porcje – Czas przygotowania około 5minut (+2-3 godziny mrożenia) |
porcje – Czas przygotowania około 5minut (+2-3 godziny mrożenia)
Składniki
- 450 ml mleka kokosowego lub owsiano-migdałowe mleko
- 80 g czekolady biała, wegańska, najlepiej z wanilią
- 80 ml espresso zimne, mocne
- sól morska
Dodatkowo:
- 50 ml mleka kokosowego lub owsiano-migdałowe
- wanilia zmielona
- 1 łyżeczka ciemne wiórki czekoladowe do posypania
- 1 łyżeczka białe wiórki czekoladowe do posypania
Składniki
Dodatkowo:
|
Przygotowanie
- 200 ml mleka kokosowego wlej do pojemnika na kostki lodu i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
- W międzyczasie podziel czekoladę na kawałki i wraz z espresso, pozostałym mlekiem kokosowym i szczyptą soli zmiksuj na gładko na najwyższych obrotach. Tak przygotowany shake wstaw do lodówki na czas dopóki kostki lodu-mleka kokosowego będą gotowe.
- Następnie zamrożone kostki mleka kokosowego wrzuć do shake i wszystko razem znów na najwyższych obrotach gładko zmiksuj. Przelej napój do szklanek.
- Dodatki: spień 50 ml mleka kokosowego wraz z wanilią w proszku. Pianę wlej na każdy shake i posyp wiórkami czekoladowymi. Serwuj schłodzone!
Ten przepis na Espresso shake z białą czekoladą pochodzi z książki "Fit-Mix", autor: Sebastian Copien.
Foto © Maria Grossmann, Monika Schürle für ZS Verlag