Chłodnik litewski

porcje Czas przygotowania około 30minut
porcje Czas przygotowania około 30minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Botwinkę dobrze umyj, a następnie dość drobno posiekaj (wraz z buraczkami). Włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości (ok. 20 minut). Pozostaw do ostygnięcia (nie odlewaj wywaru).
  2. W tym czasie rzodkiewkę i ogórka pokrój w kostkę, a koperek i szczypiorek drobno posiekaj.
  3. Do garnka z botwinką dodaj rzodkiewkę, ogórka, szczypiorek oraz koperek. Wlej jogurt sojowy oraz ocet lub sok z cytryny. Wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Schłodź w lodówce najlepiej przez kilka godzin.
  5. Chłodnik można podawać z pokrojonym w kostkę awokado lub tufu (np. lekko posypanym solą kalam namak).

© Zdjęcie: iMarzi, Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa