmniejszyć temperaturę.
- Pozostaw chleb do ostygnięcia i wyjmij go z blachy.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
Zdjęcie © A_Lein - Adobe Stock