pancakes – Czas przygotowania około 20minut plus przygotowanie dyni dzień wcześniej |
pancakes – Czas przygotowania około 20minut plus przygotowanie dyni dzień wcześniej
Składniki
- 120 g miąższu z dyni Hokkaido lub piżmowej
- 180 g płatków owsianych
- 300 ml mleka migdałowego
- 4 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soku z cytryny
Do serwowania
- 3 łyżki jogurtu kokosowego
- 50 ml syropu klonowego
- garść orzechów włoskich
- garść pestek z dyni
- garść owoców
Składniki
Do serwowania
|
Przygotowanie
- Dzień przed przygotowaniem pancakes, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Średniej wielkości dynię przekrój, wypestkuj i piecz przez godzinę na balsze. Odstaw na bok, aż do nastepnego dnia.
- Następnego oddziel łyżką miąższ od skóry.
- Do przygotowania pancakes zmiel bardzo drobno płatki owsiane w mikserze na najwyższych obrotach przez minimum 30 sekund, aż osiagniesz bardzo drobny pył (konstystencja podobna do mąki).
- Pozostałe składniki również wrzuć do miksera i zmiksuj wszystko na trybie pulsującym. Następnie zatrzymaj, zeskrob zawartość łyżką ze ścianek i ponownie zmiksuj jeszcze przez 30 sekund.
- Rozpuść niewielką ilość oleju kokosowego na patelni (najlepiej do naleśników) z nieprzywierającą powłoką na niskiej temperaturze i stopniowo podgrzewaj. Piecz pancakes kolejno z każdej strony przez 2-3 minuty. Po każdym placku posmaruj patelnię odrobiną tłuszczu kokosowego, aby łatwiej można było je nałożyć.
- Podawaj pancakes z jogurtem kokosowym, polane syropem klonowym i posypane orzechami, pestkami dyni i owocami.
Ten przepis na Dyniowe pancakes z syropem klonowym pochodzi z książki "Vegan 100" autorstwa Gaz Oakley.
Foto: © Canva