porcje |
porcje –
Składniki
- 2 cukinie
- 2 papryki żółte
- 200 g soczewicy czerwonej
- 350 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka lubczyku
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 cebule dymki
- 1/2 ząbka czosnku
- 4 pomidory
- 1 łyżka bazylii suszonej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- pieprz
- sól
- 125 g wegańskiego sera sojowego
Składniki
|
Przygotowanie
- Umyj cukinie i papryki, po czym pokrój w drobną kostkę. Czosnek przyciśnij rączką noża, żeby łatwiej było go obrać, obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Wypłucz dymkę i pokrój w cienkie plasterki.
- Podgrzej olej w garnku i zeszklij pokrojone warzywa wraz z rozmarynem. Po około 3 minutach dodaj soczewicę, czosnek, lubczyk, tymianek oraz dymkę i wszystko razem duś jeszcze przez 3 minuty.
- Teraz umyj dokładnie pomidory i pokrój w drobną kostkę. Ewentualnie wcześniej je obierz: zrób 4 podłużne nacięcia i zanurz pomidory na około 10 sekund we wrzątku następnie schłodź zimną wodą i obierz.
- Tak pokrojone (i obrane) pomidory wrzuć do garnka z pozostałymi warzywami. Następnie dodaj bulionu i dopraw bazylią. Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 10 minut.
- Mąkę zmieszaj z niewielką ilością zimnej wody i ciągle mieszając powoli wlewaj do garnka i krótko zagotuj. Wegański ser pokrój w drobną kostkę i dodaj do potrawy tuż przed podaniem. Dopraw solą i pieprzem.
- Do tego dania znakomicie pasuje domowy hummus.
Ten przepis został ułożony przez wegańskiego kucharza Björn Moschinski dla Tygodnia na Weganie
Foto © Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt