Cytrynowe muffinki z ciecierzycą
Proste i smaczne ciasto, które możesz upiec jako babeczki w foremkach na muffiny albo w dużej formie jako normalne ciasto. Z wierzchu delikatnie chrupiąca, miejscami popękana skórka, a pod nią wilgotne ciasto przywodzące na myśl babciną babkę cytrynową, koniecznie posypane cukrem pudrem. Co więcej, ciecierzyca absolutnie niewyczuwalna w smaku, a dzięki niej ciasto wychodzi, jakby było z jajkami.
Składniki
Składniki suche:
Składniki mokre:
Sposób przygotowania
  1. Ciecierzycę z puszki przepłucz i odsącz na sicie, zblenduj z dodatkiem 50 ml świeżej wody na mus, dodaj olej, wodę i sok z cytryny, wymieszaj.
  2. W osobnej misce wymieszaj suche składniki, wlej mokre do suchych, przemieszaj. Następnie przełóż ciasto do formy albo małych foremek na babeczki, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz około 45-50 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu posyp cukrem pudrem.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Cytrynowe muffinki z ciecierzycy pochodzi z blogu Wszystko jest w głowie

.Foto © Canva