| blacha; około 500 g | 
         blacha; około 500 g –      
        
        Składniki    
                - 2 szklanki płatków owsianych lub mieszanki musli
 - 3 łyżki ziaren siemienia lnianego
 - 3 łyżki pestek dyni
 - 3 łyżki pestek słonecznika
 - 3 łyżki prażonego amarantusa
 - 1/2 szklanki migdałów posiekanych
 - 7 łyżek oleju rzepakowego
 - 2 łyżki syropu z agawy lub inny środek słodzący, według uznania
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1 banan pokrojony w plastry o grubości około 1 cm
 
| 
             
        Składniki     
                
  | 
                                
        Przygotowanie    
                - Podgrzej piekarnik do 150 stopni.
 - Wymieszaj w miseczce olej rzepakowy razem z cynamonem i syropem z agawy. Następnie dodaj do tego plastry banana, które rozgnieć następnie widelcem, aż otrzymasz konsystencję puree.
 - Dodaj pozostałe składniki do bananowego puree i dobrze razem wymieszaj, tak aby każde ziarno, pestka, orzech i płatek owsiany był pokryty tym puree.
 - Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż mieszankę równomiernie na blasze, następnie piecz w piekarniku około 25-30 minut. Co 10 minut sprawdzaj i mieszaj łyżką tak, aby wierzch się nie przypalał. Kiedy musli zarumieni się na złoto wyjmij blachę z piekarnika i przesyp musli do naczynia (miski) by się schłodziło. Jest to ważne, gdyż właśnie podczas takiego stygnięcia musli stanie się smakowicie chrupiące.
 
Ten przepis na Chrupiące bananowo-cynamonowe musli pochodzi z blogu Vegänsch.
Foto © Anne Bohl - vegaensch.com