Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 ºC (opcja góra/dół, termoobieg nie jest zalecany, ponieważ ciasto zbytnio wysycha).
Umyj i obierz marchewki, a następnie zetrzyj je na tarce (grube oczka). Startą marchew włóż do dużej miski (najlepiej metalowej lub szklanej, ponieważ marchew łatwo odbarwia białe plastikowe miski), dodaj pozostałe składniki mieszanki marchewkowej, wymieszaj dobrze łyżką i odłóż na bok.
Do drugiej miski przesiej wszystkie suche składniki oprócz cukru trzcinowego, następnie dodaj cukier trzcinowy i wszystko dobrze wymieszaj.
Wszystkie składniki płynne wymieszaj w oddzielnej misce za pomocą trzepaczki. Jogurt sojowy powinien bardzo dobrze połączyć się z olejem i sokiem jabłkowym.
Dodaj płynne składniki do mieszanki marchewkowej i dobrze wymieszaj.
Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj wszytko dokładnie drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta, aż powstanie wilgotna masa. Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj. Piecz przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do wystygnięcia.
W tym czasie przygotuj krem śmietankowy: wegański ser śmietankowy i margarynę roślinną umieść w misie miksera. Do miski przesiej ok. 2/3 cukru pudru (ważne!). Ubijaj za pomocą miksera, stopniowo przesiewając pozostały cukier puder, aż do momentu osiągnięcia sztywnej konsystencji.
Krem przełóż na schłodzone ciasto i rozsmaruj na jego całej powierzchni.
Pokrój ciasto na kawałki i udekoruj według uznania (np marchewkami z masy cukrowej).
Pozostałe informacje
Ten przepis na ciasto marchewkowe pochodzi z bloga Cakeinvasion.