porcji – Czas przygotowania około 40minut |
porcji – Czas przygotowania około 40minut
Składniki
Na spód
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka słonecznika
- 3 łyżki Kakao
- 1 łyżka masła orzechowego
- 500 g daktyli część będzie potrzebna na masę
Na masę
- 1 puszka białej fasoli
- 100 ml mleka sojowego lub kokosowego
- 75 g mąki kokosowej
- 50 g oleju kokosowego
- 50 g cukru lub innego słodzika
- wanilia lub ekstrakt z wanilii
- 3 łyżki masła orzechowego
- szczypta soli
- 50 g orzeszków ziemnych
- 100 g gorzekiej czekolady
- 20 g syropu z agawy
- 50 ml mleka sojowego
Składniki
Na spód
Na masę
|
Przygotowanie
- Płatki owsiane, wiórki kokosowe i słonecznik i zmiel np. w młynku, dodaj kakao, masło orzechowe i namoczone, odsączone daktyle (tyle, aby wyszła klejąca masa o konsystencji, gliny, plasteliny - ok 1/3 porcji). Wyłóż boki i spód formy do tary lub spód tortownicy.
- Do reszty daktyli dodaj masło orzechowe, sól i zblenduj do całkowitego połączenia składników. Odstaw na bok.
- Do oddzielnej miski wysyp fasolę dobrze odsączoną z zalewy, mąkę kokosową, olej kokosowy, cukier i wanilię oraz mleko sojowe i wszystko zblenduj na gładką masę.
- Jasną masę fasolową wyłóż na spód, następnie na nią wyłóż masę ciemną, wszystko posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
- Do garnka wlej mleko sojowe (można dodać trochę syropu z agawy), podgrzej, żeby zrobiło się ciepłe (ale nie wrzało). Zdejmij z palnika, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia się czekolady. Polewę wylej na masę. Górę ciasta możesz również udekorować orzeszkami.
- Tak gotowe ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny.
© Zdjęcie: dolphy_tv, Adobe Stock