porcji – Czas przygotowania około 2godziny |
porcji – Czas przygotowania około 2godziny
Składniki
- 350 g mąki ryżowej lub owsiana bezglutenowa
- 130 ml ciepłego mleka roślinnego np. owsiane lub migdałowe
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 130 g syropu klonowego
- 200 g dyni hokkaido ugotowana i zblendowana
- 5 łyżek mąki np. ryżowa; dodatkowo
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej zmielona
Składniki
|
Przygotowanie
- Podgrzej w garnku mleko, ale nie za bardzo. Teraz wymieszaj podgrzane mleko z suchymi drożdżami i syropem klonowym. Wsyp do miski mąkę ryżową, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
- Jak tylko w drożdżach pojawią się bąble, wlej masę do mąki i ugnieć rękoma zwarte ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt mokre lub suche, dodaj odpowiednio więcej mleka roślinnego lub mąki. Tak przygotowane ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny aby wyrosło.
- Następnie dodaj mus dyniowy i ponownie ugnieć ciasto. Jeśli ciasto jest za mokre, dodaj mąki, po czym odstaw na kolejne pół godziny w ciepłe miejsce. Ponownie ugnieć i przełóż ciasto do prostokątnej formy (silikonowej lub innej wcześniej natłuszczonej). Podgrzej piekarnik do 180 stopni (góra i dół) i postaw na dole piekarnika miskę z gorącą wodą. Piecz chleb około 30-40 minut. Smacznego!
Ten przepis na Dyniowy chleb pochodzi z blogu Healthy Lena.
Foto © Healthy Lenaten