Dyniowe pancakes z syropem klonowym

pancakes Czas przygotowania około 20minut plus przygotowanie dyni dzień wcześniej
pancakes Czas przygotowania około 20minut plus przygotowanie dyni dzień wcześniej
Składniki
Do serwowania
Składniki
Do serwowania
Przygotowanie
  1. Dzień przed przygotowaniem pancakes, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Średniej wielkości dynię przekrój, wypestkuj i piecz przez godzinę na balsze. Odstaw na bok, aż do nastepnego dnia.
  2. Następnego oddziel łyżką miąższ od skóry.
  3. Do przygotowania pancakes zmiel bardzo drobno płatki owsiane w mikserze na najwyższych obrotach przez minimum 30 sekund, aż osiagniesz bardzo drobny pył (konstystencja podobna do mąki).
  4. Pozostałe składniki również wrzuć do miksera i zmiksuj wszystko na trybie pulsującym. Następnie zatrzymaj, zeskrob zawartość łyżką ze ścianek i ponownie zmiksuj jeszcze przez 30 sekund.
  5. Rozpuść niewielką ilość oleju kokosowego na patelni (najlepiej do naleśników) z nieprzywierającą powłoką na niskiej temperaturze i stopniowo podgrzewaj. Piecz pancakes kolejno z każdej strony przez 2-3 minuty. Po każdym placku posmaruj patelnię odrobiną tłuszczu kokosowego, aby łatwiej można było je nałożyć.
  6. Podawaj pancakes z jogurtem kokosowym, polane syropem klonowym i posypane orzechami, pestkami dyni i owocami.

Ten przepis na Dyniowe pancakes z syropem klonowym pochodzi z książki "Vegan 100" autorstwa Gaz Oakley.

Foto: © Canva

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa