porcje – Czas przygotowania około 30minut |
porcje – Czas przygotowania około 30minut
Składniki
- 1 pęczek botwinki
- 1 szklanka wody
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 duży ogórek
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka koperku
- 300 g jogurtu sojowego
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
- awokado lub tofu opcjonalnie
Składniki
|
Przygotowanie
- Botwinkę dobrze umyj, a następnie dość drobno posiekaj (wraz z buraczkami). Włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości (ok. 20 minut). Pozostaw do ostygnięcia (nie odlewaj wywaru).
- W tym czasie rzodkiewkę i ogórka pokrój w kostkę, a koperek i szczypiorek drobno posiekaj.
- Do garnka z botwinką dodaj rzodkiewkę, ogórka, szczypiorek oraz koperek. Wlej jogurt sojowy oraz ocet lub sok z cytryny. Wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Schłodź w lodówce najlepiej przez kilka godzin.
- Chłodnik można podawać z pokrojonym w kostkę awokado lub tufu (np. lekko posypanym solą kalam namak).
© Zdjęcie: iMarzi, Adobe Stock