blacha (o wymarach ok 20x20 cm) – Czas przygotowania około 1godzina (plus ok 2,5 h wyrastania) |
blacha (o wymarach ok 20x20 cm) – Czas przygotowania około 1godzina (plus ok 2,5 h wyrastania)
Składniki
- 20 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka roślinnego
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 3 gałązki rabarbaru
- 4 łyżki migdałów w platkach opcjonalnie
Na kleik
- 1/3 szklanki mleka sojowego
- 2 łyżki mąki pszennej
Na kruszonkę
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub roślinnej margaryny
- szczypta soli
Składniki
Na kleik
Na kruszonkę
|
Przygotowanie
- Rozpocznij od przygotowania zaczynu. Do szklanki wlej 1/3 szklanki mleka roślinnego, pokrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu na ok 10 minut.
- Po tym czasie do miski wsyp resztę mąki, mleka roślinnego, cukier oraz zaczyn. Wszystko razem ugniataj ok 5-7 minut, do powstania sprężystego ciasta (można użyć też do tego celu miksera z końcówką do wyrabiania ciasta). Po tym czasie dodaj olej i nadal wyrabiaj ok 2-3 minut.
- Ciasto przełóż do miski, przykryj szczelnie i pozostaw do wyrastania na ok pół godziny.
- W tym czasie przygotuj kleik. Do małego garnka wlej mleko sojowe i mąkę, wszystko dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek. Podgrzewaj na małej mocy, aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Wyłącz palnik i pozostaw do ostygnięcia.
- Po pół godziny do wyrośniętego ciasta dodaj kleik i wszystko jeszcze raz dobrze wyrabiaj przez kilka minut. Tak przygotowane ciasto zostaw do wyrośnięcia na kolejne 1,5 godziny.
- Po tym czasie przełóż ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw znów do wyrastania na ok pół godziny. Nastaw piekarnik na 180 st.
- W tym czasie rabarbar pokrój na małe kawałki i przygotuj kruszonkę (wszystkie składniki włóż do miski i rozcieraj w palcach do uzyskania struktury mokrego piasku).
- Na wyrośnięte ciasto wyłóż pokrojony rabarbar i posyp wszystko obficie kruszonką. Włóż ciasto do piekarnika i piecz ok 35-40 minut, do zrumienienia się kruszonki.
- Całość można posypać podprażonymi migdałami.
© Zdjęcie: TinasDreamworld, Adobe Stock