Dyniowo-cynamonowe zawijasy z orzechami (bezglutenowe)

porcji Czas przygotowania około 100minut
porcji Czas przygotowania około 100minut
Składniki
Składniki na mieszankę mąki bezglutenowej:
Składniki podstawowe:
Składniki na lukier (glazurę)
Składniki
Składniki na mieszankę mąki bezglutenowej:
Składniki podstawowe:
Składniki na lukier (glazurę)
Przygotowanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  2. Dynię umyj, pokrój i wypestkuj. Ok. 0,75 kg dyni wraz ze skórą pokrój w małe części. Wymieszaj kawałki dyni z olejem kokosowym, syropem klonowym, cynamonem i imbirem (spójrz na proporcje w składnikach) i tak przygotowane wyłóż na blachę do pieczenia.
  3. Kawałki dyni piecz przez 12-15 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C, aż brzegi dyni zaczną brązowieć, a miąższ będzie miękki. Wyjmij blachę z dynią do ostygnięcia.
  4. Wodę i mleko roślinne wraz z margaryną umieść w rondlu i podgrzewaj, aż margaryna całkowicie się rozpuści. Następnie zdejmij rondel z ognia do ostygniecia na tyle, żeby mleko nie było za gorące (drożdże nie tolerują zbyt wysokich temperatur). Wtedy dodaj paczkę drożdży i pozostaw drożdże przez 10-15 minut aż do "napęcznienia". Następnie dodaj 2 czubate łyżki zmielonego siemienia lnianego i pozwól im pęcznieć ponownie przez 5 minut.
  5. W międzyczasie wymieszaj składniki mąki bezglutenowej i umieść w dużej misce do mieszania. Dodaj 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę do herbaty, 3 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżkę cynamonu, 1 łyżeczkę zmielonej wanilii, 1 szczyptę soli i 3 łyżki puree z dyni.
  6. Następnie dodaj do mąki płynną mieszankę mleczno-drożdżową oraz 1 łyżkę octu jabłkowego i wymieszaj ciasto. Wyjmij ciasto z miski i ugniataj w gładką kulkę na podłożu z mąki ryżowej. Jeśli to konieczne, dodaj 1 łyżkę mąki ryżowej, aby ciasto było bardzo elastyczne.
  7. Ponownie rozgrzej piekarnik - tym razem do 190 ° C na funkcji termoobiegu. Rozwałkuj kwadrat ciasta. Do rozwałkowanego ciasta nałóż puree z dyni. Dodaj równomiernie 3 łyżki stołowe cukru trzcinowego + 2 łyżki cynamonu i 65 g pokrojonych orzechów (jeśli nie lubisz za słodko, pomiń cukier w tym momencie).
  8. Rozwałkuj ciasto z dłuższego boku w rolkę i pokrój na równe kawałki. Posmaruj naczynie żaroodporne olejem kokosowym, ułóż wyrabiane zawijasy pionowo i ścisnij razem.
  9. Piec zawijasy w temperaturze 190 ° C w termoobiegu przez ok. 25 minut, aż nabiorą koloru i będą silnie pachnieć cynamonem. Wyjmij zawijasy z piekarnika i pozostaw trochę do ostygnięcia przed nałożeniem lukru (około 15 minut - 20 minut).
  10. Do przygotowania lukru (glazury) stopić w rondlu 45 g margaryny roślinnej. Następnie zmieszaj 100 g sproszkowanego cukru ze stopioną margaryną roślinną i 4 łyżkami soku z cytryny. Mieszaj do momentu uzyskania jednorodnej, lepkiej glazury. Glazurę rozprowadzić na zawijasach. Następnie rozłóż 2 łyżki posiekanych orzechów i 1 łyżkę posiekanych pestek dyni na wierzchu glazurowanych zawijasów. Gotowe!

Ten przepis na Dyniowo- cynamonowe bułeczki z orzechami (bezglutenowe) pochodzi z bloga
Veggies

Foto: © Lea Green

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa