Ciasto drożdżowe z rabarbarem

blacha (o wymarach ok 20x20 cm) Czas przygotowania około 1godzina (plus ok 2,5 h wyrastania)
blacha (o wymarach ok 20x20 cm) Czas przygotowania około 1godzina (plus ok 2,5 h wyrastania)
Składniki
Na kleik
Na kruszonkę
Składniki
Na kleik
Na kruszonkę
Przygotowanie
  1. Rozpocznij od przygotowania zaczynu. Do szklanki wlej 1/3 szklanki mleka roślinnego, pokrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu na ok 10 minut.
  2. Po tym czasie do miski wsyp resztę mąki, mleka roślinnego, cukier oraz zaczyn. Wszystko razem ugniataj ok 5-7 minut, do powstania sprężystego ciasta (można użyć też do tego celu miksera z końcówką do wyrabiania ciasta). Po tym czasie dodaj olej i nadal wyrabiaj ok 2-3 minut.
  3. Ciasto przełóż do miski, przykryj szczelnie i pozostaw do wyrastania na ok pół godziny.
  4. W tym czasie przygotuj kleik. Do małego garnka wlej mleko sojowe i mąkę, wszystko dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek. Podgrzewaj na małej mocy, aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Wyłącz palnik i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Po pół godziny do wyrośniętego ciasta dodaj kleik i wszystko jeszcze raz dobrze wyrabiaj przez kilka minut. Tak przygotowane ciasto zostaw do wyrośnięcia na kolejne 1,5 godziny.
  6. Po tym czasie przełóż ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw znów do wyrastania na ok pół godziny. Nastaw piekarnik na 180 st.
  7. W tym czasie rabarbar pokrój na małe kawałki i przygotuj kruszonkę (wszystkie składniki włóż do miski i rozcieraj w palcach do uzyskania struktury mokrego piasku).
  8. Na wyrośnięte ciasto wyłóż pokrojony rabarbar i posyp wszystko obficie kruszonką. Włóż ciasto do piekarnika i piecz ok 35-40 minut, do zrumienienia się kruszonki.
  9. Całość można posypać podprażonymi migdałami.

© Zdjęcie: TinasDreamworld, Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa