porcje – Czas przygotowania około 10min. |
porcje – Czas przygotowania około 10min.
Składniki
- 125 g margaryny roślinnej
- 250 g mąki typ 405
- 125 g cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta cynamonu mielonego
- 2 łyżki mleka migdałowego
Składniki
|
Przygotowanie
- Zmieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce. Wetrzyj margarynę opuszkami palców w suche składniki, aż mieszanina będzie przypominać bułkę tartą.
- Stopniowo mieszaj z mlekiem tak, aby wszystkie składniki połączyły się w jedno ciasto. W końcu ugniataj ciasto przez dwie minuty.
- Wskazówka: Aby przechowywać lub zamrozić ciasto, najlepiej jest porcjować je i owinąć w folię spożywczą. Ciasto można przechowywać w lodówce przez okres do 2 dni i zamrażać przez okres do 2 miesięcy.
Ten przepis na Ciasto kruche słodkie pochodzi z książki "Vegan 100" autorstwa Gaz Oakley..
Foto © Flockine – Pixabay