Dyniowe pancakes z syropem klonowym
Przepyszne jesienne pancakes z dyni to słodka propozycja na pochmurne, deszczowe dni. Wspaniale sprawdzają się na śniadanie i na Halloween.
Porcje Czas przygotowania
8 pancakes 20minut plus przygotowanie dyni dzień wcześniej
Porcje Czas przygotowania
8 pancakes 20minut plus przygotowanie dyni dzień wcześniej
Składniki
Do serwowania
Sposób przygotowania
  1. Dzień przed przygotowaniem pancakes, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Średniej wielkości dynię przekrój, wypestkuj i piecz przez godzinę na balsze. Odstaw na bok, aż do nastepnego dnia.
  2. Następnego oddziel łyżką miąższ od skóry.
  3. Do przygotowania pancakes zmiel bardzo drobno płatki owsiane w mikserze na najwyższych obrotach przez minimum 30 sekund, aż osiagniesz bardzo drobny pył (konstystencja podobna do mąki).
  4. Pozostałe składniki również wrzuć do miksera i zmiksuj wszystko na trybie pulsującym. Następnie zatrzymaj, zeskrob zawartość łyżką ze ścianek i ponownie zmiksuj jeszcze przez 30 sekund.
  5. Rozpuść niewielką ilość oleju kokosowego na patelni (najlepiej do naleśników) z nieprzywierającą powłoką na niskiej temperaturze i stopniowo podgrzewaj. Piecz pancakes kolejno z każdej strony przez 2-3 minuty. Po każdym placku posmaruj patelnię odrobiną tłuszczu kokosowego, aby łatwiej można było je nałożyć.
  6. Podawaj pancakes z jogurtem kokosowym, polane syropem klonowym i posypane orzechami, pestkami dyni i owocami.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Dyniowe pancakes z syropem klonowym pochodzi z książki „Vegan 100″ autorstwa Gaz Oakley.

Foto: © Canva