porcja – Czas przygotowania około 5minut |
porcja – Czas przygotowania około 5minut
Składniki
- 1 szklanka liści i łodyżek kolendry ok. ¾ doniczki lub pęczka
- 0,25 szklanki soku z limonki, cytryny lub octu ryżowego
- 0,25 szklanki soku z pomarańczy lub mandarynek
- 0,25 szklanki nerkowców
- 0,25 szklanki białej fasoli z puszki lub ugotowanej
- 2-3 ząbki czosnku
- kawałek papryczki chili opcjonalnie
- 1 łyżka syropu klonowego opcjonalnie
- szczypta soli, pieprzu
Składniki
|
Przygotowanie
- Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do sosu pasuje też bazylia, pietruszka, koperek.
Można dodać mniej fasoli, a więcej nerkowców lub więcej fasoli, a mniej nerkowców. Fasola tylko zagęszcza, nie czuć jej smaku w dressingu.
Sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Nie zmienia koloru, nieco gęstnieje z czasem.
Ten przepis na Cytrynowy dressing z kolendrą pochodzi z blogu Wegepedia
Foto © Wegepedia