porcji – Czas przygotowania około 100minut |
porcji – Czas przygotowania około 100minut
Składniki
Składniki na mieszankę mąki bezglutenowej:
- 300 g mąki ryżowej pełnoziarnistej plus trochę na powierzchnię roboczą
- 200 g mąki z komosy ryżowej pełnoziarnistej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka nasion babki jajowatej z biosklepu
Składniki podstawowe:
- 0,75 kg dyni hokkaido ze skórą, bez pestek
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki cynamonu
- spora szczypta imbiru zmielonego lub drobno posiekanego
- 3 łyżki mleka roślinnego do rozcieńczenia musu dyniowego
- 180 ml mleka roślinnego
- 125 ml wody
- 40 g margaryny roślinnej
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka wanilii zmielonej
- szczypta soli
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 65 g orzechów włoskich lub pekan
- tłuszcz roślinny do wysmarowania formy
Składniki na lukier (glazurę)
- 100 g cukru pudru
- 45 g margaryny roślinnej
- 4 łyżki parę kropel soku z cytryny
- 2 łyżki orzechów włoskich lub pekan
- 1 łyżka pestek z dyni posiekanych
Składniki
Składniki na mieszankę mąki bezglutenowej:
Składniki podstawowe:
Składniki na lukier (glazurę)
|
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Dynię umyj, pokrój i wypestkuj. Ok. 0,75 kg dyni wraz ze skórą pokrój w małe części. Wymieszaj kawałki dyni z olejem kokosowym, syropem klonowym, cynamonem i imbirem (spójrz na proporcje w składnikach) i tak przygotowane wyłóż na blachę do pieczenia.
- Kawałki dyni piecz przez 12-15 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C, aż brzegi dyni zaczną brązowieć, a miąższ będzie miękki. Wyjmij blachę z dynią do ostygnięcia.
- Wodę i mleko roślinne wraz z margaryną umieść w rondlu i podgrzewaj, aż margaryna całkowicie się rozpuści. Następnie zdejmij rondel z ognia do ostygniecia na tyle, żeby mleko nie było za gorące (drożdże nie tolerują zbyt wysokich temperatur). Wtedy dodaj paczkę drożdży i pozostaw drożdże przez 10-15 minut aż do "napęcznienia". Następnie dodaj 2 czubate łyżki zmielonego siemienia lnianego i pozwól im pęcznieć ponownie przez 5 minut.
- W międzyczasie wymieszaj składniki mąki bezglutenowej i umieść w dużej misce do mieszania. Dodaj 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę do herbaty, 3 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżkę cynamonu, 1 łyżeczkę zmielonej wanilii, 1 szczyptę soli i 3 łyżki puree z dyni.
- Następnie dodaj do mąki płynną mieszankę mleczno-drożdżową oraz 1 łyżkę octu jabłkowego i wymieszaj ciasto. Wyjmij ciasto z miski i ugniataj w gładką kulkę na podłożu z mąki ryżowej. Jeśli to konieczne, dodaj 1 łyżkę mąki ryżowej, aby ciasto było bardzo elastyczne.
- Ponownie rozgrzej piekarnik - tym razem do 190 ° C na funkcji termoobiegu. Rozwałkuj kwadrat ciasta. Do rozwałkowanego ciasta nałóż puree z dyni. Dodaj równomiernie 3 łyżki stołowe cukru trzcinowego + 2 łyżki cynamonu i 65 g pokrojonych orzechów (jeśli nie lubisz za słodko, pomiń cukier w tym momencie).
- Rozwałkuj ciasto z dłuższego boku w rolkę i pokrój na równe kawałki. Posmaruj naczynie żaroodporne olejem kokosowym, ułóż wyrabiane zawijasy pionowo i ścisnij razem.
- Piec zawijasy w temperaturze 190 ° C w termoobiegu przez ok. 25 minut, aż nabiorą koloru i będą silnie pachnieć cynamonem. Wyjmij zawijasy z piekarnika i pozostaw trochę do ostygnięcia przed nałożeniem lukru (około 15 minut - 20 minut).
- Do przygotowania lukru (glazury) stopić w rondlu 45 g margaryny roślinnej. Następnie zmieszaj 100 g sproszkowanego cukru ze stopioną margaryną roślinną i 4 łyżkami soku z cytryny. Mieszaj do momentu uzyskania jednorodnej, lepkiej glazury. Glazurę rozprowadzić na zawijasach. Następnie rozłóż 2 łyżki posiekanych orzechów i 1 łyżkę posiekanych pestek dyni na wierzchu glazurowanych zawijasów. Gotowe!
Ten przepis na Dyniowo- cynamonowe bułeczki z orzechami (bezglutenowe) pochodzi z bloga
Veggies
Foto: © Lea Green